alert!AFA in actie bij misbruik herdenking Februaristaking

Iwan de Jong

Voor de nietsvermoedende toerist die op 25 februari Amsterdam aandeed moet het een vreemd gezicht zijn geweest: op de Dam stond ongeveer een dertigtal demonstranten met Deense vlaggen, daar omheen politie, en losjes daaromheen weer zo'n zestig antifascisten. Wat was er aan de hand?

Midden februari had internetblogger Michiel Mans een oproep gedaan om op 25 februari op de Dam te demonstreren 'voor de vrijheid van meningsuiting'. Mans reageert hiermee op een demonstratie van boze moslims op diezelfde Dam van 11 februari naar aanleiding van de Deense spotprenten. Voor Mans is de verontwaardiging onder moslims in wezen vergelijkbaar met de onderdrukking van de 'vrijheidliefhebbende burgers' door de Duitse bezetter. Vandaar de datum van 25 februari: in 1941 werd toch ook voor vrijheid gestreden?

Links Max Adriaansz uit Utrecht, in het midden een lid van Holland Hardcore met een 'White Power'-sjaaltje voor zijn gezicht en rechts een lid van het Stormfront-forum
  Max Adriaansz  

Een lid van de extreemrechtse 'denktank' Platform de Krijger verloor in het gedrang op de Dam een tas waarin twee spandoeken zaten. Een duidelijke verwijzing naar het proces in Oostenrijk waar de Brit David Irving wegens holocaustontkenning 3 jaar cel kreeg
  Revisionisme is geen misdaad  
Helaas wordt 25 februari onze bezorgdheid bewaarheid: al vanaf het begin van de middag worden nazi's en rechtsextremisten gesignaleerd. Sommigen zijn bekende gezichten, anderen hebben hun mooiste White Power uitdossing aan. De groep groeit uiteindelijk uit tot een twintigtal rechtsextremisten, waarvan sommigen duidelijk uit zijn op provocatie. Antifascisten gebruikten voornamelijk verbale overredingskracht om de fascisten van de Dam te weren. Sommige neonazi's waren echter duidelijk uit op geweld en gebruikten onder andere de meegebrachte vlaggenstokken om om zich heen te slaan. Dit bleef beperkt tot een paar kleine schermutselingen, waarbij de politie het duw-en-trek-werk tussen antifascisten en rechtsextremisten met de lange lat probeerde te doen stoppen. Hierna werd een aantal fascisten opgejaagd naar het station en vluchtten ze de trein weer in, soms onder politiebescherming. Een prominent lid van Platform de Krijger laat in zijn haast een tas achter met twee spandoeken met de teksten 'Negationisme is geen misdaad' en 'Revisionisme is geen misdaad'. Dat is dus wat zij onder 'vrijheid van meningsuiting' verstaan.

  Negationisme is geen misdaad  
De Februaristaking is de geschiedenis ingegaan als een bijzonder daad van verzet. Vijfenzestig jaar geleden kozen de Februaristakers, in moeilijke omstandigheden, zonder toegang tot veel informatie, voor een frontale actie, in solidariteit met hun stadsgenoten. Het is goed dat er vandaag de dag, op bescheiden schaal en in andere vorm, nog steeds mensen waakzaam zijn en de mengelmoes tussen platte moslimhaat en holocaustontkenning enerzijds, en verdediging van de vrijheid van meningsuiting anderzijds, resoluut afwijzen.

Iwan de Jong is lid van AFA Amsterdam

terug naar inhoud