alert!Gemeenteraadsverkiezingen 2006; extreemrechts weggevaagd?

Jaap van Beek

Nationale Alliantie (NA)

NA-partij-leider Jan Teijn (helemaal rechts)
mag even uit de burka
  Boerka  

Kusters neemt het bedrijven van politiek zeer serieus. Hier werpt hij de sneeuwbal waar hij later in een persbericht naar verwijst
  Kusters  
Nederlandse Volks-Unie (NVU)

Anti-NVU graffiti in Apeldoorn
  graffiti  
Protest

tekening oli

De CD
De Gelderse Centrumdemocraten en de Conservatieve Democraten nemen in respectievelijk Arnhem en Amsterdam deel. Beide lijsttrekkers hebben een verleden bij de Centrumdemocraten (CD). Steunend op de vergane glorie van deze partij trachten zij zetels te behalen. Dat dit tot mislukken gedoemd is weet ieder kind. AFA heeft dan ook geen activiteiten tegen de campagnes van deze partijen georganiseerd. Het 'compromis' dat lijsttrekker Ruud Enthoven van de Conservatieve Democraten AFA aanbood heeft hier niets mee te maken. Op 31 januari stuurt hij namens het dagelijks bestuur een email waarin Enthoven stelt op "een veel humanitaire wijze dan voorheen de CD binnen de gemeenteraad te brengen." Hiermee hoopt hij AFA te overtuigen hun verkiezingsposters met rust te laten, want "het is vervelend om telkens opnieuw te moeten plakken en de andere posters te overplakken of te verwijderen." Enthoven, in het verleden veroordeeld wegens wapenhandel, maakte 'faam' door in zijn raadsperiode van '94 tot '98 in Amsterdam racistische uitspraken te doen. De enkele CD-poster die in Amsterdam is aangetroffen is uiteraard netjes verwijderd, zoals het hoort.

Henny Selhorst, van de Gelderse Centrumdemocraten, bakt ze als vanouds wel heel erg bruin. In zijn raadsperiode van '94 tot '98 daagt hij vrijwel nooit op in het stadhuis. Dit komt onder andere wegens zijn fikse celstraffen voor activiteiten als drugsdealer. Maar dit jaar komt Selhorst al voordat de verkiezingscampagne is gestart negatief in het nieuws. Wegens het omkopen van dak- en thuislozen om voldoende ondersteuningsverklaringen voor de verkiezingsdeelname te krijgen doet de burgemeester aangifte tegen de Gelderse CD. Daarnaast beweren Gerard Selhorst (de broer van) en zijn vriendin Petra Bleumer onder valse voorwendselen op de kandidaatslijst van de Gelderse CD te zijn belandt. Zij zouden zijn voorgelogen dor Henny. Een ongeloofwaardig verhaal. Beiden hebben twee overduidelijke verklaringen ondertekend, maar zijn geschrokken van de publiciteit. Uiteindelijk scoort deze partij 0,2 procent van de stemmen.

Nieuw Rechts (NR)
De campagne voor de verkiezingen van NR had eigenlijk al op 6 maart 2005 moeten starten. Deze "Houden van Nederland" bijeenkomst waar Philip Dewinter zou spreken ging door toedoen van AFA nooit door. Achteraf gezien een voorbode voor de desastreus verlopen strijd van de partij van Michiel Smit?

Cover Stop Nieuw Rechts krantje
  Krant  
Stop Nieuw Rechts krant
Net zoals in Rotterdam, Almelo en Ridderkerk is de Stop Nieuw Rechts krant ook in Eindhoven verspreid. Op 26 februari trok AFA naar Eindhoven om daar tijdens carnaval de wijken in te gaan. Het plan was te verspreiden in de zogenaamde risicowijken, de wijken waar een bovengemiddeld percentage van de stemgerechtigden tot de potentiele Nieuw Rechts stemmers behoort. Aan de stickers en racistische bekladdingen in de wijken te zien zaten we goed. Er zijn met behulp van lokale en niet-lokale activisten ongeveer 12.000 kranten in Eindhoven verspreid.

Tim Vlaarbeek, AFA-Nijmegen

Resultaat

Leefbaar en LPF-achtigen
Leefbaar Rotterdam (LR) heeft volgens de heersende publieke opinie de gemeenteraadsverkiezingen verloren. Zij zijn inderdaad niet meer de grootste partij van de stad, maar vertegenwoordigen momenteel met veertien zetels feitelijk meer stemmen dan vlak voor de verkiezingen. Wegens de vele interne ruzies in de vorige periode hebben maar liefst zes van de zeventien LR-raadsleden de partij de rug toegekeerd en zijn onafhankelijk doorgegaan. Niemand van hen is verkozen, en LR heeft een meer solide basis dan voorheen.

Philip Dewinter en Hilbrand Nawijn in Antwerpen
  Nawijn en Dewinter  
Wie het ook niet slecht heeft gedaan is Hilbrand Nawijn. Deze voormalige LPF minister heeft met zijn 'Lijst Hilbrand Nawijn' vijf zetels in de gemeente Zoetermeer. Hiermee blijft Sander Driessen net buiten de raad. Net als in 1994, toen hij de tweede kandidaat van de CD in Zoetmeer was. Nawijn is tot nog toe de enige Nederlandse politicus die heeft gesproken op een politieke bijeenkomst van het Vlaams Belang. Zoetermeer kan zich op gaan maken voor een stevig portie vreemdelingenhaat van deze nieuwe partij.

Hans Smolders, voormalig chauffeur van Pim Fortuyn, heeft zich niet aan zijn belofte gehouden. Na een LPF debacle en enkele bedreigingen vertelde hij in 2004 "direct en definitief met de politiek te stoppen." Kennelijk kan hij het niet laten want hij richt de 'Lijst Smolders Tilburg' op en verovert tot zijn eigen verbazing vijf zetels. Wat hij precies in de raad wil gaan doen is voor velen een raadsel. Feit is dat het voormalig CD-lid Markus Klijsen niet is verkozen. Maar geheel in de traditie van de LPF zal Smolders het gedachtegoed van wijlen Hans Janmaat met plezier uitdragen.

Al met al is de afgelopen periode teleurstellend verlopen voor de klassiek extreemrechtse partijen. Wat dit gaat betekenen voor deelname aan de Tweede Kamer verkiezing is nog niet duidelijk. Maar het is een feit dat extreemrechts zich niet duidelijk kan onderscheiden van fortuynistische en populistisch rechtse partijen, zonder zich in een gevaarlijk strafrechterlijk gebied te begeven, met alle gevolgen van dien. Dit zegt uiteraard meer over het algemene politieke klimaat in Nederland, dat zeer sterk is verrechtst, dan over extreemrechts zelf. Mogelijk veroorzaakt deze verrechtsing een verschuiving van activiteiten naar buitenparlementaire organisaties als Voorpost, de Nationale Beweging en Blood & Honour.

Verkiezingsuitslagen (www.monitorracisme.nl)
Nieuw Rechts % Nederlandse Volks-Unie % Nationale Alliantie % "CD" %
Almelo 2,0 Arnhem 0,7 Rotterdam 0,1 Arnhem (Gelderse Democraten) 0,2
Eindhoven 1,0 Apeldoorn 1,0 Deelraad Rotterdam Feyenoord 0,6 Amsterdam (Conservatieve Democraten) 0,4
Ridderkerk 3,7 Nijmegen 0,6    
Rotterdam 0,7 Oss 1,0    
  Venray 0,4    
Deelraden Rotterdam      
Charlois 2,7      
Delfshaven 0,8      
Hilligersberg 1,0      
Prins Alexanderpolder 1,1      

terug naar inhoud