alert!Zware klappen voor Nieuw Rechts

Jaap van Beek

Rond 2004 leek Nieuw Rechts een stabiele factor in het extreemrechtse landschap te worden. Niets is echter minder waar. Aan de Tweede Kamerverkiezingen in november 2006 werd niet deelgenomen. Bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2007 werd niets gewonnen. Bij de herindelingverkiezingen van de fusiegemeente Lansingerland in november 2006 wist Michiel Smit wel een zetel in de wacht te slepen, die hij tot op heden niet bezet. Intussen is de afdeling Ridderkerk, met Martin Dijkhuizen als gemeenteraadslid, opgestapt. Het partijkantoor is wegens een huurachterstand gesloten en de website regelmatig off-line.

Robin Tolsma bij de spreeksteen in het Oosterpark, Amsterdam november 2006
  Tolsma  
Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten legt NR de lat te hoog door in vijf provincies deel te willen nemen. Dit lukt hen alleen in Overijssel en Zuid-Holland. In Overijssel zijn alle ondersteunende handtekeningen op tijd binnen. Het benodigde geld wordt op tijd betaald en lijsttrekker Robin Tolsma behaalt publiciteit. Niet zozeer om de politieke standpunten uit het partijprogramma maar vanwege de persoonlijke aanval op een SP kandidaat die de Nederlandse taal niet voldoende zou beheersen. Nieuw Rechts Overijssel is een doorgeradicaliseerde LPF-afsplitsing. Zowel de lijsttrekker, Robin Tolsma, als de kandidaten nummer twee en drie komen uit deze partij. Tolsma liet op de website van het extreemrechtse 'Platform de Krijger' weten het "interessante" boek 'De Holocaust industrie' te willen kopen. In dit boek wordt joden verweten een slaatje te slaan uit deze zwarte periode. In 2006 geeft hij een interview voor het blad van de Vereniging voor Nederlandse Nationalisten van het voormalig CP'86 lid Ronald van der Wal. Kandidaat twee, Harry de Olde, is de voormalig penningmeester van LPF Almelo. Eerder was hij actief voor de Centrumdemocraten. Hij heeft de verantwoordelijkheid voor het inleveren van de kandidatenlijst. Kandidaat drie, Ronald Lubach is een emotionele man. Hij zegt "zeker te weten" dat het dragen van een hoofddoek aanzet tot agressie. Hij vindt dat hetzelfde als "het dragen van swastika's". Het mag allemaal niet baten, de kiezer heeft duidelijk laten weten geen behoefte te hebben aan een dergelijke vertegenwoordiging. Met 0,3% van de stemmen wordt deze afdeling gedwongen zich te beraden op haar toekomst.

Michiel Smit bij de spreeksteen in het Oosterpark, Amsterdam november 2006
  Smit  
In Zuid-Holland loopt het al niet veel anders. Na een volstrekt onzichtbare campagne behalen zij 0,4% van de stemmen. Niet in de laatste plaats omdat de partij in slechts twee van de vier kieskringen deelneemt aan de verkiezingen voor deze provincie. Alleen in de kieskringen Den Haag en Leiden doet de partij mee. In kring Dordrecht verzamelt men slechts drie van de benodigde dertig ondersteunende handtekeningen. In Rotterdam, de thuisbasis van de partij, komt de partij twee ondersteunende handtekeningen tekort. Het partijlid John Middelman noemt de uitslag echter "geen slecht resultaat"en "pure winst". "Het is nog altijd meer dan 4 jaar geleden, toen de partij niet meedeed.", aldus de immer optimistische Middelman. Niet elk partijlid is even gedreven voor Nieuw Rechts. De kandidaat en partijveteraan Cor Engelen neemt niet eens de moeite een ondersteunende handtekening te zetten. "Mijn hoofd stond er op dat moment niet naar." laat Engelen weten. "Tevens stond ik ook niet achter bepaalde uitspraken van sommige mensen. Dat hele extreme hoeft voor mij niet." Hiermee verwijst Engelen naar de antisemitische uitspraken van John Middelman. Gevraagd naar het standpunt van Nieuw Rechts over joden beweert Middelman dat "de joden moeten beseffen dat het voor hen op termijn ook aanpassen of opkrassen is natuurlijk". Ook beweert hij dat "het probleem van joden in Nederland is dat ze teveel invloed hebben op de samenleving vergeleken met hun aantal". Het partijbestuur blijft achter Middelman staan, ondanks de roep om een royement. Deze uitspraken deden "het fanatisme van het campagne voeren bij mij verflauwen" aldus Engelen. Iemand die geen moeite heeft met de antisemitische uitspraken is de handtekeningenzetter Ben van der Kooi. Deze activist, die actief is geweest bij onder andere Nieuw Rechts, de Nationale Alliantie en Leefbaar Rotterdam, heeft in oktober 2006 het geluk vrijgesproken te worden van brandstichting in een moskee. (zie Alert! nummer vier, jaargang tien). Kort na de maandenlange celstraf die hij inmiddels had gezeten spreekt hij een bijeenkomst van de Nationale Alliantie toe. Op verschillende internetfora gaat hij als vanouds tekeer tegen moslims, waarbij hij geregeld racistische gemotiveerde geweldplegingen en -aanslagen toejuicht. Ook Tom Renirie steunt Nieuw Rechts. In 2004 stuurt hij als actieleider van de fascistische Nieuwe Nationale Partij een email aan AFA, die eigenlijk aan de Nationale Alliantie was gericht. Hij stelt een samenwerkingsverband tussen beide partijen voor.

De antisemitische uitspraken van John Middelman hebben niet alleen mede bijgedragen aan de verkiezingsnederlaag in Zuid Holland. Ze liggen ook aan de basis van het afsplitsen van de afdeling Ridderkerk, waar Martin Dijkhuizen een raadszetel bezet. Dijkhuizen is al langere tijd niet te spreken over het gebrek aan interne democratie en communicatie. Hij stuurt sinds enkele maanden aan op een afsplitsing. Met de uitspraken van John Middelman ziet hij een uitgelezen kans om het conflict op de spits te drijven. "Dit doet denken aan 1939. Regelrecht antisemitisch." stelt Dijkhuizen terecht. Het is echter opmerkelijk dat hij geen problemen had met een vergelijkbare uitspraak van voormalig bestuurslid Rene van Gool op het Nieuw Rechts forum. Die beweerde daar dat "Joodse mensen in dit land op termijn ook moeten beseffen dat het aanpassen is." Dijkhuizen vraagt het hoofdbestuur stelling te nemen. Wanneer zij achter Middelman blijven staan kondigt hij de oprichting van 'Ridderkerks Belang' aan. In juni 2006 sprak Dijkhuizen nog samen met een Vlaams Belang-lid op een discussiebijeenkomst in Limburg. Zijn nieuwe partijnaam lijkt hierop geinspireerd. Dijkhuizen is dan ook geen gematigd politicus. Op het Nieuw Rechts forum liet hij zich vaak van zijn radicale kant zien. Hier vertelt hij "Zelf ben ik voorstander van grenzen dicht en alles wat hier niet thuis hoort opzouten!!!! Nogmaals deze mensen moeten we zo snel mogelijk uit onze samenleving verwijderen. Hoe dat maakt me niet zoveel uit als ze maar gaan." Dijkhuizen heeft er ook moeite mee dat werkgevers genoodzaakt zijn "medelanders" aan te nemen. "Aan de andere kant heb ik liever dat ze zich uit de naad werken bij de Lidl als dat ze me zus en me moeder verkrachten en beroven."

Het uitblijven van succes bij deze verkiezingen zal Michiel Smit motiveren alsnog zijn raadszetel in de gemeente Lansingerland in te nemen. Daar heeft Nieuw Rechts bij herindelingverkiezingen in november 2006 een zetel behaald. De lijsttrekker, Michiel Smit, woont echter helemaal niet in deze gemeente en moet dus verhuizen. Doordat hij geen woning kan vinden is de zetel inmiddels ingenomen door kandidaat nummer twee, Iwan Hoogeveen. Het is de bedoeling dat Hoogeveen zijn zetel afstaat aan Smit op het moment dat deze een woning heeft gevonden. Daar kan Smit doorwerken aan de door hem zo vurig gewenste opbouw van zijn partij. Vooralsnog blijft het voornamelijk bij 'damage-control'. Nadat de gemeente Rotterdam verschillende juridische procedures is gestart om verstrekte subsidies terug te eisen schuiven andere schuldeisers achteraan in de rij. Naast de internetprovider webhost Shock Media, die zegt meer dan tienduizend euro van Nieuw Rechts te goed te hebben, is dat woningcorporatie De Nieuwe Unie. In november 2006 spande de verhuurder een rechtszaak aan tegen de partij, om achterstallige huur te innen. Er gaan geruchten dat Smit zijn toevlucht tot frauduleuze methodes zoekt om deurwaarders op een afstand te houden.

terug naar inhoud