alert = afa

Home
Inhoud 1-2008
Zoeken

Lonsdale News

Alert!

korte berichten

printversie

Brigade M-fan veroordeelt voor racisme en drugsbezit

Tijdens de rechtszaak verweert de Nijmeegse zich door te stellen dat de leuzen niet strafbaar konden zijn omdat deze niet door haar waren bedacht maar van een cd kwamen. Het betreft hier de CD 'Trouw aan Rood, Wit en Blauw' van Brigade M. Ook zou de Nijmeegse tijdens het kladden onder invloed zijn geweest van speed. Verder voerde ze aan dat zij tegenwoordig werk heeft en op eigen kracht van haar drugsverslaving is afgekomen.

Uiteindelijk wordt zij veroordeeld voor discriminatie, openlijke geweldpleging in vereniging tegen goederen en drugsbezit. Conform de eis van de Officier van Justitie krijgt ze 120 uur taakstraf (waarvan de helft voorwaardelijk) opgelegd.

Paul Benschop


Moord opnieuw onderzocht?
Op 9 december 2000 wordt in Rotterdam de linkse Turks-Belgische activist en politiek vluchteling Cafer Dereli doodgestoken door een groep jonge Grijze Wolven. Dereli is op in Rotterdam om deel te nemen aan een hongerstaking in een tent op de Coolsingel ter ondersteuning van de honderden hongerstakers van aanhangers van de linkse anti-imperialistische beweging DHKC in gevangenissen in Turkije. Zij protesteren tegen de praktijk van isolatiecellen en stelselmatige foltering door gevangenisautoriteiten.

Scan politiemutatie gebeurtenissen 9.12.2000. 'MK' = meldkamer
  Scan politiemutatie  
Extreemrechtse Turkse jongeren hadden eerder die dag in een provocatieve tocht, opgehitst door een onaflatende stroom van nationalistische propaganda in de Turkse media en na een campagne van de Partij van de Nationalistische Actie (MHP) tegen de hongerstakers, de hongerstakers al bedreigd.

Een rechercheteam (Recherche Assistentie Groep) van 15 mensen gaat aan de zaak werken en er wordt een getuigenoproep geplaatst. Op het moment dat Dereli werd doodgestoken was het namelijk erg druk op het Schouwburgplein omdat er net een bioscoop leegliep. Ook met de voorbijganger die de politie wees op het slachtoffer wil de politie spreken. En ze zoeken in het bijzonder een jongen van tussen de 15 en 18 jaar in een rood-zwarte jas, met de afbeelding van een Turkse vlag op zijn rug, die op het moment van de moord op het Schouwburgplein aanwezig was.

Enkele dagen later worden vier Turkse jongeren in de leeftijd van 14 tot 17 jaar opgepakt wegens openlijke geweldpleging op het Schouwburgplein. Het onderzoek is echter volgens de politie Rotterdam Rijnmond echter nog in volle gang. Die mededeling is ook direct het laatste wat ooit van het onderzoek wordt vernomen.

Verzoeken om inzage in het politie-dossier worden door de politie Rotterdam-Rijnmond de laatste jaren steevast geweigerd vanwege 'het groot aantal processen-verbaal' waaruit echter 'vanwege het kleine aantal betrokkenen' kan worden geconcludeerd wie wat over wie heeft verklaard. Ook vanwege het feit dat de moord nog niet verjaard is, en daarom het onderzoek nog niet is afgesloten (al gebeurd er al jaren niets meer in) staat openbaarmaking volgens de politie in de weg.

Een en ander betekent dat de Regionale Recherche Dienst van de Politie Rotterdam-Rijnmond in samenspraak met het Openbaar Ministerie het onderzoek naar de moord opnieuw gaat beoordelen, omdat 'zware misdrijven gezien het zwaarwegende maatschappelijk belang dienen te worden opgehelderd en de verantwoordelijken voor die misdrijven voor de rechter dienen te worden gebracht'.

Het blijft echter onduidelijk of de politie al begonnen is met het cold-case review en wat de voorwaarden zijn waarbinnen moet worden gewerkt. De verjaringstermijn voor moord is 18 jaar, voor doodslag 15 jaar; daarvan zijn er inmiddels een dikke 7 verstreken.

Het is cynisch en pijnlijk dat een man die wegens politieke redenen zijn vaderland ontvluchtte, in Rotterdam de dood vindt in een ideologisch conflict, dat de politie Rotterdam kennelijk de mogelijkheid van zo'n conflict onderschatte en dat er in deze zaak nog steeds geen dader is aangehouden.

Redactie Alert!


Kort Rusland
De korte campagne om geld in te zamelen voor antifascisten in Rusland heeft in Nederland € 1.415 opgebracht. Dit geld, en het geld wat andere groepen aangesloten bij het netwerk Antifa-Network for Research and Education opbrachten, is in een internationaal fonds gestort waar groepen in Rusland geld kunnen aanvragen. Van de bestemming van het geld houden we jullie uiteraard op de hoogte. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd, dank!

Helaas is het door allerlei omstandigheden wederom niet gelukt om onze serie 'Fascisme en antifascisme in hedendaags Rusland' te vervolgen. Wel twee nieuwe boeken in ons archief, zie voor een korte beschrijving hieronder.

Redactie Alert!

(uit: Alert!, nummer 1, april 2008. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud