alert = afa

Home
Inhoud 1-2010
Zoeken

Lonsdale News

Alert!

printversie

Winst voor extreemrechts bij gemeenteraadsverkiezingen

Tim Vlaarbeek

De wind van rechts die door Europa waait heeft met de uitslagen van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen definitief Nederland bereikt. De monsterzege voor de PVV in Almere en Den Haag, de roerige verkiezingsperiode rondom TON met 60 zetels tot gevolg en natuurlijk raadszetels in diverse gemeentes voor kleinere extreemrechtse partijen die meeliften op de PVV-hype.

PVV
De meest in het oog springen uitkomst van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen is natuurlijk de grote overwinning van de Partij Voor de Vrijheid (PVV). In Almere is de partij met 21.6% van de stemmen (9 van de 39 zetels in de gemeenteraad) de grootste partij geworden en in Den Haag is de PVV de tweede partij (8 zetels van 45, 2 minder dan de PvdA) geworden met 16.9% van de stemmen. Even leek het er op dat voor de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog een extreemrechtse partij op lokaal niveau in de coalitie zou gaan zitten maar maar de PVV wil geen coalitie vormen in Almere. De PVV zegt uitgesloten te worden door alle andere partijen omdat zij niks zouden zien in de drie harde eisen die PVV-Almere stelt: stadscommando's, lastenverlaging en een hoofddoekjesverbod. In werkelijkheid sluit de PVV zichzelf uit en weet zij zich slim in de rol van underdog te plaatsen. Voor de coalitiebesprekingen trok de PVV namelijk slechts een half uurtje per partij uit en na alle partijen (behalve leefbaar Almere wegens ruzie) ritueel te zijn afgegaan trok de PVV zich terug. Dit lijkt een slimme zet aangezien de PVV het zich kort voor de landelijke verkiezingen niet kan veroorloven vanuit het gemeentelijke pluche op haar gezicht te vallen.

TON

NVU
De Nederlandse Volks-Unie (NVU) wist deze verkiezingen geen zetel te behalen. Eerdere pogingen van de NVU om electoraal succes te behalen tijdens gemeenteraadsverkiezingen en provinciale statenverkiezingen liepen al op niets uit en gelukkig was het ook deze ronde niet anders. De NVU deed mee in Arnhem (0.6%), Heerlen (0.6%), Nijmegen (0.5%) en Overbetuwe (0.7%). Dit resultaat levert niet alleen geen zetel op maar is ook nog eens een duidelijke verslechtering ten opzichte van de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen uit 2006.

Wisselend succes voor PVV-klonen
Op lokaal niveau wilden veel politieke partijen in het electorale gat dat de PVV lokaal heeft gemaakt springen. Dit ging gepaard met wisselend succes, zo wist de Partij Vrij Utrecht (PVU) van ex-centrumdemocraat Wim Vreeswijk geen zetel te behalen. Ook de Partij Vrij Groningen (PVG) haalde nul zetels. De Partij Vrij Almelo (PVA) haalde 2 zetels, de SVP (Bunschoten) haalde 1 zetel, Forza Haarlemmermeer haalde 3 zetels en Sociaal Rechts Haarlemmermeer haalde 1 zetel. Het is ergens logisch dat een politieke partij die zich voornamelijk op populisme baseert zich niet makkelijk laat imiteren aangezien niet iedereen een goede populist is.

GCD
Ook de Gelderse Centrum Democraten (GCD) deden in Arnhem mee aan de verkiezingen. De partij kwam eerder in het nieuws wegens het kopen van de benodigde ondersteuningsverklaringen voor de verkiezingen van 2006. Ook dit jaar wist de partij geen zetel te behalen en was met 0.2% van de stemmen kansloos.

Meer achtergrond over de hier genoemde partijen en hun kandidaten in een uitgebreid onderzoek op kafka.nl

Op www.annefrank.org staat een analyse over de deelname van extreme partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2010

(uit: Alert!, nummer 1, april 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud