Juridisch Hoekje

Juridisch hoekje: Nasleep acties LaatZeNietLopen in Den Bosch

LaatZeNietLopen

In september vorig jaar presenteerde LaatZeNietLopen.nl haar reconstructie van en zwartboek over het politie-optreden rond een NVU-demonstratie op 23 mei 2009 in Den Bosch en stuurde deze aan het College van B&W en alle raadsleden in Den Bosch. Een maand later is er gelobbyd en nagebeld met de raadsleden om hen te bewegen vragen aan het College te stellen. Een aantal raadsleden vond het middel noodverordening te zwaar, een aantal wist niet dat zo'n noodverordening achteraf getoetst moest worden door de gemeenteraad, althans in een vergadering met de helft + 1 van de zittende raadsleden. Dat gebrek aan toetsing is een enorme blunder en heeft tot gevolg dat het hele politie-optreden onrechtmatig is geweest. Die conclusie wilde helaas niemand van de raadsleden trekken, al gingen een aantal wel zelf op onderzoek uit. Helaas bij de juridische afdeling van de gemeente. Deze antwoordde "De noodverordening is op 22 mei 2009 aan de gemeenteraad gestuurd, maar dit onderwerp is niet geagendeerd en de raad heeft zich er vervolgens ook niet over uitgesproken. Dat heeft voor de rechtsgeldigheid geen consequenties omdat bekrachtiging geen zogenaamd constitutief vereiste is. Alleen als een gemeenteraad expliciet besluit om de voorschriften niet te bekrachtigen, wordt de werking ervan op dat moment gestuit. Dat is overigens hier ook niet relevant, omdat de voorschriften alleen op de dag van de demonstratie golden." (Ja, dat zou helemaal mooi zijn, als de noodverordening nog steeds geldig zou zijn!) Verder meldt de juridisch medewerker dat "alsnog agenderen dus niet opportuun is (...)".

Burgemeester Rombouts komt polshoogte nemen bij de demonstratie van de NVU in Den Bosch op 23 mei 2009
Rombouts
Dat laatste klopt, in de zin dat het helemaal niet kan. Wat zegt Artikel 176 van de Gemeentewet, die de juridische inkadering en toetsing van de noodverordening waarborgt? "De voorschriften vervallen, indien zij niet door de raad in zijn eerstvolgende vergadering die blijkens de presentielijst door meer dan de helft van het aantal zitting hebbende leden is bezocht, worden bekrachtigd". Dat vereist dus een actie, dat wil zeggen de noodverordening moet actief worden bekrachtigd. Verder is er natuurlijk geen eerstvolgende vergadering meer. Ondanks de evidente fout die door de burgemeester is gemaakt, de moeite de burgemeester hierover aan de tand te voelen. Niet in de raadsvergadering, maar in een commissievergadering begin februari. Daar heeft LaatZeNietLopen het gehele zwartboek geagendeerd plus de volgende vragen;

1. (...) (Geknipt ter bevordering van de leesbaarheid, LZNL) Het enkel sturen van de noodverordening aan de gemeenteraad, de Commissaris van de Koningin en de Officier van Justitie is niet voldoende. Het controlerend orgaan van het College van B & W, de gemeenteraad, moet de noodverordening actief bekrachtigen, of afwijzen. Nu de noodverordening is vervallen, vragen wij aan u, het college van B & W, en de gemeenteraad; wilt u zorg dragen voor excuses en schadevergoedingen aan iedereen die op 23 mei 2009 door die noodverordening in zijn of haar bewegings- of uitingsvrijheid is aangetast?
2. Wilt u zich, in het licht van bovenstaande, bij het Openbaar Ministerie sterk maken voor het terugdraaien van veroordelingen die alreeds hebben plaatsgevonden van arrestanten, en het afzien van verdere vervolging van arrestanten die nog voor moeten komen?
3. Wilt u zich hard maken om de klachtenprocedure, die formeel is gesloten vanwege de verstreken tijd, voor eventuele klagers te heropenen? Immers, wij kwamen er pas in augustus 2010 achter dat de noodverordening niet was bekrachtigd en dat is ons en eventuele klagers dus niet te verwijten?

De SP stuurde op eigen houtje een memo aan de commissie met vragen over de rechtsgeldigheid van de noodverordening, of de mensen die zijn opgepakt die dag excuses krijgen en of er "achteraf dingen zijn die u liever anders had gedaan?" Burgemeester Rombouts maakt vervolgens excuses aan de raad dat hij de noodverordening niet had voorgelegd, maar dat heeft volgens hem geen consequenties voor de rechtsgeldigheid. En dat de dag waarvoor de noodverordening gold al geweest was voordat de raadsvergadering plaatsvond. Dat is waar, maar de Gemeentewet zegt dus dat de noodverordening achteraf bekrachtigd moet worden. Helaas ontbrak deze kennis bij alle commissieleden en werd het punt tot tevredenheid van de SP afgehandeld. LaatZeNietLopen broedt echter nog op volgende stappen. Wordt vervolgd.

(uit: Alert!, nummer 1, maart 2011. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)