alert!

Staat van Paranoïa
BEGT

De brutale aanslagen in Amerika en de daarop volgende oorlog in Afghanistan hebben de vermoedelijke daders in ieder geval één wedstrijdpunt opgeleverd! In één klap is Amerika een Derde Wereldland geworden. Niet door de financiële impact, niet door inzakkende productiviteit; daar komt men wel weer uit.
Nee, Amerika is gedegenereerd doordat voor het eerst in haar jonge historie er een exodus op gang komt vanúít het land. Nadat Amerika jarenlang louter immigratie kende, is er nu iemand die het land van de onbegrensde mogelijkheden úítwil, als sociaal en politiek vluchteling nog wel.
Kenneth Nichols heet de man, hij is een 32-jarige ex-marinier en hij wil weg. Weg van de massa-hysterie, die op elke hoek een staatsvijand ziet. Weg van de intolerantie, die in elke Aziaat of Arabier een potentiële terrorist ziet. In deze (letterlijke) staat van paranoïa is het niet mogelijk een afwijkende mening te verkondigen. Bij ons zeggen ze bij heftige beschuldigingen gewoon: "ach, dat is een mening" en gaan vervolgens over tot de orde van hun dag. In de VS ligt dat anders: daar gaat de burgerplicht zo ver dat buren elkaar bij de politie aangeven in geval van niet-patriottische opmerkingen of gedragingen. Bij ons gebeurde zulks alleen in de oorlog, maar dan andersom.
Het is dus best te bevatten dat Nichols daar weg wil: de waanzin-aria die gezongen wordt onder de noemer van 'war on terrorism' is zijn doelen ver voorbij geschoten. Héél langzaam begint dat tot de wereld door te dringen: de eerste voorzichtige tegenwind komt op nu men te zien krijgt hoe op Guantanamo Bay (Amerikaans grondgebied op Cuba !!??!!) wordt omgegaan met Al Quaida-krijgsgevangenen.
De Amerikaanse overheid is aan vele kanten fout in deze oorlog en pas over enkele jaren zullen al die, met 'the Stars and Stripes' wapperende, nationalisten zien dat hun argwaan tegen de Kenneth Nicholsen van deze aarde op zich misdadig is geweest. Wij herkennen dat wel: het pas laat herzien van de visie was in Nederland na de oorlog gemeengoed, laten we die Amerikanen dus nu alvast maar tonen dat wij diezelfde fouten niet opnieuw maken: een ruim-, warm- en barmhartig welkom voor deze politiek vluchteling.

back