alert!

Nieuwe fase in criminalisering van de Barcelonese kraak- en actiebeweging

Catalaanse anti-fascist opgepakt wegens vermeende ondersteuning van ETA

Afgelopen woensdag 16 januari 2002 werd op klaarlichte dag, in een Albert Heijn-supermarkt in het centrum van Amsterdam, de 35-jarige Catalaan Juan Ramón Rodríquez Fernández (Juanra) door een arrestatieteam opgepakt. Met een zak over zijn hoofd werd hij afgevoerd en vastgezet op het Amsterdamse hoofdbureau van politie om kort daarop overgebracht te worden naar een het Huis van Bewaring in Vught, waar Juanra in isolatie wachtte op een plaats in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI). Op het moment van schrijven blijft Juanra waarschijnlijk in de HvB van Vught, waar hij onder 'normaal regime' wordt vastgehouden.

Informatie over fascisten
Juanra werd sinds augustus 2001 door de Spaanse autoriteiten gezocht wegens vermeende ondersteuning van het 'Barcelona-commando' (ook wel aangeduid als comando Gorbea) van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De arrestatie van Juanra staat niet op zichzelf. Het afgelopen jaar is in Spanje een criminaliseringscampagne tegen de kraakbeweging in (met name) Barcelona op gang gekomen. Er zijn diverse mensen uit de Barcelonese kraakscene opgepakt op beschuldiging van ondersteuning van de ETA. Juanra is nauw betrokken bij het Barcelonese krakersbolwerk 'Kasa de la Muntanya' [het Berghuis] - een in 1989 gekraakte voormalige Guardia Civil-kazerne aan de westrand van de Barcelonese binnenstad. Tevens is hij zanger in de politiek geëngageerde hardcore band 'Kop'. Hij schrijft ook geregeld boekrecensies voor een aantal semi-alternatieve bladen.
Op 24 augustus 2001 werden er in Barcelona enkele vermeende leden van het 'Barcelona-commando' van de ETA opgepakt. Kort daarop verschenen er in de Spaanse pers artikelen dat Juanra door de politie werd gezocht. Een van de opgepakte ETA-verdachten, Fernando García Jodrá, zou hebben verklaard dat 'een jongen van 35 jaar, lang, mager, intelligent en met blond haar, woonachtig ergens tussen Barcelona en Gerona' het ETA-commando inlichtingen over de extreem-rechtse organisatie CEDADE (1) zou hebben verstrekt. De Spaanse politie koppelde aan die beschrijving de identiteit van Juanra. Als met een dergelijke dunne bewijsvoering een actief iemand uit de kraakbeweging verdacht wordt gemaakt, dan wijst dat op niets anders dan dat de politie deze beweging in een kwaad daglicht wil stellen. En wat is er makkelijker dan om een sterke en actieve sociale beweging te bestempelen als terroristisch. De van staatswege goed gecoördineerde massahysterie tegen ETA - en sinds 11 september 2001 tegen terrorisme in het algemeen - doet dan wel de rest.
Dat het niet om een op zichzelf staand geval gaat, bewijst het feit dat op zondag 9 september Sonia García Onavida en Alberto Lambert Durán door een anti-terrorisme eenheid werden opgepakt op beschuldiging van ondersteuning van de ETA. Concreet worden ze ervan verdacht Juanra te hebben geholpen bij zijn vlucht. Beiden waren al eerder tijdens de ongeregeldheden rond de illegale kortstondige ontruiming van 'Kasa de la Muntanya' in juli 2001, opgepakt. Hun namen zouden zijn aangetroffen in papieren die in beslag zouden zijn genomen bij de enkele dagen daarvoor opgepakte kraker José Tamboleo Fonseca. Tamboleo wordt ervan beschuldigd in januari 2001 het eerder genoemde vermeende ETA-lid García Jodrá te hebben helpen ontsnappen, toen enkele vermeende ETA-collega's van García Jodrá waren opgepakt. Bij Tamboleo werden twee computers en een grote hoeveelheid papier in beslag genomen. Sonia en Alberto werden na vijf dagen op borgtocht vrij gelaten. Begin oktober distantieerde 'Kasa de la Muntanya' zich in een persverklaring van de ETA: "Onze beweging heeft en had geen enkele band met ETA of enige andere gewapende groep" en veroordeelde de politieke ideeën, organisatiewijze en strategie van de groep.

Repressie
Niet alleen de Barcelonese actiescene is het slachtoffer van dergelijke repressie. Vorig jaar werd de Madrileense actievoerder Eduardo García, die met name zeer actief was in de Madrileense afdeling van Anarchist Black Cross, die politieke gevangenen ondersteunt, opgepakt. García werd er van beschuldigd bombrieven aan diverse Spaanse journalisten te hebben gestuurd. Medio vorig jaar kwam García op borgtocht vrij. García's zaak is nog niet afgesloten. Eveneens werden er vorig voorjaar na het gedeeltelijk ontmantelen van het zogenaamde eerste 'Barcelona-commando' van de ETA meerdere mensen uit de actiescene van de nabij Barcelona gelegen stad Terrassa opgepakt op grond van vergelijkbare beschuldigingen. De gebruikelijke tactiek lijkt te zijn eerst oppakken, dan bewijzen zoeken. Als er geen bewijzen gevonden worden is er in ieder geval weer een stukje van een sociale beweging in kaart gebracht. Dat deze methode al langer gebruikt wordt, en het afgelopen jaar met een zeer hoge intensiteit, bewijst het in Barcelona opgesteld dossier 'Que nos dejen paz' over politierepressie (2).
In de Spaanse kraakbeweging, die voor het merendeel anarchistisch geörienteerd is, bestaat zo goed als geen sympathie voor de bloedige strijdmethoden van de ETA en kan men zich evenmin vinden in de politieke doelstellingen van deze organisatie. Dat wil echter niet zeggen dat men geen sympathie heeft voor het streven van een deel van de Baskische bevolking naar autonomie, maar dan niet in de vorm van een natiestaat. Eveneens vindt het merendeel het detentiesysteem dat tegen met name Baskische politieke gevangenen wordt ingezet onmenselijk. Maar het getuigt van weinig subtiliteit om sympathie voor het autonomiestreven en ondersteuning van het verzet tegen het onmenselijke bajessysteem gelijk te stellen met steun aan de ETA. Dergelijke subtiliteiten zijn sinds jaar en dag aan de paranoïde Spaanse autoriteiten niet besteed.
Juanra is het zoveelste slachtoffer van de internationaal zo gerespecteerde Spaanse onderzoeksrechter Balthazar Garzon, die alleen in 2001 al 140 personen liet oppakken op vermoedelijk ETA-lidmaatschap, een absoluut record. Vorig jaar zaten er 582 personen op verdenking van banden met ETA in Spaanse gevangenissen vast. Een bekende Spaanse reflex is echter alle sociale protestbewegingen in verband met ETA te brengen, zodat de anti-terreurwet op hen van toepassing is; vakbonden, studentenbewegingen, krakers, noem maar op. Daarnaast verbied Garzon alle links-nationalistische Baskische organisaties, zoals Gestoras pro Amnistia (de organisatie van familieleden van gevangenen) en de jongerenorganisatie Jarai en haar opvolger Haika. Vreemd genoeg staat de opvolger van Haika, Segi, ook de lijst van terreurorganisaties van de Europese Unie, zonder dat Segi in Spanje zelfs maar verboden is. De toon is gezet: in maart is er een Europese top in Barcelona en de Spaanse overheid vreest grote, brede protesten, ondersteund door de sterke structuren van links in de stad. En wil de linkse beweging op die manier isoleren en criminaliseren. Het wordt tijd om een Europees antwoord te formuleren op deze Europese aanval op linkse actievoerders. Wij eisen het recht op dissidentie!

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van Quico en verklaringen van de steungroep FreeJuanra, te vinden op www.freejuanra.org.


(1) CEDADE (Circulo Espanol de Amigos de Europa, de Spaanse kring van vrienden van Europa) is een in 1966 opgerichte neo-nazi-organisatie. Binnen een paar jaar bouwde deze quasi-culturele vereniging contacten op met geestverwanten in Portugal, Frankrijk, Oostenrijk, Engeland, Belgie en diverse Latijns-Amerikaanse landen. CEDADE hielp ook Duitse nazi's aan onderduikadressen. Zij organiseren ook elk jaar in november de herdenking van Franco, waar neo-nazi's uit heel Europa op af komen. Hun voorzitter is Pedro Varela, eigenaar van boekhandel Europa, waar tal van nazistische publicaties te koop zijn. Juanra zou ook informatie hebben doorgegeven over Jorge Motta, een andere nazi uit CEDADE. Deze informatie ligt echter bij de Kamer van Koophandel, of anders op de web-site van CEDADE, derhalve gewoon openbaar en niets geheims aan.
(2) Het Barcelonese dossier over ontwikkelingen in de politierepressie tegen de actiebeweging is in het Spaans verkrijgbaar bij de Amsterdamse boekhandel het Fort van Sjakoo of op de volgende website te raadplegen: https://www.nodo50.org/criminalizacion_mov_sociales/.

In Nederland is inmiddels, net als in Barcelona, een steunkomitee voor Juanra opgericht. Op 27 januari demonstreerden zo'n 80 mensen bij de gevangenis in Vught voor de vrijlating van Juanra. Het steunkomitee heet FreeJuanra en alle informatie vind je op www.freejuanra.org. Wil je FreeJuanra steunen, neem dan contact op via info@freejuanra.org of giro 6800419 t.n.v. SPG, Amsterdam o.v.v. FreeJuanra.

Schrijf Juanra een kaartje, Spaans of engels:

Juan Ramón Rodríguez Fernández
P/a PI Nieuw Vosseveld
Lunettenlaan 501
5623 NT VUGHT

back