alert!

Extreem-rechtse dierenvrienden tegen moslims
Gerrit de Wit

Op 17 november 2001 demonstreerde de extreem-rechtse actiegroep 'Met de Dieren Tegen de Beesten (MDTB)' in Leiden tegen de verkoop van ritueel geslacht vlees door het bedrijf Chicken Cottage. Een tiental nazi's blokkeerde met een spandoek de toegang van het filiaal aan de Steenstraat. Ook deelden ze folders uit, voerden ze een racistisch toneelstukje op en smeerden ze rode verf op de ramen. De medewerkers van het filiaal wisten de nazi's weg te krijgen na het nodige duw- en trekwerk. Het is niet de eerste keer dat extreem-rechts te hoop loopt tegen ritueel geslacht vlees.
Extreem-rechts kiest er doelbewust voor uitsluitend actie te voeren tegen de verkoop van ritueel geslacht vlees, en niet tegen alle aspecten van de vleesindustrie, zoals men van dierenrechtenactivisten zou verwachten. Zo gebruiken nazi's de dierenstrijd, en in feite alles wat in hun strategie past, om migranten in het algemeen en moslims in het bijzonder in een kwaad daglicht te stellen.

Bin Laden
De nazi's voerden bij de Chicken Cottage een racistisch toneelstuk op. Daarbij ging een van hen verkleed als een stereotype moslim, met een lang wit gewaad, een tulband op het hoofd en een opgeplakte baard. Zogenaamd slachtte die met een kromzwaard een kip. Verder schreeuwden enkele nazi's tegen Chicken Cottage-medewerkers leuzen als "Wij willen geen Bin Ladens hier" en "Jullie zijn achterlijk". De medewerkers zagen het vanzelfsprekend als 'een actie tegen moslims', verklaarde een woordvoerder van het filiaal later. Die zei zich zorgen te maken over het gespannen klimaat tussen autochtonen en moslims in Nederland. "We willen niet dat door dit soort acties de boel verder op scherp wordt gesteld".
MDTB is een nieuwe actiegroep die is geformeerd rond het extreem-rechtse blad Rijnland Bollenstreek Kontakt en de Nationalistische Studenten Eindhoven (NSE). Volgens Chicken Cottage-medewerkers waren de roergangers van beide groepen, Tim Mudde en Michel Hubert, aanwezig bij de actie. Mudde was eerder bestuurslid van de verboden CP'86 en actieleider van Voorpost. Ook Hubert kent een geschiedenis in die organisaties. Mudde, en in zijn kielzog Hubert, geloven niet meer in een landelijke extreem-rechtse organisatie, maar zien hun heil nu meer in kleine, lokaal en regionaal georganiseerde actiegroepen die voorwaarden moeten scheppen voor een fascistische politiek.

Geitenvlees
Extreem-rechts protesteerde al eerder tegen ritueel slachten, zoals de Ekologische Beweging begin jaren 80. Ook partijen als de CD en CP'86 schreven steevast in hun verkiezingsprogramma een paragraaf over dierenrechten, en over ritueel slachten in het bijzonder. Eind 1997 ageerde Mudde in het blad Studie, Opbouw & Strijd (SOS) van Voorpost tegen 'multiculturele' hamburgerketens als McDonald's en BurgerKing omdat die vlees eten promoten én omdat ze niet-Nederlands zijn. Hij was ook verontwaardigd over 'de toename van het eten van schapen- en geitenvlees'. Daaraan zou men kunnen zien dat 'er gewoon veel meer niet-Nederlanders in dit land verblijven, jaar na jaar na jaar'. Hij sloot zijn artikel destijds overigens al af met de leuze: "Laten we de dieren tegen de beesten beschermen". In 1999 was Mudde betrokken bij een demonstratie van Voorpost-leden tegen Edah-filialen die ook islamitisch geslacht vlees verkochten.

  oli  
Soms voert extreem-rechts ook acties tegen dierenleed die niet direct als racistisch te bestempelen zijn. Zo protesteert de actiegroep Dusnudelft tegen de proeven op 1.600 apen in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk. Dusnudelft komt voort uit de Delftse afdeling van de opgeheven neo-nazistische organisatie Nationaal Offensief. De groep ziet zichzelf als 'nationaal-anarchistisch' en verspreidde tot nu toe enkel pamfletten tegen de dierproeven. De laatste maanden is weinig meer van hen vernomen. De activiteiten van Dusnudelft leidde tot een verhoogde waakzaamheid bij andere actiegroepen die voor de sluiting van het BPRC strijden. De actiegroep Koen, vernoemd naar de chimpansee Coen die 10 jaar in isolatie in het BPRC zat, waarschuwde in een verklaring voor Dusnudelft. Koen schreef dat 'de bevrijding van mens en dier hand in hand gaat'. Om de nazi's te weren uit de dierenstrijd zouden dierenrechtenorganisaties zich dan ook bij al hun acties steeds uit moeten spreken tegen alle vormen van onderdrukking.

Gerrit de Wit is medewerker van de Fabel van de Illegaal

back