alert!

Extreemrechts bij de gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart 2002
Kafka

Aan de gemeenteraadsverkiezingen doen twee bekende partijen mee. De Nieuwe Nationale Partij (NNP) doet mee in Amsterdam, Rotterdam en Leeuwarden en in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. De Nederlandse Volksunie (NVU) doet mee in Rotterdam, Arnhem, Kerkrade en Landgraaf. Daarnaast doet in Brunssum de voormalige CD-kring uit die plaats mee onder de naam Waakzaam Brunssum.

De NNP kondigde oorspronkelijk aan ook in Zwolle, Zwijndrecht en Delft mee te zullen doen. Zwijndrecht viel af, omdat daar geen verkiezingen zijn, in verband met een herindeling later dit jaar. Waarom Zwolle en Delft afvielen is niet bekend. Zwolle heeft mogelijk iets te maken met het opstappen van Zwollenaar Henk Ruitenberg als partijvoorzitter. Volgens de NNP zou Ruitenberg al zijn tijd en energie voor het verbouwen van zijn nieuwe huis nodig hebben, waarschijnlijker is dat Ruitenberg te passief was als voorzitter en een te groot risico vormde als ex-voorzitter van de CP'86.

Karakter
De NNP is een opvolger van de CP'86, waar in 1996 een scheuring plaatsvond en in 1998 verboden werd. Inmiddels zijn er ook restanten van de CD en het Nederlands Blok in de partij beland. Achter de schermen is de partij uitgesproken racistisch en voor een deel ook anti-semitisch. Deze boodschap probeert de partij echter actief te verhullen achter populistische boodschappen. Zo probeert de partij zieltjes te winnen door zich te keren tegen criminaliteit en terrorisme. Aan de ene kant is de NNP bezorgd om vervolgd te worden vanwege haar racistische boodschap of vanwege het voortzetten van de verboden CP'86, aan de andere kant zal de partij haar boodschap juist duidelijk moeten maken aan de kiezer om zich te onderscheiden van Leefbaar Nederland en de VVD. Dit dilemma heeft de NNP tot op heden niet weten op te lossen.
De NVU is een uitgesproken nazistische partij. Ze is erg klein (kader van circa 10 mensen, aanhang rond de 100). Voorzitter is Constant Kusters en verder bestaat het actieve kader uit mensen als Stefan Wijkamp (die doorgaans als Hitler gekleed gaat), Eite Homan (leider Aktiefront Nationale Socialisten, ANS), Lodewijk Faber (ook ANS, ex-CP'86), Sven ter Maten en Michael Krick (zie elders in deze Alert!). De partij is uitgesproken in haar ideeën: een nationaal-socialistische eenheidsstaat, Nederland als onderdeel van Groot-Duitsland en strenge rassenwetten.

Amsterdam
De Amsterdamse lijst van de NNP geeft een beter beeld van de partij dan de partij waarschijnlijk lief is. Het gaat om een waslijst van overtuigde anti-semieten, geweldplegers en mensen met een criminele achtergrond. De lijst wordt aangevoerd door Hendrik Sybrandy, die ook lijsttrekker is in Leeuwarden. De nummer twee Wim Beaux is al jaren actief in het extreem-rechtse circuit. Hij was twee maal gemeenteraadslid voor de CP'86 (in Almere en Amsterdam) en lid van de Provinciale Staten in Flevoland namens de Centrumpartij. Ook is hij zowel in de jaren '80, als in de jaren '90 voorzitter van de (inmiddels verboden) CP'86 geweest. In november 1996 vond er een scheuring plaats in de CP'86 en wordt Beaux door de groep die de partij overneemt, uit het bestuur en uit de partij gezet. Daarna raakt Beaux betrokken bij het opzetten van de VNN en de NNP. Hij blijft, ondanks dat hij al 71 is, erg actief. Hij weet de kring Amsterdam weer van de grond te krijgen en voldoende kandidaten en ondersteuners te vinden om deel te nemen aan de komende verkiezingen.
Beaux heeft een lange geschiedenis van spraakmakende incidenten. Hij is diverse malen gearresteerd wegens het verspreiden van racistische propaganda. Een opmerkelijke arrestatie vond in 1991 plaats. Beaux werd aan de Duitse grens gearresteerd met ruim 70.000 CP'86-folders met strafbare inhoud. Tegelijkertijd vond de politie 189 boekjes waarin de Holocaust werd ontkend. Beaux heeft altijd volgehouden dat de boekjes per ongeluk in zijn auto waren beland. Wanneer een jaar later de drukplaten van het boekje bij voorzitter Wim Wijngaarden van de CP'86 worden gevonden, komt de bewering van Beaux in een iets ander daglicht te staan.

Overige kandidaten
Jan Frederiks en Herke van der Meulen zijn sinds kort actief lid van de NNP. Frederiks organiseerde recent een kring-vergadering voor de NNP in Amsterdam, die onder andere door Van der Meulen werd bezocht. Op deze vergadering wilde de partij haar deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen organiseren. Deze vergadering werd voorkomen door een blokkade van anti-fascisten en de partij moest alle zeilen bijzetten om toch nog mee te kunnen doen. Van der Meulen is ook kandidaat voor de NNP in Leeuwarden.
Kandidaat Paul Daame was onlangs aanwezig op een kringvergadering van de NNP. Hij ondersteunde in 1998 de voorloper van de NNP bij de raadsverkiezingen.
Andreas Smits werd midden jaren '90 een actief lid van de CP'86 in Amsterdam. Hij is vanaf dat moment, samen met Wim Beaux, bij bijna elke partij-bijeenkomst en actie te vinden. In 1996 komt het tot een handgemeen, wanneer Beaux aan het woord is tijdens een televisie-uitzending. Beaux wordt fel van repliek gediend door een andere aanwezige, waarop deze man wordt aangevallen door twee CP'86-leden, waaronder Smits. Een andere kandidaat, Vera Verwer, is een bekende van Smits en heeft in het verleden ook regelmatig haar handtekening gezet voor diverse extreem-rechtse partijen.
Karin Boysen en Peter van Egmond waren in de jaren 90 kernfiguren van de CD-kring IJmond. Deze zeer actieve kring was een van de steunpilaren van Janmaats partij. Zij zijn momenteel erg actief in de NNP. Van Egmond was tijdens zijn activiteiten voor de CD ook lid van de CP'86. In 1996 analyseert hij op de Yzerbedevaart het gebrek aan succes voor de extreemrechtse partijen: 'Dat komt door al die joden in de media. De joden gebruiken de media om het hele Nederlandse volk dom te houden en kapot te maken, zodat zij aan de touwtjes kunnen blijven trekken.'
Ten zuiden van de IJmond ligt Haarlem, waar kandidate Natasja Tijssen vandaan komt. Zij zette haar handtekening voor de CD-lijst in 1998. Tijssen is de vrouw van Albert Kuijten, een actieve skinhead en ex-lid van de CP'86 uit Haarlem en momenteel ook actief in de NNP.
Op de laatste plaats van de kandidatenlijst staat nog een opvallende figuur, Ruud Misset uit Lelystad. Misset is al bijna twintig jaar actief binnen extreemrechts. Hij begon bij de Centrumpartij, maar verleende in 1985 ook al hand- en spandiensten aan de NVU van Glimmerveen en stond op de verzendlijst van de weduwe Rost van Tonningen. Die ambivalente houding (kiezen voor "netjes" extreemrechts, maar ondertussen ook bij nazistische organisaties rondhangen) is typerend voor Misset. Begin jaren '90 is hij actief lid van de CP'86. Na de scheuring van deze partij stapt hij via de VNN over naar de NNP en blijft actief. Typisch is dat hij in 1998 in twee steden kandidaat voor de VNN is, maar bij de parlementsverkiezingen Janmaats CD ondersteunt. Vandaag de dag is Misset nog steeds een actief NNP-lid. Maar zijn ware aard laat hij zien op diverse internet-discussiefora. Hierop laat hij zich met regelmaat anti-semitisch en gewelddadig uit. Voor wat betreft de rest van zijn hobby's laat Misset op internet ook weinig te raden over: hij is gek op gokken, softdrugs en harde porno.

De NNP heeft in Amsterdam niet al te kieskeurig kunnen zijn bij het verzamelen van ondersteunende handtekeningen. Er staan diverse namen op de lijst die de NNP duidelijk in de hoek zetten als fascistische partij. Zo hebben een aantal ondersteuners een CP'86-achtergrond, terwijl de NNP koste wat kost probeert te voorkomen gezien te worden als opvolger van deze verboden partij. Een paar ondersteuners verdienen bovendien een wat uitgebreidere beschouwing.
Marinus Clabou is iemand die de partij normaal gesproken liever buiten de schijnwerpers zou houden. Hij was vanaf 1979 actief bij de Nederlandse Volksunie en werd om de haverklap gearresteerd en berecht. In 1981 werd hij bijvoorbeeld veroordeeld voor het bezit van molotovcocktails en slagwapens bij een NVU-demonstratie. Behalve gewelddadig, was Clabou ook anti-semitisch en liet zich veelvuldig beledigend over joden uit. In 1981 schreef hij bijvoorbeeld een pamflet waarin hij de Jodenvervolging ontkende en eindigde dit pamflet met "Heil Hitler". Hij voegt een postertje bij met de tekst: "Kommunismus werkzeug der Juden". Toen hij zich in 1984 moest verantwoorden voor een aantal schrijfsels begroette hij de rechtbank met de Hitlergroet en riep "Leve het Nederlandse volk. Leve het nationaal-socialisme".
Na een heftige periode verdween hij medio jaren '80 van het toneel, om een decennium later actief te worden bij de CD en CP'86. In 1993 was hij aanwezig bij een CD-vergadering en in 1994 en 1995 was hij lid van de CP'86. Nu geeft deze 71-jarige veteraan zijn steun dus aan de NNP.
Een andere beruchte anti-semiet is Joseph Adolf Heitmann (geboren in 1943). Jos Heitmann stuurde in de jaren 80 beledigende brieven aan een Joodse vrouw, waarin hij bovendien een scheermesje had geplakt. Verder stuurde hij aan politie-agenten, die een Joodse school bewaakten, anti-semitische pamfletten. De teksten werden door de rechter gekenschetst als 'grote vuilspuiterij, brieven vol antisemitische teksten met verwijzingen naar concentratiekampen en seksuele opmerkingen waarin ook Anne Frank wordt genoemd.' Onlangs dook Heitmann weer op als deelnemer van het internet-forum Polinco, waar een verzameling racisten, rechts-extremisten en anti-semieten zich bezig houdt met het posten van 'politiek incorrecte' boodschappen. Dat Heitmann zijn verwarde boodschap nog steeds kwijt wil, blijkt uit zijn vele anti-semitische bijdragen. Een voorbeeld:
"De kist staat open...
Het Jodelijk stapt in...
De deksel wordt gesloten...
Het Jodelijk ligt te liggen en wil weg...
Bonzen en slaan - geen gehoor.
Gillen en krijsen - evenmin reactie.
Dan houdt het Jodelijk zich stil,
zo het hoort.
"Dan maar naar de vernietiging!", mompelt het Jodelijk.
Beter laat dan nooit!
Beter laat dan nooit!!
Beter laat dan nooit !!!"

Arnhem
De Nederlands Volksunie doet in Arnhem mee met een lijst van drie kandidaten. Lijsttrekker is partij-voorzitter Constant Kusters. Op de tweede plaats staat Kusters' jeugdvriend Lodewijk Faber en plaats drie wordt bezet door Kusters' voetveeg Chris Smit.
Constant Kusters is lijsttrekker en voorzitter van de NVU. Begin jaren '90 was hij actief in de kring Arnhem van de CP'86. Na een mislukte gooi naar een raadszetel en een kortstondige overstap naar Janmaats CD, was Kusters bij geen van twee die partijen meer welkom. Hij richtte vervolgens enkele nieuwe organisaties en een partij (de Fundamentalistische Arbeiders Partij) op. In 1996 wist hij Joop Glimmerveen te bewegen tot een heroprichting van de Nederlandse Volksunie. In mei 2001 nam hij de NVU over en werd voorzitter. Glimmerveen haakte gefrustreerd af, de NVU was altijd zijn partij geweeste en hij kon de richting van Kusters niet goedkeuren, en de partij was van Kusters.
Kusters is in het verleden vaak gearresteerd wegens geweldpleging en mishandeling van (vermeende) politieke tegenstanders. Dat leverde hem diverse gevangenisstraffen op, waardoor hij in het afgelopen najaar nog vijf maanden in de cel zat. De laatste tijd is Kusters wat rustiger geworden en beperkt zich tot bezoekjes aan Duitse demonstraties, het toespreken van zaaltjes met gelijkgestemden en het organiseren van demonstraties. Hij kiest daarmee duidelijk voor een meer legale, meer 'burgerlijke' koers voor de NVU.
Lodewijk Faber is een oude jeugdvriend van Constant Kusters en werd net als hij lid van de CP'86. Hij was een van de kernfiguren van de Arnhemse kring van die partij en werd bekend na een aantal mishandelingen en een veroordeling wegens wapenbezit. Hij zou rond 1996 de partij verlaten hebben. In 2001 duikt Faber weer op bij de NVU en krijgt een actieve rol in de partij. Hij loopt alle partij-aktiviteiten af en bezoekt bijvoorbeeld ook een proces in Den Haag waar drie NVU-leden terecht staan die een Joodse begraafplaats hebben beklad.
Chris Smit komt uit het gabber-wereldje en raakte in 1996 betrokken bij de nazi-scene in Nederland. Hij werd destijds gearresteerd bij een verboden demonstratie in Rotterdam en is sindsdien niet weg te slaan uit de omgeving van Kusters. Hij werd regelmatig gearresteerd bij extreemrechtse acties. Vier jaar geleden deed Smit ook al een gooi naar het raadslidmaatschap in Arnhem namens de NVU. Sinds anderhalf jaar is Smit zo vaak in Duitsland te vinden, dat vermoed wordt dat hij tegenwoordig bij onze oosterburen woont. Dat Smit nog steeds zo actief is voor Kusters, is opmerkelijk te noemen. Enige tijd geleden bleek hij zijn voortanden kwijt te zijn geraakt. Volgens bronnen binnen de NVU zou Kusters deze er uit hebben geslagen.
De ondersteuners zijn voor het grootste deel oude bekenden, NVU- en ex-CP'86-leden en familie en vrienden van Kusters. Een van hen is Christiaan Beumer, die begin jaren '90, samen met Kusters en Faber tot de kring Arnhem van de CP'86 behoorde. Hij stond destijds bekend als een zeer gewelddadige activist en noemde zichzelf een nationaal-socialistische Skinhead. In 1995 verliet hij de partij.
Bos was medio jaren 90 actief betrokken bij acties tegen linkse groepen en personen. Hij deed onderzoek naar hen en probeerde onder vele aliassen informatie bij hen los te krijgen. Ook was hij vaak bij demonstraties van links en extreem-rechts aanwezig om tegenstanders op de foto te zetten. In 1995 was hij actief betrokken bij een ernstige mishandeling van een antifascist in Rotterdam. Enkele maanden later werd hij in Zutphen gearresteerd bij de verstoring van een GroenLinks-congres. Twee jaar later is hij met andere rechts-extremisten aanwezig bij een poging om een congres van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) te verstoren. Verder hield Bos zich veel bezig met diverse vormen van telefoonterreur. Vier jaar geleden zette Bos ook al een handtekening onder de lijst van Kusters.
Ook Jeffrey Faber, het broertje van Lodewijk, zet zijn handtekening. Jeffrey was op vijftienjarige leeftijd al CP'86-lid en verstoorde in 1995 een GroenLinks-congres in Zutphen. Verder tekent Joh. Petit voor de lijst. Petit was in het verleden betrokken bij de CD en CP'86. Voor de CD was hij in 1992 voorzitter van het kringbestuur en in 1995 kandidaat. Vier jaar geleden tekende Petit ook al de lijst van de NVU.
J. Zurburg was lid van de CP'86. Hij werd door deze partij in 1994 (volgens eigen zeggen ongevraagd) op de kandidatenlijst voor de verkiezingen gezet. Zijn protest hiertegen leverde hem een royement op. Een jaar later dook hij op bij het Nederlands Blok. In 1998 ondersteunde hij de lijst van de Nederlandse Volksunie ook al.
Opmerkelijk is het grote aantal familieleden van Kusters op de ondersteuningslijst. Des te opmerkelijker, omdat Kusters zijn familie in zijn jeugd flink heeft geterroriseerd. Zozeer zelfs, dat het tot psychiatrische opname van Kusters heeft geleid. Als eerste is de vader van Kusters ondersteuner. Dat is opvallend, aangezien de vader van Kusters in het verleden kranten heeft gedreigd met een kort geding. Hij eiste dat Constant Kusters voortaan Kusters jr. zou worden genoemd, omdat hij te vaak voor zijn zoon werd aangezien en niet met diens politieke opvattingen geassocieerd wilde worden. Ook de moeder van Kusters ondersteunt de lijst. Zij was begin jaren '90 lid van de CP'86 en tekende in 1998 ook al voor de NVU. Ook de zus van Kusters en haar man tekenen. De zus van Kusters, Lillian van Reem, was begin jaren '90 lid van de CP'86 en tekende al eerder de lijst van de NVU. Opmerkelijk is verder dat zij bevriend was met de huidige vriendin van Constant Kusters, die onlangs in opspraak kwam, omdat ze werkte voor de Militaire Inlichtingendienst (MID).

Leeuwarden
In Leeuwarden doet de NNP mee onder leiding van partijsecretaris Hendrik Sybrandy. Hendrik Sybrandy, die ook lijsttrekker voor de NNP in Amsterdam is, loopt sinds 1992 rond binnen het extreemrechtse circuit. In dat jaar ontmoet hij extreemrechtse deelnemers aan de Fries-nationalistische Warns-herdenking en wordt vervolgens lid van het Nederlands Blok. In eerste instantie is hij alleen lid, maar vanaf 1994 wordt hij ook actief. Rond 1995 loopt hij stad en land af voor de acties van deze partij. Hij doet verschillende pogingen om gekozen te worden, maar dat loopt nooit op iets uit. In 1995 behaalt hij te weinig stemmen en in 1998 en 1999 lukt het hem niet om voldoende ondersteuningshandtekeningen te bemachtigen en kan hij helemaal niet mee doen.
In 1999, na de verprutste verkiezingsdeelname in Leeuwarden, zoekt Sybrandy onderdak bij de NNP. In november 1999 wordt Sybrandy benoemd tot secretaris van die partij. Verder neemt hij allerlei administratieve functies waar en is landelijk woordvoerder van de partij, waarmee hij, naast Marcel Hoogstra, een van de belangrijkste figuren binnen de partij wordt.
De nummer twee op de lijst is Wim Geurts. Geurts zit eind jaren 80 in de CP'86 en wordt in 1991 secretaris van die partij. Vlak na deze benoeming arresteert de politie Geurts na een brand in een asielzoekerswoning. Hij had een jerrycan met dieselolie en lappen in huis en was in de buurt van het pand gesignaleerd. Geurts ontkent betrokkenheid en wordt niet veroordeeld, omdat er onvoldoende bewijs is.
In 1994 doet Geurts voor de eerste keer een gooi naar een raadszetel in Leeuwarden namens de CP'86 (vier jaar eerder kandideerde hij al in Almere). Hij wordt echter niet gekozen. In 1998 is Geurts kandidaat voor het Nederlands Blok, maar mag niet meedoen, omdat er niet voldoende handtekeningen onder de lijst staan. Enkele maanden later zet hij zelf zijn handtekening onder de lijst van Nederland Mobiel voor de parlementsverkiezingen. Een jaar later steunt hij het Nederlands Blok weer bij Provinciale Staten-verkiezingen. In 2000 blijkt Geurts actief te zijn geworden bij de NNP, wanneer hij benoemd wordt tot secretaris van de afdeling Noord.
De nummer zes van de lijst is het roemruchte CD-raadslid uit Almelo, Henry Oudendijk. Oudendijk zit van 1994 tot 1998 in de Almelose raad, waar hij keer op keer voor veel opschudding zorgt. Al voor de verkiezingen zegt hij de CD te zullen verlaten, maar wanneer hij wordt gekozen neemt hij toch plaats namens de partij. Twee maanden later verlaat hij de partij alsnog en wordt lid van het Nederlands Blok. In 1997 haalt Oudendijk de krant, wanneer hij samen met Hendrik Sybrandy het Franse Front National feliciteert met de verkiezingsoverwinning in Vitrolles. In maart van dat jaar stapt hij ook uit het Nederlands Blok en gaat verder op persoonlijke titel.
Twee maanden later moet Oudendijk zich bij de rechter verantwoorden voor steunfraude van enkele duizenden guldens, wat hem een boete oplevert. In november 1997 is Oudendijk weer goed voor landelijk nieuws. Om aandacht te krijgen voor een poster achter zijn raam, hangt hij er een sex-pop naast. De buren bellen de politie, die hij vervolgens weigert binnen te laten. Zijn deur wordt opengebroken en de pop in beslag genomen en Oudendijk krijgt een proces-verbaal. In een regionale krant verscheen eerder het verhaal dat hij ontslagen is als basisschool-conciërge, na het seksueel lastigvallen van kinderen.
Ondanks al deze activiteiten verwacht Oudendijk in 1998 weer herkozen te kunnen worden. Hij heeft echter geen geld voor een campagne en sluit zich daarom weer aan bij de CD. Hij betaalt daar 25 gulden per ondersteunende handtekening, wat hem een aangifte van de gemeente Almelo oplevert. Al deze moeite is tevergeefs: Oudendijk wordt niet herkozen. Sinds een jaar is hij bij de NNP actief.

Van de overige kandidaten zijn er een aantal met Sybrandy meegekomen van het Nederlands Blok:
- Henriette Kleij probeerde in 1999 namens het Nederlands Blok mee te doen aan de Provinciale Staten-verkiezingen;
- Wiebe van de Veen was tussen 1991 en 1995 betrokken bij de CD en stond diverse keren kandidaat. In 1998 en 1999 ondersteunde hij het Nederlands Blok.
- Emil Dröge komt voort uit de CP'86, waar hij in 1994 kandidaat voor was. Eerder stond hij op de lijst van de CD en in 1998 en 1999 probeerde hij met het Nederlands Blok mee te doen aan de verkiezingen.
- Tjeerd Bekema was in 1998 ondersteuner en in 1999 kandidaat van het Nederlands Blok.
- J. Goslinga zette in 1999 zijn handtekening voor het Nederlands Blok.
- John Keja was sinds 1995 betrokken bij het Nederlands Blok en deed onder andere de layout van het blad Nederlands Blok Nieuws.
Verder staat Herke van der Meulen nog op de lijst, die ook in Amsterdam voor de NNP kandideert.

Ook bij de ondersteuners van de lijst zitten veel voormalige Nederlands Blokkers.
Harry Frieswijk zette in 1998 en 1999 bijvoorbeeld zijn handtekening voor het Nederlands Blok.
Er zijn echter ook een aantal ondersteuners met een wat roemruchter verleden.
Klaas Postmus zette in 1998 en 1999 zijn handtekening voor het Nederlands Blok, maar was in de jaren 80 en 90 ook al langdurig betrokken bij de Centrumpartij, CD en CP'86. Dit leverde wat problemen op, aangezien hij tegelijkertijd bij de Parketpolitie van de rechtbank werkte.
Ook Indië-veteraan Tjitze Steensma was betrokken bij de CD en de CP'86 en zette tweemaal zijn handtekening voor het Nederlands Blok. Hij was daarnaast lid van het steunverlenend comité van de Nederlands Kroatische Werkgemeenschap, welke vrijwilligers ronselde om te vechten in Kroatië.
Ook Anne Albertsma is een oudgediende. Hij was in 1982 al lid van de Centrumpartij. Tegelijkertijd was hij betrokken bij de Vikingjeugd en stond hij op de verzendlijst van de weduwe Rost van Tonningen. In 1983 stuurde hij een dreigbrief aan een oud-verzetsman en ondertekende deze met 'NSDAP' (de partij van Hitler). In 1985 wordt bij een huiszoeking een grote hoeveelheid nazi-materiaal bij hem gevonden, waaronder materiaal van de NSDAP/AO, die streeft naar heroprichting van Hitlers partij in Duitsland. Albertsma was verder nog lid van de CP'86 en zette eerder zijn handtekening voor het Nederlands Blok.

De Nederlandse Volksunie (NVU) doet in de Zuid-Limburgse plaatsen Kerkrade en Landgraaf mee. In beide plaatsen heeft de partij kennelijk weinig kader, want van de drie kandidaten komt er maar één uit de regio.
In Kerkrade wordt de lijst aangevoerd door de Duitser Christian Malcoci. Malcoci is al jaren een radicale nazi-activist met goede contacten in Nederland. Hij was onder andere betrokken bij de (inmiddels verboden) FAP en het comité dat in 1989 de honderdste geboortedag van Hitler wilde vieren. Sinds 1999 zijn de banden van Malcoci met de NVU steeds hechter geworden. In 2000 gaf hij al te kennen de NVU-lijst in Kerkrade te willen trekken en in mei 2001 werd hij officieel secretaris van de NVU. Mocht Malcoci verkozen worden, dan zal hij zich moeten vestigen in Kerkrade om zijn zetel daadwerkelijk in te nemen. Nu hij vorig jaar in Nederland gearresteerd is geweest, is hij officieel ongewenst vreemdeling en zal deze vestiging problematisch kunnen worden.
Sven Leijenaar staat in zowel Kerkrade als in Landgraaf op de lijst. Volgens Malcoci is hij sinds een jaar lid van de partij en heeft hij zich flink ingezet voor de verkiezingscampagne. Leijenaar is de enige kandidaat uit de regio.
Kandidaat in Kerkrade en lijsttrekker in Landgraaf is de Oosterbeeker Stefan Wijkamp. Wijkamp kreeg in maart 2001 landelijke bekendheid door, als Adolf Hitler verkleed, deel te nemen aan een NVU-demonstratie in Kerkrade. Wijkamp was oorspronkelijk betrokken bij de CD van Janmaat, maar werd in 1998 lid van de NVU. Hij combineert daar twee opmerkelijke hobby's: een klaarblijkelijke Hitler-verering met een voorliefde voor vuurwapens (Wijkamp werkte onder andere in een wapenhandel). Wijkamp heeft zich, mede door zijn financiële inspanningen, inmiddels opgewerkt tot plaatsvervangend woordvoerder van de partij. Dat kwam onlangs nog goed van pas, toen Kusters vijf maanden celstraf uit moest zitten. Ook bij de demonstratie op 26 januari jl. in Rotterdam van de NVU was Wijkamp weer het middelpunt van de belangstelling, door zijn Hitler-uitdossing.
Een aantal ondersteuners hebben een extreemrechts verleden. André Debeij en Tinie Hirsch waren rond 1994 actief CP'86-lid, maar verlieten de partij in 1995. Jozef Gorissen raakt in februari 1996 in de problemen in gezelschap van Constant Kusters en Eite Homan. Deze drie bezochten een verboden demonstratie in Rotterdam en rolden een spandoek uit waarop 'Eigen Volk Eerst', een Keltisch kruis en een adelaar met hakenkruis te zien waren. De politie wilde de drie arresteren, wat tot een korte vechtpartij leidde. Gorissen sloeg daarbij een agent met een stok en werd daarvoor later veroordeeld tot vijftig uur dienstverlening.

Rotterdam
In Rotterdam doen zowel de Nederlandse Volksunie (NVU) als de Nieuwe Nationale Partij (NNP) mee. Bovendien kandideert de NNP ook in de deelraad Feijenoord. Beide partijen blijken hierbij in hoge mate een beroep te doen op voormalige leden van de CP'86.
De lijst van de NVU bestaat uit vier namen. Constant Kusters, Ed Polman, Lodewijk Faber en Maurice Krommenhoek. Kusters en Faber komen uit Arnhem. Meer informatie over hen is in die paragraaf te vinden. Polman en Krommenhoek zijn Rotterdammers.
De afgelopen jaren is Polman met name actief in de skinhead-scene als bezoeker van concerten en als drummer van de nazi-band Landstorm. Daarnaast bezocht hij af en toe een NVU-bijeenkomst. Verder was hij met enige regelmaat bij nazistische demonstraties in Duitsland aanwezig.
Polmans contacten met Duitsland leidden ertoe dat hij betrokken raakte bij het onderduiken van Michael Krick in Nederland. Krick was op de vlucht voor justitie in Duitsland en probeerde uit hun handen te blijven door de grens over te steken. De eerste maanden van zijn verblijf zat Krick in de buurt van Rotterdam en werd zeer regelmatig in de buurt van Polman gesignaleerd. Behalve kandidaat is Polman natuurlijk ook ondersteuner van de lijst. Ook zijn vriendin, Sandy Couwelaers, zet haar handtekening.
De ondersteuners van de NVU-lijst in Rotterdam zijn voor een groot deel afkomstig uit de CP'86. Martin Mosterd is een van hen. De laatste jaren was hij met name actief voor de Belgische Vikingjeugd. Ook heeft hij een duidelijke belangstelling voor Belgen die in de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de Duitse bezetter vochten. Hij bezoekt een bijeenkomst van hen en gaf geld. Een andere ondersteuner, Raymond Wegh, werd in 1996 gearresteerd toen hij op weg was naar een verboden Hess-herdenking in Duitsland.

NNP in Rotterdam
De NNP doet zowel voor de Rotterdamse gemeenteraad, als voor de deelraad-Feijenoord mee aan de verkiezingen. Opvallend is dat, evenals de NVU, de NNP voor haar kandidaten en ondersteuners put uit de bak met voormalige CP'86-leden. De NNP doet haar uiterste best om niet als opvolger van deze partij gezien te worden, maar lijkt bij haar kandidaten-keuze niet om de verboden partij heen te kunnen.
De top vijf van de kandidatenlijst is een opmerkelijke mix met Florens van der Kooi als lijsttrekker. Van der Kooi is een nieuw licht aan het NNP-firmament. Hij is een goed spreker en is kort geleden partij-voorzitter geworden. Van der Kooi vervangt de vorige voorzitter Ruitenberg, die op moest stappen omdat hij te weinig voor de partij deed en bovendien een risicofactor was, als oud-voorzitter van de CP'86.

Dewinter, Krommenhoek en Vreeswijk
  krommenhoek  
De nummer twee, Jan Teijn, is van heel wat minder onbesproken gedrag dan de lijsttrekker. Begin jaren '90 was hij actief in de CD onder Janmaat. In 1994 werd hij zowel in de Rotterdamse raad als in de deelgemeente Feijenoord gekozen en nam hij zitting in de raad. Vanwege zijn onbehouwen optreden typeerde burgemeester Peper Jan Teijn ooit als "gemankeerde gabber" en dat was niet voor niks. Teijn maakte onder andere furore door tijdens een spreekbeurt in de Rotterdamse raad zijn T-shirt uit te trekken en in zijn blote buik verder te praten. Ook kreeg hij ooit ruzie met een zwerver die voor het raam van zijn fractiekamer stond. Teijn sprong uit het raam en mishandelde de man.
Door zijn 'activistische' instelling dreef Teijn steeds meer in de richting van de CP'86, voor wie Martijn Freling in de gemeenteraad zat. In 1996 maakte Teijn de overstap en werd lid van de CP'86. Eind van dat jaar scheurde de partij en bleef Teijn de kring Rotterdam trouw. Hij werd tweede secretaris van de partij en bleef lid tot het bittere einde.
Wanneer de partij, na de scheuring, verzandt in een extremistische, gewelddadige groep Rotterdamse neo-nazi's die de partij naar zijn graf helpen onder het gebruik van grote hoeveelheden drank en drugs, blijft Teijn actief. In 1997 doet hij een vergeefse poging om de CP'86 en de NVU samen te brengen. Hij is in die tijd een regelmatig bezoeker van nazistische acties, onder andere een demonstratie voor eerherstel van de Vlaamse Waffen-SS in Antwerpen.
Hij probeert in 1998 herkozen te worden in de raad en in de deelraad van Feijenoord, maar trekt onvoldoende stemmen. Wanneer eind 1998 de CP'86 verboden wordt is Teijn nog steeds bestuurslid. Om eventuele vervelende consequenties te omzeilen, houden Teijn en zijn mede-bestuurslid Stewart Mordaunt een nep-vergadering waarin zij de partij ontbinden. Dit gebeurt echter niet rechtsgeldig en de partij wordt alsnog door de rechtbank verboden. Vlak voor het verbod kiest Teijn eieren voor zijn geld en zegt tegen het Rotterdams Dagblad "ik wil niets meer te maken hebben met dat stelletje malloten".
Nummer drie van de lijst is Bert Heidekamp. De 63-jarige Heidekamp wordt midden jaren '90 actief bij de CD. Dat duurt niet lang, want in 1998 staat hij kandidaat voor de Volksnationalisten Nederland (VNN) in Rotterdam en Zwijndrecht. Hij wordt echter niet gekozen. Wanneer de VNN haar naam verandert in NNP, verandert Heidekamp mee en staat hij kandidaat in Breda namens de partij. Tegelijkertijd heeft hij echter ook nog affiniteit met de CD en zet voor deze partij tweemaal een handtekening. Zijn hart blijft echter bij de NNP liggen en in december 2000 wordt hij penningmeester voor deze partij en nu dus kandidaat.
Nummer vier is de Delftse taxi-chauffeur Gerard de Wit. Net als Heidekamp begon De Wit bij de CD en stapte via de VNN over naar de NNP. Voor zowel VNN, als NNP was De Wit bestuurslid. Momenteel is hij secretaris van de NNP. Wanneer De Wit namens de VNN deelneemt aan de raadsverkiezingen in 1998 is hij actief bij allerhande propaganda-acties. Hij bestormt met een groep VNN-ers een tentenkamp met asielzoekers, poogt een bijeenkomst van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) te verstoren en vraagt een vergunning aan om bij het hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst voor de deur te demonstreren. Kennelijk probeert hij momenteel op eenzelfde manier aandacht te krijgen. Bij het congres van Leefbaar Nederland, waar Pim Fortuyn tot lijsttrekker werd gekozen, stond De Wit voor de deur pamfletten uit te delen. De pamfletten bevatten een stemadvies van de NNP voor Fortuyn.
De nummer vijf van de lijst is Marcel Hoogstra. Hoogstra is de grote man achter de schermen van de NNP. Voorheen actief in de CP'86 en de Ku Klux Klan in Nederland, gaat nu al zijn politieke energie in de NNP zitten. In 1992 richt Hoogstra de Ku Klux Klan in Nederland op, een schimmige organisatie, die verder nooit echt uit de verf is gekomen. In 1994 wordt Hoogstra gekozen tot raadslid voor de CP'86 in Spijkenisse. Dit werk kan hem niet echt boeien, want hij verschijnt zelden of nooit. Hoogstra interesseert zich meer voor beveiliging. Naast een eigen security-bedrijf is hij nauw betrokken bij de Nationalistische Veiligheidsdienst, de organisatie die bijeenkomsten van de CP'86 moet beschermen.
Wanneer de CP'86 opsplitst raakt Hoogstra betrokken bij het voortzetten van die partij in de VNN en wordt bestuurslid. Wanneer de VNN overgaat in de NNP, verhuist Hoogstra mee, maar neemt geen bestuursfunctie in. Hiermee hoopt hij een eventueel proces wegens voortzetting van de inmiddels verboden CP'86 te omzeilen. Wel neemt Hoogstra alle touwtjes strak in handen. Alle partij-communicatie verloopt via hem en hij is hoofdredacteur van het partijblad.

Andere bekenden op de kandidatenlijst zijn:
- De penningmeester van de NNP-kring Rotterdam, Gabriël Dima;
- Hans Koorengevel, afkomstig uit de CP'86;
- Ex-kandidaat van de VNN in 1998, Chris Schippers;
- Corry Roos, die oorspronkelijk de nummer drie van de NNP in Delft zou zijn. De partij heeft daar echter van verkiezingsdeelname afgezien.
- Roel Kleinstra, ex-lijsttrekker van de VNN in Feijenoord. In 1997 deed hij mee met een VNN-demonstratie bij het Grenshospitium in Amsterdam.
- Ton ten Wolde is waarschijnlijk een bekende van Jan Teijn uit diens CP'86-tijd. Toen de CP'86 in het najaar van 1996 op een partijcongres definitief koos voor een nazistische koers werd de zaal gehuurd op naam van "Ten Wolde". Zijn postbus werd vervolgens gebruikt door die partij en in 1998 was Ten Wolde kandidaat voor de CP'86 in Rotterdam en Feijenoord.
- Dennis de Laat uit Helvoirt (Brabant) is sinds 1999 actief bij de NNP en al geruime tijd contactpersoon voor de regio zuid.
- Jean Paul van Gool werd in 1996 gearresteerd bij een verboden CP'86-demonstratie in Rotterdam.

Begin 2000, wanneer de CD dood en begraven is, duikt Koolhof op bij de NNP en wordt contactpersoon van de afdeling Rotterdam. Dat Koolhof niet op de lijst staat is dus opvallend. Nog opvallender is dat hij wel een andere lijst ondersteunt. Hij zette zijn handtekening voor de kandidatenlijst van Leefbaar Rotterdam onder leiding van Fortuyn.

De 39 ondersteuners van de kandidatenlijst zijn voor een deel oude bekenden. Zo hebben zeven van een CP'86-verleden. Verder tekende ook Ben van der Kooi, al twee jaar actief voor de partij. Zo schreef hij bijvoorbeeld een positief stuk over de FPÖ in het partijblad.

De kandidatenlijst voor de deelraad Feijenoord komt in grote lijnen overeen met de stedelijke lijst. Op de eerste plaats staat wederom Jan Teijn, op de tweede plaats Florens van der Kooi. Twee stedelijke kandidaten, waaronder Dennis de Laat, staan niet op de lijst. De kandidaat nummer drie, John Verseput, was een opmerkelijke verschijning. Hij zou, volgens partijbronnen, een ex-VVD'er zijn. Hij is echter inmiddels geschrapt van de kandidatenlijst.
Over de ondertekenaars in Feijenoord is weinig te melden. Vier van hen hebben een CP'86 verleden en tekende voor die partij in 1998, toen die duidelijk een nazistische koers had ingezet. Een van hen is de vader van Jan Teijn.

Rest van Nederland
In Brunssum doet de nieuwe partij Waakzaam Brunssum mee. Deze partij is gegroepeerd rond voormalige CD-afdeling van het stadje. Oprichter en lijsttrekker van Waakzaam Brunssum is voormalig CD-raadslid John Zillen. Zillen zat van 1994 tot en met 1998 in de Brunssumse raad, maar was daarvoor al betrokken bij andere extreem-rechtse organisaties. Hij was vanaf begin jaren '80 lid van de Centrumpartij en in 1991 hield hij zich onder andere bezig met de werkgemeenschap die vrijwilligers ronselde om in Kroatië te gaan vechten. In 1998 probeert hij opnieuw in de raad te komen, maar wordt niet herkozen. Om zijn kandidatenlijst goed te laten keuren laat hij Brunssumse zwervers hun handtekening zetten, die in ruil 20 flessen bier zouden hebben ontvangen. Zillen kondigde al eerder aan, terug te willen komen in de raad. In 2001 suggereerde hij de naam 'Kritisch Brunssum' en zei in een interview dat we 'alle Turken in een bootje de zee moeten opsturen'. Ook kondigt hij aan samenwerking met de NVU in Limburg te gaan zoeken.
Naast Zillen staan er nog vier kandidaten op de lijst. Drie van de kandidaten hebben een CD-verleden. Jan Hammer was in 1998 kandidaat voor de CD in Brunssum en Raymond Roolant zette in 1998 en 1999 ondersteunende handtekeningen voor de CD. Ook een aantal ondersteunende handtekeningzetters steunden de CD in het verleden. Een van hen is John Habets die de partij in 1998 ondersteunde, maar in 1985 ook al op de verzendlijst van de weduwe Rost van Tonningen stond.
In Breda doet de lokale partij Leefbaar Breda/De Parel van het Zuiden mee. Deze partij is in Breda niet geheel onomstreden door haar wat creatieve opvattingen over politiek, maar is geen extreem-rechtse partij. Toch heeft ook de Parel een ex-CD'er op haar lijst staan. Peter Jonkers is vanaf 1994 betrokken geweest bij de CD en stond in 1996 (bij gemeentelijke herindelingsverkiezingen) op de vierde plaats van de kandidatenlijst in Breda. Verder was Jonkers in ieder geval tot 1999 secretaris van Vereniging Adriaan van Bergen, de vereniging van de CD-kring Brabant en uitgever van het regionale blad van de CD. Jonkers staat nu kandidaat voor de Parel. Zijn CD-verleden deert de partij echter niet. In een persbericht verklaarde de partij dat Jonkers alleen een handtekening heeft gezet, maar nooit lid is geweest of actief is geweest binnen de CD. Jonkers komt ook voor op de groslijst van de kandidaten voor de kamerverkiezingen van Leefbaar Nederland. Op deze lijst vulde Jonkers in dat hij geen politiek verleden heeft.
In de Groningse gemeente Grootegast doet het partijtje VZ 2000 Partij voor Veiligheid en Zorg mee. Deze partij werd eind 1999 opgericht als Partij voor een Veilige en Zorgzame Samenleving 2000 door Ytsen van der Velde uit Opende. Hij was betrokken bij het protest tegen het asielzoekerscentrum in het Friese Kollum en vertaalde zijn weerstand tegen de opvang van asielzoekers in het oprichten van dit partijtje. VZ 2000 wil geen immigranten meer in Nederland toelaten. Verder wil de partij asielzoekers die niet willen integreren opsluiten en hulpverleners aan illegalen vervolgen. De partij is opgericht door een groepje mensen uit Grootegast. Harm Beute is een van de overige kandidaten op de lijst en verzette zich begin 1999 op een inspraakavond in Grootegast ook al tegen de komst van asielzoekers. Ytsen van der Velde heeft ook contacten met de extreem-rechtse splinterpartij GroenRechts. In de zomer van 2000 pleitte hij in het partijblad van GroenRechts voor meer samenwerking tussen de beide partijen.

Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka
Postbus 14710
1001 LE Amsterdam
kafkanet@xs4all.nl
kafka.nl

back