 | Reacties op artikel over De Vrijbuiter |
Kornee van der Haven
Ik sta kritisch tegenover verschillende vormen van 'regionalisme' en zeker tegenover iedere vorm van 'nationalisme' en de bijbehorende constructies als "ras" en "natie". Daarom juist ondersteun ik in principe de links-libertaire strijd van een groep als CBIL voor een wereld zonder grenzen, tegen het nationalisme van de Franse staat, zoals dat o.a. tot uitdrukking komt in een nationalistische cultuur-politiek die bijv. taalminderheden onderdrukt en zelfs ontkent. In een van hun folders schrijft CBIL:
"Voor ons is de onafhankelijkheid synoniem met een open Bretagne voor iedereen. Voor ons geen nieuwe grenzen en geen oude grenzen. Bretagne is veelzijdig en multicultureel en wij zijn ons er van bewust dat juist door dit culturele gemengd-zijn mensen verder komen. Wij zijn tegen elke vorm van chauvinisme."(1)
De anarchisten van CBIL heb ik leren kennen als mensen die geen boodschap hebben aan rechts-nationalistische retoriek. Zij onderkennen wel degelijk de klassentegenstellingen binnen de Bretonse samenleving en zien het kapitalisme niet enkel als resultaat van "Amerikaans imperialisme. (2) De idee van 'natie' ontkennen zij. De Bretonse identiteit heeft voor hen geen verwantschap met etniciteit of rassendenken en formuleren zij als volgt:
"'Bretons-zijn' betekent niet geboren zijn in Bretagne of een Bretonse naam dragen. 'Bretons-zijn' dat betekent deelnemen aan het Bretonse collectieve leven, deelnemen aan initiatieven en het samen maken van beslissingen en het aanwezig zijn op collectieve bijeenkomsten."
Het "Bretons-zijn" heeft hiernaast met name een relatie met de Bretonse taal, die evenals minderheidstalen van andere minderheden niet ondergeschikt mag zijn aan het Frans:
"Wij zijn voor een meertalige maatschappij waar alle talen (zeker ook die van immigranten) hun plaats zonder uitzondering hebben."
De nadruk ligt kortom op de anarchistische organisatie van Bretagne, zonder "oude en nieuwe grenzen", van onderop, uitgaande van consensus en zonder discriminatie op basis van taal of cultuur. CBIL geeft hiermee een anti-nationalistische en anarchistisch-federatieve invulling van het Bretons seperatisme, waarbij zij niet strijden voor een Bretonse eenheidsstaat als alternatief voor de Franse natiestaat, maar voor een wereld waarin helemaal geen grenzen meer zijn.
Het is jammer dat Gerrit de Wit in zijn artikel een eenzijdig beeld schetst van CBIL dat voornamelijk voort lijkt te komen uit de "Vrijbuiter-receptie" van hun standpunten. Tijdens de workshop in Appelscha nam CBIL als gezegd afstand van een term als natie. Zij benadrukten niet als 'nationalisten' bestempeld te willen worden, ook niet als 'nationalistische anarchisten', zoals De Wit doet, of zoals "De Vrijbuiter" hen graag zal zien.
Noten:
1) Evenals de andere citaten in deze tekst afkomstig uit mijn vertaling van de uitgangspunten van CBIL. Vgl. voor oorspronkeljke tekst de website: http://www.cbil.lautre.net Klik op "Plateforme", ook voor de complete Nederlandse vertaling.
Rractie van Kollectief Uitgezonderd uit Brugge
Uitgezonderd en de Vrijbuiter
In het decembernummer van de Alert stond een artikel omtrent de Vrijbuiter. Daarin wordt ook het anarchistisch kollektief Uitgezonderd vermeld omwille van het wederzijdse interview dat gegeven werd. Onnodig te zeggen dat we met ons kollektief nogal wat reacties hierop hebben gekregen. Doch, enige verduidelijking is noodzakelijk, want het hele gedoe begint zo z'n eigen leventje te leiden, terwijl de meeste mensen niet echt weten waarover het hier gaat.
Wie graag es de interviews wil lezen, om zelf een mening te vormen omtrent dit hele gedoe, kan deze steeds bij ons (of Alert!) opvragen.
Vriendelijke groeten, De Uitgezonderden