alert!Voormalig chauffeur Hans Janmaat opgepakt wegens wapenhandel

Jaap van Beek

In navolging van een onderzoek naar wapenbezit bij neonazi's zijn in mei enkele militairen en twee neonazi's gearresteerd. De neonazi's, Maarten van Mil en Robin van Opstal, werkten samen met de al eerder opgepakte Arris de Bruin.

Ed Polman en Maarten van Mil (rechts)
  Polman en Van Mil  

Handelaar in nazi-insignes en wapens
Maarten van Mil speelt vooral een rol achter de schermen. Hij lijkt niet actief te zijn op openbare extreemrechtse evenementen en is nog nooit veroordeeld wegens geweldpleging. Actief is de voormalig chauffeur van wijlen Janmaat wel. In 1999 ronselt hij samen met Ed Polman bij Leidse daklozen handtekeningen voor Janmaat's Centrumdemocraten. Nadat enkele van deze daklozen al in het stadhuis gesignaleerd zijn, duikt een groepje antifascisten op die in de clinch raakt met Van Mil en Polman. Er vallen wat klappen en Van Mil trekt een mes. Hierna kiezen de heren het hazenpad. In 2004 probeert van Mil duizenden nagemaakte nazi-insignes te importeren. De douane op Schiphol ontdekt de vracht. Van Mil wordt vervolgd, maar uiteindelijk vrijgesproken. De insignes zijn, zo beweert hij, bedoelt voor filmopnames. Hij kan dit echter niet overtuigend aantonen. Bij de recente inval in zijn woning zijn veel van dergelijke insignes aangetroffen. Na de moord op Pim Fortuyn komt de groep rond Van Mil, Arris de Bruin en Ed Polman nadrukkelijk bij de overheid in beeld vanwege een AIVD-tip. Deze tip gaat over plannen om aanslagen te plegen op linkse politici. Er wordt een aantal mensen gearresteerd, waaronder Van Mil, maar dat leidt uiteindelijk niet tot een strafzaak. Nu is Van Mil in het vizier van justitie gekomen vanwege een belastende verklaring van Arris de Bruin. Die beweert dat het bij hem aangetroffen wapentuig van Van Mil afkomstig is. Dit verklaarde hij omdat hij bang was dat de wapens al eerder gebruikt zouden zijn bij misdrijven, aldus zijn advocaat.

Explosieve mix
Een andere mogelijke bron van wapentuig voor neonazi's ligt bij Defensie. Onderzoek naar de herkomst van de wapens, munitie en kogelvrije vesten van De Bruin leidde naar een drietal militairen. In hun huizen en verblijven in verschillende kazernes is gestolen defensiemateriaal aangetroffen. De militair Murat Kivanc, onderbuurman van De Bruin, wordt verdacht van het doorverkopen van dit gestolen legermaterieel aan De Bruin. Uit sms-berichten in de telefoon van De Bruin zou blijken dat Kivan "alles" kon leveren op het gebied van defensiespullen. Volgens de advocaat van De Bruin leverde Kivanc kogelvrije vesten en camouflagespullen. In zijn woning zijn echter ook onderdelen van wapens gevonden.

terug naar inhoud