alert = afa

Home
Inhoud 2-2010
Zoeken

Lonsdale News

Alert!

printversie

Eigen belang eerst
Geslaagde reconstructie van de vuile oorlog binnen het Vlaams Belang

AFF/Verzet

Bij verkiezingen op 13 juni 2004 kreeg het Vlaams Blok (VB) 24,2 % van de stemmen in Vlaanderen. Op 13 juni 2010, zes jaar later, was het nog maar 12,3 %. Nog altijd 1 op 8 Vlamingen die voor een racistische partij stemt (491 547 kiezers), maar de aanhang slinkt verkiezing na verkiezing. Haalde het VB in 2004 nog 24,2 % van de stemmen, in 2007 daalde dat tot 19,1 %, in 2009 werd het 15,3 %, en nu dus 12,3 %. Dit is onder andere het gevolg van een machtsstrijd binnen het VB. In Eigen belang eerst beschrijft journalist Tom Cochez minutieus die machtsstrijd en meer. Van de veroordeling van het VB voor racisme door een rechtbank begin 2004 en het daaropvolgend verkiezingssucces, tot het uitrangeren van voormalig VB-voorzitter Frank Vanhecke en prima donna en stemmentrekster Marie-Rose Morel in de aanloop voor de jongste verkiezingen.

  Cover  

In de dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt in de pers volop gespeculeerd waar het cordon sanitaire doorbroken zal worden. Het cordon sanitaire is een afspraak om geen politiek akkoord te sluiten met het VB, begin jaren negentig ondertekend door de toenmalige kopstukken van de Vlaamse democratische partijen. Vrij vlug bekritiseerd door diezelfde Vlaamse partijen omdat het averechts zou werken. Voormalig eerste minister Jean-Luc Dehaene laat zich ontvallen: "Het is een en al sensatie bij de VRT. Ik heb de indruk dat ze aan de Reyerslaan wensen dat het cordon sanitaire zo snel mogelijk doorbroken wordt." Maar nergens is het 'nodig' het VB te betrekken bij het bestuur, en de 'overwinningsnederlaag' bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen (het VB is nog gestegen in stemmenaantal, maar de socialistische burgemeester Patrick Janssens heeft Philip Dewinter overtroeft) brengt de Vlaamse Beweging ertoe om in te zetten op anderen. Waar het VB Rita De Bont wegplukt bij de Vlaamse Volksbeweging, slaagt de N-VA erin het politiek groter talent Jan Jambon uit diezelfde Vlaams-nationalistische kringen te recruteren. Voormalig judocoach en rechtse populist Jean-Marie Dedecker, buitengegooid bij de liberale partij VLD, begint met een eigen partij. Sommigen willen hem op de eerste plaats op de VB-Senaatslijst voor de federale verkiezingen in 2007 zetten, maar Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel zien zo'n ongeleid projectiel liever niet opduiken bij het VB. Als Dedecker aanvankelijk veel succes heeft bij de kiezers, wordt de rekening opgemaakt over de voor het VB gemiste kans. Dewinter, intussen terug bij zijn positieven, start de operatie om zijn macht over de partij te herstellen. Frank Vanhecke moet op 2 maart 2008 het voorzitterschap van het VB doorgeven aan havenbaas Bruno Valkeniers. Het weekblad Knack citeert uit 'liefdesmails' van Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel. De vermeende relatie gaat over de tong in Vlaanderen. Het is niet duidelijk of de mails echt dan wel vervalst zijn, wel blijkt later dat ze vanuit het kamp-Dewinter gelekt zijn.

De auto van Eric Deleu is herhaaldelijk gesignaleerd aan een ziekenhuis in het Nederlandse Goes waar de ex-man van Morel werkt. Eric Deleu is het allereerste VB-gemeenteraadslid, dikbevriend met Philip Dewinter en sinds jaar en dag de reclameman van het VB. Deleu is gebeten op Morel omdat hij in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2007, op een moment dat de groep rond Vanhecke en Morel een meerderheid heeft binnen het partijbestuur, zijn lucratieve reclamecontract bij het VB kwijtraakt. Daarenboven heeft Morel de vorige contracten met Deleu tegen het licht gehouden en ontdekt dat er zwaar gesjoemeld is met partijgeld. Voor Dewinter is het welletjes geweest. Traditioneel is hij het die bepaald wie op de verkiezingslijsten bij de Vlaamse parlementsverkiezingen mag staan, en hij gunt Marie-Rose Morel geen tweede keer een plaats op die lijst. "De speeltijd is over", zegt Dewinter. Maar net dezelfde dag geraakt bekend dat Morel aan baarmoederkanker lijdt. Vanaf dan gaat geen week voorbij of Morel duikt in een of ander blad op naar aanleiding van haar kankerperikelen. Samen met de Vlaamse parlementsverkiezingen zijn er in 2009 ook Europese verkiezingen. Uittredend Europarlementslid Frank Vanhecke is lijsttrekker, Morel ambieerde de tweede plaats op de lijst. Het 'koppel' de plaatsen 1 en 2 op de lijst gunnen, kan niet voor de VB-top. 'De mensen zouden nogal roddelen.' Het VB is bij de Vlaamse parlementsverkiezingen in 2004 goed voor 24,2 % van de stemmen, in 2007 bij de federale parlementsverkiezingen gezakt naar 19,3 %, en zakt bij de Vlaamse en Europese parlementsverkiezingen in 2009 nog verder naar 15,4 %. Voorzitter Bruno Valkeniers schrijft dat er nood is aan "bezinning en herbronning", "vernieuwing en verjonging", het uitdragen van het programma "op een jonge, frisse, eigentijdse en 21ste-eeuwse manier" en "mensen overtuigen met kwaliteit, stijl en nuchtere argumenten".

Eigen belang eerst brengt goed in kaart hoe de machtsstrijd bij het VB de voorbije zes jaar verliep. Het is daarenboven vlot geschreven. Eigen belang eerst is uitgegeven bij Van Halewyck (Leuven), telt 183 bladzijden en kost € 14,95 euro.

Een kortere versie van deze recensie verscheen eerder op www.aff.be

(uit: Alert!, nummer 2, juli 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud