![]()
In de geest van het Derde RijkJohn Postma
'Het Strasserisme als windowdressing van nazistische politiek'.
Met deze woorden eindigde het artikel 'In de geest van Strasser' in
de december editie van Alert! 2010. Inmiddels zijn er weer diverse
demonstraties van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) voorbij
getrokken, onder andere in Ede in maart en eind mei in Enschede,
waarbij de demonstranten wederom koketteerden met deze en andere
nazaten van het Derde Rijk.
In een persbericht, dat Constant Kusters na afloop van de Enschedese demonstratie schrijft, maakt de voorman zich nogal boos over de inbeslagname van een vlag. "Aangekomen op het station in Enschede werden we geconfronteerd met een overijverige in beslag wilde nemen. Het werd de vlag met hamer en zwaard. Deze vlag is nergens in Europa verboden en moest als een trofee in beslag genomen worden", aldus het schrijven van Kusters. De symboliek op deze vlag refereert direct naar het Derde Rijk. De hamer in combinatie met het zwaard kreeg vooral bekendheid door de gebroeders Strasser, die het als symbolisering zagen van hun socialisme (hamer) en de strijd voor de natie (zwaard). "Het socialisme als idee spreekt wereldwijd mensen aan. In de praktijk is het socialisme gebonden aan tijd, ruimte en de ziel van een volk, dat het uiteindelijk moet verwezenlijken. Het linkse socialisme is vruchteloos, omdat zij zich afkeren van de natie en eigenlijk handelen in strijd met de ziel van het eigen volk. Natie en socialisme zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden", aldus Strasser.
Otto en Gregor Strasser zijn niet de enige twee die met dit symbool hun nationale socialisme (lees nationaal-socialisme) proberen te duiden. Ook de Hitlerjugend verhief het hamer-zwaardsymbool tot een loyaliteit aan het nationale socialisme, zoals blijkt uit hun blad 'Die en zwaard. Ze zijn het symbool van onze arbeid en onze strijd. Ze zijn onze overtuiging en laten zien waarvoor we staan. We willen duidelijk maken dat we met ons socialistische lot van ons volk verbonden zijn en dat onze waarde de vrijheid van ons nationale socialisme is. We zijn tegen het systeem van lafheid en onderdrukking. Tegenover de handelsgeest plaatsen we het heldendom van de Duitse frontsoldaten. Onze socialistische strijd staat in het teken van de hamer. Een nationale socialistische volkswil sterkt ons om de ketenen van de slavernij te breken, voor de vrijheid van de Duitse natie. Dit is het teken van het zwaard.' In beide gevallen keert de hamer als symbool terug naar het 'socialisme', een socialisme dat volgens Otto Strasser onafscheidelijk verbonden is met de natie. Strasser, en met hem de Hitlerjugend, was van mening dat het Duitse volk en de natie door het lot met elkaar was verbonden en daarom voorbestemd was om als een volk met een socialistische (gemeenschappelijke) ziel te opereren. Het is als een oerinstinct dat altijd en overal in Duitsland aanwezig is. Een soort van bloedreligie die telkens aan de nazaten wordt doorgegeven.
Neonazi's van de Nationale Socialistische Aktie (NSA), die als een zwart blok in beide demonstraties van de NVU hebben deelgenomen, dragen immer hun vaandels met zich mee. Op deze rode vaandels staat een cirkel afgebeeld met daarin de tekst 'Nationale Socialistische Aktie'. Twee gekleurde vlaggen vullen de ruimte in de cirkel. Op de voorgrond is duidelijk een rood vaandel zichtbaar, met daarachter een zwarte vlag. Deels is het gejatte symboliek, maar voor een ander deel niet. Makers van deze vlaggen hebben wel degelijk een bewuste verwijzing naar het mislukte rijk van Adolf Hitler in ogenschouw genomen. Zoals al eerder is betoogd verwijzen de meeste autonome nationale socialisten naar het pseudo-socialisme van Gregor en Otto Strasser. Een socialisme maar meer een corporatistische houding waarbij het individu in de natie niet meetelt. 'Du bist nichts, dein Volk ist alles' Om het onderscheid met het Marxistische gedachtegoed te maken, gebruiken de autonome nationaal-socialisten de kreet 'Hate Marx, love socialism'. Als symbool van het pseudo-socialisme wappert de rode vlag.
Zwarte vlag
Verzet
'Wij zijn de ware antifascisten' schreeuwt een koor van acht neonazi's op het stationsplein in Enschede. Ware antifascisten? Toen Otto Strasser in 1930 uit de NSDAP stapte, startte hij zijn eigen groep: Nationalsozialistische Kampfgemeinschaft Deutschlands. Deze groep werd later herbenoemd tot Schwarze Front. Met dit front behoorde Strasser nog steeds tot de extreemrechtse vleugel op het politieke strijdvlak, ondanks dat hij en zijn front zich keerde tegen de loze beloftes van Adolf Hitler. Strasser benadrukte telkens weer dat Hitler geen aanstalten heeft gemaakt met het vernietigen van Duitslands echte vijanden. In zijn boek, Sozialistische Revolution oder Faschistischer Krieg?, dat in 1934 werd uitgegeven, zette hij uiteen welke vijanden Hitler steunden, zoals westerse liberalen, kapitalisten en fascisten. In het Derde Rijk waren er diverse ideologische stromingen actief, die in strategie en aanhang verschillend van elkaar waren, maar in wezen weinig verschilden van de basisgedachte van het nationaal-socialistische gedachtegoed. Het zogenaamde 'antifascisme' van deze Hitler-dissidenten heeft vooral betrekking op onderlinge machtsstrijd. Deze machtsstrijd maakte de gebroeders Strasser niet tot antifascist, maar slechts tot tegenstander van Hitler. Per slot van rekening werd de basis van het nationaal-socialisme niet door de Strassers aangevochten.
Blijvend
(uit: Alert!, nummer 2, juni 2011. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)
|