alert!

Nederlands Blok verliest raadszetel
Redactie Alert!

Met de herindelingsverkiezingen verdween Wim Vreeswijk na 14 jaar uit de gemeenteraad in Utrecht. De anderhalve procent die het Nederlands Blok behaalde was niet genoeg voor een zetel. Toch leek hij lang op weg naar consolidatie van zijn zetel. De gemeente Utrecht legde hem in elk geval niets in de weg.

kurf tegen racisme

Zendtijd en gratis plakken
De Utrechtse fractievoorzitters hadden in het zogenaamde seniorenconvent, waar alle partijen behalve het Nederlands Blok in vertegenwoordigd zijn, een tijdje geleden besloten het plakken van posters in aanloop naar de verkiezingen over te laten aan de Dienst Stadsbeheer van de gemeente Utrecht. Zo werden er op 60 verkiezingsborden, ieder in zijn eigen vakje, posters geplakt van alle politieke partijen, ook van het Nederlands Blok. Groenlinks-voorman Giesberts: "Niemand heeft zich gerealiseerd dat we daarmee ook het Nederlands Blok een cadeautje gaven." Het Bloki was beter vertegenwoordigd dan ooit op de verkiezingsborden; voorheen durfden de Blokkers zich in sommige wijken niet te laten zien uit angst de buurt uitgeklopt te worden. Een paar boze brieven naar de gemeente sorteerden geen reactie. Wel werd er bepaald niet fanatiek bijgeplakt door de Dienst Stadsbeheer, wanneer mensen de Blokposters afscheurden. Het blijft echter onduidelijk wat de Dienst had gedaan als het Nederlands Blok in plaats van de 'neutrale' poster die ze nu inleverde om geplakt te worden, de leus 'remigratie nu!' op hun posters had gezet.
TV-Utrecht maakte het nog bonter en presteerde het om zendtijd aan te bieden aan het Nederlands Blok. Zo waren er tot aan de avond voor de verkiezingen een tweetal spotjes te zien, waarin Wim Vreeswijk de Utrechtse burgers bang mag maken voor fictieve avondklokken, spuitende junks en stijgende criminaliteit. Goed, het is knullige tv, met een warrige, zenuwachtige Vreeswijk, die, bang om door een junk gerold te worden, schichtig om zich heen kijkt en uiteindelijk maar voor het politiebureau eindigt. En hij zegt geen strafbare dingen. Vreeswijk had sowieso al door dat het thema 'vreemdelingen als zondebok' niet werkte in Utrecht, er waren eenvoudigweg te weinig werklozen. Maar het blijft belachelijk dat TV-Utrecht deze zendtijd beschikbaar stelde. Ze waren het niet verplicht. Na enig aandringen brachten ze voor elke verkiezingsspotuitzending een tekstje in beeld, waarin ze duidelijk maakten dat deze uitzending in het kader was van de gelijke behandeling van alle politieke partijen. Iets wat degenen die protesteerden, met als initiatiefnemer het Komitee Utrecht tegen Racisme en Fascisme (Kurf), juist niet wilden. Een distantiering wat betreft suggestieviteit en het gedachtengoed van het Nederlands Blok kon er wat TV-Utrecht betrof niet af.

Hostels
Even leek Vreeswijk nog te gaan scoren toen het debat in de gemeenteraad plots, door veel verzet in de diverse buurten, weer over de geplande hostels voor dakloze verslaafden ging. Waar voorheen het hele college het plan steunde om verspreid over de stad hostels te plaatsen de komende jaren, gingen veel partijen met de verkiezingen in zicht, toch het beleid ter discussie stellen. Het Nederlands Blok, wat zich zo'n beetje als enige partij vanaf het begin af aan keerde tegen die hostels, leek garen te spinnen bij het debat. Het lukte Vreeswijk en co echter niet om dit potentiele winstpunt om te zetten, door bijvoorbeeld een op maat gesneden folder te verspreiden. Het echtpaar Vreeswijk bleef daarentegen hun algemene folder verspreiden, huis aan huis wijk na wijk, nacht na nacht. In de media en publieke optredens liep Vreeswijk wel tegen weerstand op; behoudens een ingezonden brief, wat hij als persbericht verspreidde, over de actie tegen Filip Dewinter, drong hij maar niet door in het Utrechts Nieuwsblad en de wijkbladen. Wel verschenen daarin brieven die de Utrechters opriepen om toch eindelijk eens die extreem-rechtse mafkees de raad uit te stemmen. Het centrum Mediawest, een communicatie-cursus project in de wijk Lombok, plaatste op haar home-page een linkenoverzicht naar alle partijen, maar als je die van het Blok volgde kwam je bij Kurf terecht, waar je tegeninformatie over het Nederlands Blok vond.
Nadat enkele landelijke dagbladen zijn citaten gebruikten in de overzichtsartikelen over extreem-rechts in Nederland (zie rubriek extreem-rechts in het nieuws elders in deze Alert!), was Vreeswijk het beu. Op de web-site van zijn partij liet hij de volgende boodschap zetten: "De pers is momenteel druk bezig om de partij de grond in te boren, door het Nederlands Blok als een Ultra rechtse partij met fascistische elementen te bestempelen! De Nederlanders van buitenlandse afkomst vormen al een dusdanige meerderheid dat zij zwaar vertegenwoordigd zijn in de media. Indien een specifieke groep in een gebied waar zij van oorsprong niet thuishoort, zwaar vertegenwoordigd is, en niet meer bereid is vrijwillig te vertrekken, dan is er sprake van een bezetting." Ook in deze provocatie trapten de Utrechtse media niet, al hadden ze met deze opmerkingen natuurlijk brandhout van het Blok kunnen maken.
Het Nederlands Blok had overigens haar verkiezingsprogramma op hun site gezet, volgens hen het bewijs dat ze niet racistisch waren. Hieronder is het een en ander eruit gelicht.

Niet racistisch?
Waar Wim Vreeswijk en zijn Nederlands Blok de laatste jaren zich vooral concentreerden op thema's als veiligheid, criminaliteit en drugsproblematiek, met daaraan op suggestieve manier de aanwezigheid van buitenlanders gekoppeld, laat het Nederlands Blok zich met haar nieuwe verkiezingsprogramma van haar racistische kant zien.
In de folder van het Nederlands Blok komt het thema 'buitenlanders' nauwelijks aan de orde. Met het binnenhalen van Peter Beenke, nieuwkomer in het extreem-rechtse circuit en eigenaar van de éénmanszaak Advanced Automation Technologie (AAT), lijkt het Nederlands Blok een racist en complottheoreticus van de bovenste plank te hebben binnengehaald. Samen met de intellectualistische prietpraat van Vreeswijk, het gegoochel met cijfers en statistieken en de suggestieve koppelingen gaat het Nederlands Blok de verkiezingen in met een programma waar de honden geen brood van lusten.
Onder het kopje 'Uitkeringsfraude en legitimatieplicht' wordt gesteld dat een fors aantal fraudeurs (mensen met een bijstandsuitkering die meer bijverdienen dan toegestaan is) van allochtone afkomst is. Waarmee het Nederlands Blok wil suggereren dat allochtonen fraudeurs zijn, in plaats van te concluderen dat de sociale uitkeringen te laag zijn.
Verderop duikt plotseling, in een stukje tekst over asielopvang in de provincie, de zin "...en de penetratiedrift van asielzoekers..." op. Wie het weet mag het zeggen. Het volgende voorbeeld is een mooi voorbeeld van verschuilen achter zogenaamd buurtonderzoek: "Indien Utrechtse burgers klagen over het feit dat er 's avonds in hun straat zo'n herrie is, omdat de moslims pas na zondsondergang ritueel beginnen te slachten, c.g. te eten en nog allerlei luidruchtige religieuze plichten hebben te vervullen....enz enz." Het Nederlands Blok pleit hiermee voor buurten waarin mono-etnische gemeenschappen leven, kortom raszuivere gemeenschappen waarin vermenging van culturen niet meer plaatsvindt.
Verderop verkondigt het Nederlands Blok nog meer kolder over het minderhedenbeleid. Ze trekt een vergelijking met Nederlandse emigranten naar Canada, Australië en Nieuw-Zeeland en de migratie naar ons land in de jaren zeventig. Omdat de Nederlandse migranten geen gesubsidieerde taallessen kregen aangeboden, mogen de migranten van nu dat in Nederland ook niet krijgen. Buiten dat het een andere tijd was, en dat Nederlandse migranten naar een engels taalgebied verhuisten, suggereert het Nederlands Blok met dit standpunt dat de Nederlandse migranten beter of superieur waren aan de migranten van nu.
Vreemd is dat, waar het Nederlands Blok zich eerst uitspreekt voor mono-etnische wijken en buurten, dit onder het kopje 'Minderhedenbeleid' weerspreekt door te zeggen dat zij 'etnische en culturele enclaves' en 'gettokwekerij' afwijzen. Hier zijn de programma-schrijvers van het Nederlands Blok het kennelijk niet geheel eens. Ook de eindredactie zag dit kennelijk over het hoofd.
Het Nederlands Blok is ook tegen het stemrecht voor buitenlanders. Zij vinden het ontoelaatbaar dat migranten, die na vijf jaar nog steeds niet gekozen hebben voor het Nederlands staatsburgerschap, stemrecht krijgen. Zij gaan hiermee voorbij aan het feit dat mensen een eigen keuze hebben welke (papieren) nationaliteit zij willen dragen, zeker gezien het feit dat veel landen van herkomst van migranten in Nederland geen dubbele nationaliteit toestaan.
Als 'milieupartij' pleit het Nederlands Blok voor opvang van asielzoekers in eigen regio, omdat dat 'qua diversiteit handhaving van de mens, sociaal gedrag, integratie en kostenbeheersing een veel verstandiger maatregel' is.
Natuurlijk worden er ook wat regels gewijdt aan de 'terreur' van Kurf, maar dat is niets nieuws. Dat ook de politie dit gezeur van het Nederlands Blok niet serieus neemt, laten de talloze gestrande 'smaadklachten' van het Nederlands Blok tegen Kurf wel zien. Overigens wilde het Blok ook een smaadklacht indienen tegen de makers van een postertje met de tekst: "Gezocht. De leider van het extreem-rechtse Nederlands Blok. Vriend van NSB-zwarte weduwe en Centrumdemocraat Janmaat." Onder de tekst was een foto afgebeeld met de drie, die lachend een glas heffen.

Het meest lachwekkende hoofdstuk, en tekenend voor de verwarde paranoia binnen het Nederlands Blok, is wel het stuk onder het kopje 'Problemen creëren of importeren'. Het Nederlands Blok pleit voor verstaanbaar Nederlands, maar voor begrijpbaar Nederlands hoef je bij hun niet aan te kloppen. Lees het eens na in het verkiezingsprogramma! Het epiloog van Peter Beenke, zoals gezegd de nieuwe loot aan de extreem-rechtse tak van het Nederlands Blok, windt er ook geen doekjes om. De aanwezigheid van 'vreemdelingen' is Nederland opgedrongen, aan alle bezoek komt een einde, zeker als de portemonnaie lichter is, allemaal metaforen voor de in extreem-rechtse kringen zo populaire kreet 'parasiterende buitenlanders'. Ook noemt Beenke vreemdelingen 'Aliens', wat de associatie oproept met buitenaardse wezens, die onverstaanbare taal uitslaan.
Kortom, het verkiezingsprogramma van het Nederlands Blok is er een van suggestie, vooroordelen, goedkope verdachtmakingen en koppelingen en onverholen racisme. Natuurlijk ontkent niemand dat er reële problemen zijn op het gebied van huisvesting, onderwijs en integratiebeleid. Maar de oplossingen die het Nederlands Blok aandraagt, zullen daar waar het goed gaat, zorgen dat het slechter gaat, en daar waar het moeizaam gaat, de problemen uitvergroten.

Wat nu?
Het is de vraag wat het echtpaar Vreeswijk en hun Nederlands Blok, zo'n veertig leden, waarvan er onder tien actief zijn, gaan doen. Vreeswijks belangrijkste bezigheid, het in de gemeenteraad zitten en zijn stukken voorbereiden, valt weg. Zijn vrouw Irene is fractie-assistent af. Waar Vreeswijk zich in de raad koest moest houden en nooit zijn racistische kaart speelde, maar integendeel redelijke en onschuldige stukken produceerde, kan hij nu, als 'actie-partij' misschien verder gaan. Hij liet het ook al doorschemeren in een van zijn interviews; op het verspreiden van enquetes over (on)veiligheid komen veel meer reacties dan op zijn folder. In Utrecht spelen genoeg zaken, waarop ingespeeld kan worden. Waarschijnlijk zijn we dan ook nog lang niet af van deze vreemde splinter.

back