alert!

De vlucht van Cristoph Schulte
Redactie Alert!

Na een vlucht van drie weken werd de neonazi Cristoph Schulte op de avond van 2 februari in Spijkenisse gearresteerd. Schulte zou op 13 januari 2001 in München een Griek bijna dood hebben geslagen.

München, 13.01: Voor het Münchense restaurant Burg Trausnitz wordt een Griekse man door de zeventienjarige Arnsbergse Maria Anna von Papen lastig gevallen en aangevallen. Als de man zich vervolgens verdedigd, slaan en schoppen vijf neonazistische skinheads op hem in. Twee toevallig langskomende Turken grijpen direct in en halen ook versterking uit een Turks café in de buurt. Ze weten voor elkaar te krijgen dat Artemios T. kan ontsnappen en zodoende niet levensgevaarlijk gewond of zelfs gedood wordt. De Griek houdt aan de aanval 'slechts' een gebroken neus, een oogverwonding, zware kneuzingen en een shock over. De ondertussen gearriveerde politie houdt achttien neonazi's aan.
Andere nazi's lukte het met hulp van de Kroatische waard te ontkomen via de achteruitgang van de Burg Trausnitz. In het restaurant vierde de neonazistische 'Freizeitsverein Isar 96 e.V.' (FZV) in aanwezigheid van zestig gasten de 25e verjaardag van een 'kameraad', en het afscheid van een Münchense FZV-activist. De personen in kwestie zouden de uit München afkomstige Reiner Mehr, de webmaster van de site van de 'Nationalen Widerstands Bayern', en Domenik B., een student uit München, zijn. De FVZ organiseert in het restaurant regelmatig clubavonden. De FZV werd in 1996 opgericht door voormalige leden van het in 1993 verboden 'Nationalen Blocks'. De leider van de vereniging is Josef Ranftl. Volgens gegevens van de Beierse Verfassungsschutz heeft de vereniging circa 15 tot 20 leden.
De Duitse politie vaardigde tegen veertien andere neonazi's, die betrokken waren bij de aanval op Artemios T., een arrestatiebevel uit: tegen Von Papen, tegen haar gevluchte vriend Cristoph Schulte en tegen een andere jongere wegens poging tot moord, tegen de anderen wegens het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel. Het LKA Beieren loofde een beloning uit van 5000 mark (die later werd verhoogd tot 30.000 mark) voor tips die tot de arrestatie van Schulte zouden leiden. De tip uit de nazistische sien waarop men had gehoopt bleef echter ondanks deze uitzonderlijke hoge beloning uit. De extreem-rechtse sien verklaarde zich solidair met Schulte. Terwijl de de Nationale Widerstand Hagen/Lüdenscheid zich beperkte tot beklagen dat "onze kameraad Christoph" het slachtoffer was geworden van een 'haat-campagne', gingen andere neonazi's op internet in de aanval en publiceerden foto's van de vijf personen die Artemios T. vermoedelijk het leven hebben gered. Schulte zou een 'Duitse meid' die door een 'buitenlander werd lastig gevallen' te hulp zijn gesneld en vervolgens door de vijf geportretteerden en nog andere 'buitenlanders' bewusteloos zijn geslagen.

Vast kader
Hoewel hij pas negentien is, behoort Schulte reeds tot de ruime kring van het vaste kader van de Freien Kameradschaften (1) in Nordrhein Westfalen. Hij ook actief voor de Nationale Partei Deutschland (NPD). Zo was hij kandidaat voor deze partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 1999. Schulte behoort tot de vanuit Lüdenscheid opererende kring rond de voormalige exploitant van het buiten bedrijf gestelde 'Donner-postorderbedrijf'. Dit clubje personen vormt heden ten dage de door Stephen Hasse en Axel Schoppmann geleidde plaatselijke NPD-afdeling in Lüdenscheid. Nauw verbonden is deze groep met de Nationalen Widerstand Hagen/Lüdenscheid rond de uit Hagen afkomstige Ronald Guziewski.
Goede contacten heeft Cristoph Schulte daarnaast met de Sauerländer Aktionsfront (SAF), de Ruhrpottkameradschaft Dortmund/Witten, de Kameradschaft Dortmund rond Siegfried Borchardt en Michael Krick, momenteel wonend in Nederland nu hij gezocht wordt in Duitsland (Krick riep begin mei op een NVU-bijeenkomst in het Gelderse Niftrik op om aanslagen te plegen op rechters en officieren van justitie) en de Nederlandse Volks Unie. De als een meedogenloze vechtersbaas bekend staande Schulte treedt op sinds het afgelopen jaar op als lid van de ordedienst bij demonstraties van de Freien Kameradschaften.
Bij de opmarsen op 21 oktober 2000 in Dortmund en 9 december 2000 in Keulen behoorde hij tot het organisatieteam rond de aanvrager van de demonstratie Christian Worch (2).

Duits-Nederlandse samenwerking
"De extreem-rechtse sien is op Europese schaal met elkaar verwoven, dat is het interessante aan de kwestie", aldus de Münchense recherche na de arrestatie van Schulte. Men is op een 'internationaal netwerk van helpers bij het vluchten' gestoten. De Lüdenscheidener Marc M. had Schulte van München naar het Saarlandse Plettenburg gereden. Daar hield hij zich enige dagen schuil. Vervolgens bracht Carsten Köppe hem naar Arnhem. Köppe is Kameradschaftführer van de Ruhrpottkameradschaft Dortmund/Witten en werd onlangs wegens het toebrengen van lichamelijk letsel bij een dakloze en de verspreiding van verboden CD's tot 18 maanden gevangenisstraf veroordeeld.
Bij een huiszoeking bij een persoon die zich 'Gabber Piet' noemt in Dreumel bij Arnhem werd Schulte nog niet gevonden. Schulte was namelijk al naar Spijkenisse vertrokken. Toen hij daar uiteindelijk werd gearresteerd, stond hij op het punt om naar contactpersonen van het Vlaams Blok in Antwerpen af te reizen. Dezelfde avond nog werden negen Duitse neonazi's gearresteerd die Schulte hadden geholpen bij zijn vlucht. Tegen Köppe en Marc M. werd een arrestatiebevel uitgevaardigd.
Schulte's vluchtroute en internationale contacten zijn bepaald niet verbazingwekkend. Al jarenlang zijn vrijwel op elke demonstratie van neonazi's in de BRD Nederlandse en Belgische neonazi's aanwezig. Bijzonder goede contacten onderhouden de Freien Kameraden uit Nordrhein Westfalen met de Nederlandse Volks Unie (NVU) rond Constant Kusters. De nummer twee van de NVU, Eite Homan, beschikt ook over zeer goede internationale contacten. Tenminste sinds het verbod van de FAP begin 1995 lopen de Duitse neonazi's in Nederland de deur plat. Verantwoordelijk voor de samenwerking met de NVU zijn vanaf 1995 de SAF-kaders Andree Zimmermann en Thomas Kubiak, die overigens in 1997 bij een auto-ongeluk om het leven kwamen. Hun rol werd in 1999 overgenomen door het voormalige SAF-lid Michael Krick. Regelmatig vinden er gemeenschappelijke acties en manifestaties in Nederland plaats. Zo vonden er bijvoorbeeld in 1998, 1999 en 2000 Rudolf Hess herdenkingsmarsen plaats, omdat die na 1996 niet meer in Duitsland konden plaatsvinden.
Dat Schulte's eerste verblijfplaats in Nederland Arnhem betrof was vermoedelijk niet toevallig. In Arnhem woont namelijk Constant Kusters en de stad wordt regelmatig wordt bezocht door Duitse neonazi's. In het plaatsje Westervoort bij Arnhem woont bovendien de NVU-activist Chris Smit, die, net zoals Schulte, op demonstraties van de Freien Kameradschaften lid is van de ordedienst en goede contacten heeft met neonazi's uit Nordrhein Westfalen (o.a. uit de omgeving van Dortmund/Witten). Smit woont tegenwoordig overigens waarschijnlijk in Duitsland. Nog geen 24 uur na de arrestatie van Schulte reisden Duitse neonazi's opnieuw naar Nederland. Bij een illegale demonstratie in Kerkrade werden 26 Nederlandse en Duitse neonazi's gearresteerd, onder wie Kusters, Homan, Siegfried Borchardt en Christian Malcoci (3). Na een mislukte actie in Nederland in februari van dit jaar werden overigens diverse Duitse neonazi's volgens eigen zeggen bestraft met een inreisverbod van één jaar en een kleine geldboete. De samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse neonazi's zal daaronder echter niet lijden.

Bewerking van artikel van Pierre Briegert uit Der Rechte Rand, nummer 69, maart/april 200

Noten:
(1): In 1997 organiseerden Duitse neonazi's zich in toenemende mate in de zogeheten Freien Kameradschaften. Na diverse partij-verboden, de grote aanwas van nieuwe activisten, het mislukken van het steeds weer oprichten van nieuwe partijtjes en om versplintering tegen te gaan ontstonden er op regionaal niveau vele Kameradschaften. Tegenover de hierarchische organisatie-structuur zetten de neonazi's de informele, ondergrondse, in onderlinge verbinding staande Freien Kameradschaften. Geestelijk vader van dit concept is Christian Worch (zie noot 2), al jarenlang vooraanstaand activist, met als zijn rechterhand Thomas Wulff. Deze laatste is ook vaak in Nederland op bijeenkomsten van de NVU. De belangrijkste noemer waaronder de Freien Kameradschaften zich scharen is de leus Nationale Widerstand. Volgens justitie in Duitsland zijn er zo'n 150 actief. Verder bestaat hun structuur uit landelijke vergaderingen, info-telefoons, internetsites, regionale tijdschriften, arrestantengroepen, verzendbedrijfjes voor muziek en dergelijke en trefpunten.
(2): Christian Worch uit Hamburg, in 1978 veroordeeld tot 8 maanden gevangenisstraf wegens de overval op een manifestatie van de Socialisten Duitse Arbeidersjeugd, in 1979 plaatsvervanger van Michael Kühnen bij het Aktiefront Nationaler Sozialisten/Nationale Aktivisten (ANS/NA), vanaf 1983 functionaris van de Freiheitlichen Arbeiter Partei (FAP), hoofd van de in 1995 verboden Nationale Liste en voormalig leider van het Gesinnungsgemeinschaft der Neue Front (GdNF), de opvolger van het verboden ANS in 1983. Tegenwoordig zit hij bijna achter iedere demonstratie-aanvraag in Duitsland.
(3): Christian Malcoci is lijsttrekker voor de NVU in Kerkrade voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2002. Ook Malcoci behoort tot de belangrijkste figuren in de structuur van de Freien Kameradschaften. Was ook één van de leiders van het ANS/NA en het GdNF. Eind jaren tachtig organiseerde hij acties met Martijn Freling (ex-ANS, ex-CP'86) in Nederland. Op 7 maart 1995 werd hij wegens voortzetting van het verboden ANS tot 18 maanden cel veroordeeld. Malcoci was ook lid van het Sauerland Aktionsfront, het in 1995 verboden FAP en de Nationale Offensive, lidmaatschapsnummer 120 van de NSDAP/AO van Gary Lauck in de Verenigde Staten. In 1984 was Malcoci één van de grondleggers van een comité dat de 100e geboortedag van Hitler wilde herdenken. Tijdens een demonstratie in Essen op 20 april 1989 drong hij, onder andere in gezelschap van Martijn Freling, het kantoor van een persbureau binnen en ontvouwde op het balkon een spandoek met de tekst 'Adolf Hitler 100 Jahre; sein Kampf-unser Auftrag.' Als leider van de in 1985 opgerichte Referates für Sicherheit (RfS) heeft hij een belangrijke rol in de opbouw van de anti-antifa-beweging.

Malcoci, 26 augustus 2000 in Echt (Limburg)
  malcoci  

Malcoci was betrokken bij het opstellen van Einblick II, een uitgebreide lijst van vermeende tegenstanders van extreem-rechts, waaronder functionarissen van politie, justitie en veiligheidsdiensten. In 1992 werd bij een huiszoeking bij Malcoci een kaartsysteem met gegevens van 3000 personen inbeslaggenomen. Ook in 1996 vond er weer een huiszoeking plaats vanwege anti-antifa activiteiten. Malcoci is oprichter, uitgever en redacteur van het tijdschrift en internetsite 'Orden von Thule', die de Duitse cultuur moet bevorderen. Ook is Malcoci de maker van de neonazi homepages 'Widerstand' en 'Widerstandwest'. Malcoci wordt er ook van verdacht mede-auteur te zijn van de brochure 'Eine Bewegung in Waffen', een strategisch document voor gewapende strijd van zogenaamde 'Wehrwolf'-groepen. Op 16 mei 1995 vonden er in het kader van onderzoek naar deze brochure onder andere huiszoekingen plaats bij Martijn Freling in Rotterdam en bij Malcoci in Grevensbroich. Malcoci was ook van 1991-1993 plaatsvervangend voorzitter van de Hilfsorganisation für Nationale politische Gefangene und deren Angehörige (HNG), een koepelorganisatie die zich inzet voor vastzittende neonazi's van allerlei pluimage, onder andere de gearresteerde brandstichters van Rostock (waar Malcoci ook aanwezig was) in 1992 en Duitse Ku Klux Klan-leden.

back