alert!

Nationale Beweging
Paul Frederickx

CP'86 verbod
Na het verbod van de CP'86 in 1998 ging extreem-rechts in Nederland op zoek naar nieuwe manieren om zich te organiseren. Waar een gedeelte van de radicale vleugel van de CP'86 onderdak vond bij de NVU, richtte een gedeelte van de 'gematigde' vleugel de (NNP- voorloper) Volks Nationalisten Nederland op. Een ander gedeelte van de CP'86 wende zich af van de partij politiek en besloot partijonafhankelijk verder te gaan. Eind 1996, nog voor het partijverbod wordt het zinkende schip CP'86 verlaten. De nieuwe troef wordt het al sinds 1978 bestaande Voorpost Nederland, wanneer Marcel Rüter het voorzitterschap overneemt van Douwe van der Bos. Actieleider wordt Tim Mudde. Onder leiding van dit tweetal krijgt Voorpost Nederland een nieuw-rechts imago en de partijpolitiek wordt vaarwel gezegd. Metapolitiek is het nieuwe toverwoord. Er wordt flink aan de weg getimmerd en Voorpost Nederland organiseert een hele reeks van activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn provocatieve acties tegen McDonald's en ritueel slachten, herdenkingen, maandelijkse scholings-bijeenkomsten, maar ook kameraadschapsavonden en wedstrijden touwtrekken. Al snel start AFA een landelijke campagne tegen Voorpost en in 1999 wordt het twintigste Pinksterkamp (dit maal in Nederland) door AFA verhinderd. Hierna lijkt Voorpost Nederland weer in te zakken. Er worden minder activiteiten georganiseerd en de activiteiten die wel plaats vinden trekken, ook volgens Voorpost zelf, matig bezoekers. Het doel van Voorpost, het opbouwen van een grote nationalistische beweging, lijkt mislukt.

Activisten verlaten Voorpost
Vanwege druk van anti-fascisten en een steeds kleiner wordend kader voert Voorpost minder acties en doet het minder om zichzelf te profileren. Dit leidt tot onvrede bij Voorpost activisten in met name kring Bollenstreek en kring Kempenland. Beide groepen besluiten de handen ineen te slaan, wat eind 2001 resulteert in de oprichting van de Nationale Beweging. Hoewel de activiteiten voor Voorpost op een laag pitje worden gezet, blijken de activiteiten van de Nationale Beweging in veel opzichten een rechtstreekse voortzetting van Voorpost. De nadruk van de activiteiten van de Nationale Beweging ligt voornamelijk op kameraadschap en samenwerking tussen partijonafhankelijke nationalisten. Daarnaast wordt de aandacht gelegd op traditionele (heidense) gebruiken en gewoonten, zoals het oogstfeest in september en het wodansfeest in december. Eerder dit jaar organiseerde de Nationale Beweging -volgens hun website- een scholingsbijeenkomst over nationalisme, een militantenweekeinde en een kameraadschapsdag. Ook werd aangekondigd om op 1 mei de straat op te gaan en is 13 april uitgeroepen tot de Dag van de Buitenparlementaire Oppositie. Beide activiteiten zijn echter, op wat aankondigingen na, geruisloos voorbij gegaan.

Nationalistische Studenten

Medio 1999 verhuist Michel Hubert van zijn studentenflat in Zeist, terug naar Brabant, de regio waar hij opgroeide. Hier is hij betrokken bij het opzetten van een kring Kempenland van Voorpost. Al snel wordt dit een erg actieve groep. Regelmatig worden stickers en posters geplakt, anti-antifa-activiteiten ondernomen en worden Eindhovense afdelingen van Nationaal Offensief en LANS (Nationalistische Studenten Eindhoven) opgericht. Hubert blijkt één van de centrale figuren in dit geheel. Hubert is sinds 1993 actief in extreem-rechtse kringen. Aanvankelijk binnen CP'86, waar hij later ook webmaster werd. Nadat de CP'86 uit elkaar spat, stapt Hubert over naar Voorpost en wordt hij voorzetter van de Nationalistische Studenten Vereniging (NLSV), de voorloper van LANS. Andere opvallende Voorposters uit kring Kempenland zijn de broers Maarten en Paul Harff. Op zaterdag 2 december 2000 wordt in Eindhoven een kazerne gekraakt door een groepje jongeren. Al vrij snel wordt duidelijk dat het hier om Voorpost-activisten gaat. De gekraakte kazerne wordt al snel een broeinest voor fascisten van allerlei pluimage. Meermalen vinden er concerten plaats van bekende extreem-rechtse bands als Landstorm, Brigade M en Standrecht. Daarnaast wordt de kazerne ook gebruikt voor diverse extreem-rechtse bijeenkomsten, kadervorming- en kameraadschaps-dagen en touwtrekwedstrijden.

Handvest voor Nationaal Herstel
In het op internet gepubliceerde manifest 'Handvest voor Nationaal Herstel' probeert de Nationale Beweging zich inhoudelijk voor te stellen. Hoewel het manifest een duidelijk nieuw-rechts karakter heeft, gaat ook hier weer op dat het weinig nieuws biedt. Op subtiele wijze worden extreem-rechtse thema's als identiteit en nationalisme aangesneden. Erg democratisch gezind lijkt de Nationale Beweging overigens niet, "vakmanschap leidt tot meesterschap. Het bestuur wordt bepaald door allen, maar staat slechts open voor de besten". Daarnaast pleit de Nationale Beweging voor bedrijfschappen "waarin werknemers en werkgevers samen verantwoordelijkheden dragen". Van vakbonden en klassenstrijd moet extreem-rechts weinig hebben. In tegenstelling tot links is de algemene extreem-rechtse visie dat werknemers en werkgevers dezelfde belangen nastreven; het volk dienen. Mede hierom keert de Nationale Beweging zich tegen Marxisme en internationaal kapitalisme. Daarnaast is de Nationale Beweging van mening dat internationaal kapitalisme schaalvergroting stimuleert. In reactie hierop bepleit de Nationale Beweging kleinschalige productiemethoden. Kleinschalige productiemethoden zullen moeten bijdragen aan een samenleving die een zekere mate van autarkie (economische onafhankelijkheid) kent "om haar soevereiniteit en onafhankelijkheid ten opzichte van andere volkeren te kunnen handhaven".

Niet links, niet rechts, maar vooraan!
Hoewel vanuit de kringen Bollenstreek en Kempenland al menig tijdschrift het licht zag (om vervolgens bijna weer net zo snel geruisloos te verdwijnen) doet ook de Nationale Beweging weer een poging met hun tijdschrift Vooraan. De ondertitel van het tijdschrift luidt "niet links, niet rechts, maar vooraan". Als de redactie daadwerkelijk wil dat ook maar iemand dit gelooft zullen ze toch echt met betere artikels moeten komen dan "moslimterreur" en "nationalisten tegen Globalisering". Ook het artikel van Tim Mudde over extreem-rechtse deelname aan verkiezingen geeft niet echt blijk van een politiek neutrale visie. Naar eigen zeggen gaat de Nationale Beweging zes nummers per jaar volschrijven. Hoewel het jaar 2002 al weer zes maanden oud is, heeft het eerste nummer van Vooraan nog geen vervolg gekregen.

Paul Frederickx is lid van AFA-Nijmegen

Nationalistische stamtafel

Rond de jaarwisseling van 2000/2001 wordt in de bollenstreek de Nationalistische Stamtafel opgericht, een maandelijkse bijeenkomst voor alle nationalisten in de omgeving. Een van de gangmakers hierachter is Tim Mudde uit Sassenheim. Naast actieleider van Voorpost is Mudde al jaren bezig met het opbouwen van een netwerk van partijonafhankelijke nationalisten. Zo is Mudde bassist van de fascistische band Brigade M en wordt zijn postbus gebruikt voor Verzendhuis 0252 waar o.a. diverse T-shirts en CD's van bands als Standrecht en Brigade M te koop worden aangeboden. Ook is Mudde betrokken bij de verzamel-CD's "Welkom in Sassem" en de tijdschriften Nieuwe Bezems, Rijnland Bollenstreek Kontakt, Rechts Rijnland, de Onafhankelijke Nationale Persdienst (ONP) en anti-antifa activiteiten. Twee andere bekende extreem-rechtse figuren uit de bollenstreek zijn Jasper Velzel en Ruud Bruyns. Jasper Velzel is Voorpost-activist en tegenwoordig drummer van Brigade M. Recentelijk werd hij voor zijn activiteiten met zijn platenlabel en mailorder Bezerker records veroordeelt voor het in bezit hebben van muziek en tijdschriften met racistische, nazistische en negationistische teksten (zie elders deze Alert!). Ook Ruud Bruyns is betrokken bij Voorpost, hij is echter meer een denker dan een activist. Tegenwoordig is hij betrokken bij het tijdschrift SOS (Studie, Opbouw en Strijd). Ooit opgezet door Voorpost Leider Marcel Rüter is dit blad bedoeld om extreem-rechts in Nederland enig kader bij te brengen. Vanwege het onregelmatige verschijnen en de volledig ontoegankelijke manier van schrijven blijft SOS steken op het niveau van hobby-project.

back