korte berichten

Dader schietpartij Muiderberg
In de ochtend van 20 april werd de voortvluchtige Rick van Vught in Israël gearresteerd. Van Vught hoort bij een Muiderbergse Gabber-hanggroep. De politie verdenkt hem van het neerschieten van drie Marokkaanse jongeren op 3 april. Hij werd op 29 april door Israël aan Nederland uitgeleverd op verdenking van poging tot moord of poging tot doodslag. Rond diezelfde tijd werden in Nederland 2 mannen van 44 en 47 jaar aangehouden, één van de mannen is de vader van Van Vught en zou het wapen hebben geregeld. Op het moment van schrijven (eind mei) is er nog geen proces geweest.

Noten:
(1) party.snt.utwente.nl/flock/SECTION/user/ACTION/single/USERID/76800/_SHOW/text.html#text.
(2) De site Partyflock.nl (waar de profielen van Van Vught op te vinden waren) heeft een actief ban-beleid inzake leden met extreemrechtse uitlatingen en heeft geen enkele binding met welke extreemrechtse organisatie dan ook. Partyflock is uitsluitend bedoeld voor mensen met interesse in de house- en dance-cultuur.
(3) party.snt.utwente.nl/flock/SECTION/user/ACTION/single/USERID/63383/_SHOW/text.html#text.

Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka, redactie Alert!

LPF Almelo uit de bocht
Nog maar enkele maanden opgericht, maar nu al volop in het nieuws. Het gaat over de LPF-afdeling Almelo. Sinds 7 januari 2004 is de Almelose afdeling officieel van start gegaan. Het bestuur wordt gevormd door de Almelose ondernemer Ronald Lubach die op de voorzittersstoel zit, als secretaris is Rob Snijder benoemd en als penningmeester fungeert Harm Gert de Olde. Tot zover is er nog niets aan de hand, totdat de doopceel van de laatste wordt gelicht. Deze Almelose schoenenverkoper is in het verleden betrokken geweest bij enkele extreemrechtse partijen. Zijn carrière is begonnen bij de extreemrechtse Boeren Partij. Op de website van de LPF Almelo geeft De Olde dat ook netjes aan. "Op mijn 20ste ben ik een tijdje politiek actief geweest voor de B.P." In 1978 stelde hij zich namens de Boeren Partij kandidaat voor de Provinciale Statenverkiezingen in Overijssel. Over zijn politiek activisme na de Boeren Partij-periode zwijgt De Olde en hij liegt over zijn verdere politieke loopbaan. "Toen deze partij van het politieke toneel verdween, ben ik gestopt met elke politieke activiteit omdat ik mij niet thuis voelde bij welke partij ook." Dat klopt niet, want De Olde is in begin jaren tachtig ook politiek actief geweest bij andere extreemrechtse organisaties. In 1982 is hij lijsttrekker van Binding Rechts in Almelo. Binding Rechts is een rechtsere variant van de Boeren Partij. Als blijkt dat zijn kandidaatstelling op niets uit loopt, stapt hij over naar de Almelose kring van de Centrum Partij (CP). Hij heeft een tijdje tot het bestuur van de Almelose CP-kring behoord. Als de Almelose CP in 1986 meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen zet hij een handtekening op de ondersteuningslijst. Ver schopt de CP het echter niet, want de lijst wordt in eerste instantie ongeldig verklaard vanwege de jonge leeftijd van lijsttrekster Alexandra Leijsen. Een tijdlang blijft het stil rond De Olde, totdat in 1994 zijn naam wederom opduikt op de ondersteuningsverklaring van de Centrum Democraten, die meedoet aan de Almelose gemeenteraadsverkiezingen.

Geen hoofddoek
In februari 2004 komt de Almelose LPF-afdeling in het nieuws. Volgens de website van de Almelose LPF-kloon hoort een hoofddoek niet thuis in het Almelose straatbeeld. Na veel ophef wordt uiteindelijk de gewraakte passage veranderd. Op de website staat tegenwoordig te lezen dat allochtone medelanders in overheidsgebouwen niet hun hoofddoek horen te dragen. De LPF Almelo voegt er later aan toe: "Voor vele Almeloërs hoort het dragen van een hoofddoek niet in het straatbeeld". In mei kondigt de Almelose LPF-afdeling aan een forum te organiseren over integratie. Eén van de gastsprekers is drs. Alfred Vierling, onder andere betrokken bij de Centrum Partij, de oprichting van het Nederlands Blok en later betrokken bij de Centrum Democraten. De LPF Almelo windt er geen doekjes om en beschrijft Vierling als volgt: "Drs. Vierling was in de jaren zeventig een milieuactivist die vlak na de oprichting van de Centrum Partij bij deze partij terechtkwam en zich wist op te werken als tweede man achter Janmaat". Enkele forumleden hebben zelf de conclusie getrokken en belden af voor deelname. De bijeenkomst is later door de LPF zelf af geblazen. Wel wordt er nog melding gemaakt op de lokale omroep RTV Oost dat de LPF om politiebescherming vraagt omdat ze een prominent ex-lid van extreemrechts op bezoek krijgen. In kleine kring is de bijeenkomst door gegaan met als vervangende thema de houding van de LPF Overijssel ten aanzien van de landelijke politiek. Gesteld kan worden dat de bewuste provocatie met hoofddoekjes, in combinatie met het extreemrechtse verleden van Harm Gert de Olde en de gastspreker Alfred Vierling, voor een wrange nasmaak zorgt.

Harold de Goede, AFA-Twente

NieuwRechts niet welkom in Nijmegen

Winny de Jong (l.) en Kenneth Tharmaratnam (r.)
  Kenneth Tharmaratnam  
Kenneth Tharmaratnam (1968) heeft een vreemde achtergrond voor een actief lid van NR. Tot enige jaren terug was hij medewerker van Radio Rataplan, een lokale linkse piratenzender. Door onwil van de (in zijn ogen te linkse) gemeenteraad, wetswijzigingen en interne problemen ging bij Radio Rataplan de stekker er uit. Bij Kenneth kwam dit hard aan en was het allemaal de schuld van 'de linkse kerk', die niet genoeg voor de piratenzender zou hebben gedaan. Teleurgesteld door links zoekt Kenneth zijn heil bij rechts. Niet dat rechts ook maar een hand voor Radio Rataplan heeft uitgestoken, maar gevoed door een sterke haat tegen links is dit voor hem niet meer relevant. Een ander opmerkelijk gegeven, naast zijn Rataplan achtergrond, is dat Kenneth zoon is van een Shrilankees vluchteling, iets waar niet alle partijleden van gecharmeerd zijn. Op het partijforum van NR leidde dit meerdere malen tot soms felle discussies. Begin 2003 duikt Kenneth op bij extreemrechtse LPF-afsplitsing Conservatieven.nl. Hier vervult hij de functie van regiocoördinator in Nijmegen bij de parlementsverkiezingen. Een groot succes wordt dit niet, het lukt de Conservatieven.nl bij lange niet om de benodigde 30 ondersteuningshandtekeningen te verzamelen. De partij wordt in zijn kiesdistrict uitgesloten van deelname. Wanneer de Conservatieven.nl ook geen zetel in de Tweede Kamer behalen valt de partij uiteen. Niet lang hierna duikt Kenneth op bij NieuwRechts. Hier voelt hij zich al snel als een vis in het water en vanaf het prille begin is hij aanwezig bij meerdere demonstraties (o.a. de pro-oorlogsdemonstratie in april 2003), partijbijeenkomsten en openbare debatten. Wanneer Michiel Smit in oktober aanwezig is op een debat in Nijmegen is Kenneth er ook. Een maand ervoor vertegenwoordigt hij zijn partij tijdens een jongerendebat in Tilburg. Ook schrijft hij meerdere malen ingezonden brieven naar de Metro. Hierin laat hij zich positief uit over de samenwerking tussen NR en het Vlaams Blok en gaat hij weer flink tekeer tegen links. Voor de mislukte folderactie van 10 april, probeerde Kenneth al eerder een lokale NR actie te organiseren in oktober 2003. Enkele weken nadat de inspraaktermijn is verlopen en alle plannen al rond zijn, besluit hij actie te gaan voeren tegen de komst van het Multifunctioneel Centrum, een opvangplek voor verslaafden in het centrum van Nijmegen. Het doel van de actie is om voorbijgangers een enquête in te laten vullen. De actie verloopt niet bepaald succesvol, slechts twee mensen toonden zich bereid de enquête in te vullen. Inmiddels heeft Kenneth zich aardig opgewerkt binnen de partij en staat hij bij NieuwRechts op een 23e plaats bij de Europese verkiezingen. Opvallend hieraan is dat hij niet de Nederlandse, maar de engelse nationaliteit bezit. Voor een partij als NieuwRechts, die zich tegen migrantenstemrecht keert, is dit op z'n minst frappant.

Paul Frederickx, AFA-Nijmegen

Nikki Veenhuizen, AFA-Nijmegen

terug naar inhoud