Loep

De Nationalistische Volks Beweging

Antifascistische onderzoeksgroep Kafka

Toen de Deense tekenaar Kurt Westergaard in 2005 een cartoon maakte van de profeet Mohammed met een bom in zijn tulband, zal hij zich ongetwijfeld geen voorstelling hebben gemaakt van wat die tekening los zou maken. Laat staan dat hij bedacht dat die cartoon zou leiden tot de oprichting van een nieuwe extreemrechtse organisatie in Nederland.

In het voorjaar van 2006 stonden de Deense cartoons al een aantal maanden in het centrum van de internationale belangstelling: over elkaar heen tuimelende veroordelingen en ondersteuningen, rellen, aanslagen en demonstraties. In de Nederlandse extreemrechtse Nationale Alliantie (NA) ontstond een scherp conflict over deze cartoons. Uit solidariteit met de bedreigde cartoonisten werden de cartoons wereldwijd in kranten en op internet gepubliceerd. Een aantal belangrijke kaderleden van de Nationale Alliantie wilde hier ook gehoor aan geven, maar partijleider Jan Teijn verzette zich daartegen, omdat hij bang was daarvoor de consequenties te moeten dragen. De actieve NA-afdeling uit Noord-Holland pikte dit niet en verliet samen met de partijsecretaris de organisatie. De kern van deze groep werd gevormd door Wim Beaux, Gerard de Wit, Ton Steemers en Peter van Egmond.

Dit groepje afsplitsers besloot om aansluitend een nieuwe organisatie op te richten. Op 6 mei 2006 werd in het Noord-Hollandse Wormer de oprichtingsvergadering van de Nationalistische Volks Beweging (NVB) gehouden. Wim Beaux werd tot voorzitter benoemd.
Daarmee begon Beaux, actief sinds begin jaren tachtig, aan zijn zesde extreemrechtse organisatie. Eerder was Beaux betrokken bij de Centrumpartij, de CP'86, de Volksnationalisten Nederland, de Nieuwe Nationale Partij, de Nationale Alliantie en nu dus de Nationalistische Volks Beweging.

Ideologie

Wanneer je door dit reflexmatige verhulgedrag heen prikt, is de NVB-ideologie te kenschetsen als een soort burgerlijk fascisme. Het belangrijkste thema is dat niet-blanken ("hier-niet-thuis-horenden" volgens voorzitter Beaux), en dan vooral moslims, uit Nederland moeten vertrekken. Daarnaast is samenvoeging met Vlaanderen een speerpunt. Gecombineerd met de eerder genoemde NSB-fixatie geeft het een globale indruk waar de NVB voor staat. Maar alleen bij woorden laat de organisatie het niet.

Peter van Egmond, demonstratie Den Haag, 12 juli 2008
  Peter van Egmond  
Geweld

Ton Steemers (rechts) voert de knokploeg van Blood & Honour aan in Uitgeest, 3 februari 2007
  Ton Steemers  
Na de jaarwisseling van 2006/2007 organiseerde de NVB begin februari opnieuw een vergadering voor haar achterban. Ook Blood & Honour werd gevraagd om aanwezig te zijn. Dit keer niet alleen om wat meer mensen over de vloer te hebben, maar ook om een paar potige jongens te hebben om een situatie als bij de vergadering in Haarlem te voorkomen. De vergadering vond dit keer plaats in een sportkantine in Uitgeest. Ook dit keer waren er antifascisten om te protesteren. Toen die zich echter in de buurt van het pand begaven gingen de aanwezig leden van Blood & Honour en de Dietse Kameraden over tot de aanval. Aangestuurd door NVB-bestuurslid (en ex-marinier) Ton Steemers werden de demonstranten bekogeld, geschopt en geslagen tot de ME tussenbeide kwam. Daarbij vielen enkele gewonden. Direct daarna ging de politie over tot arrestatie van alle leden van de knokploeg, die zich nog op straat bevonden. Verder werden andere verdachten van de geweldpleging, vooral mensen met Blood & Honourattributen aan, uit de sportkantine gehaald en ook gearresteerd. Later zouden de leden van deze knokploeg veroordeeld worden tot verschillende celstraffen.
Vreemd genoeg distantieerde de NVB zich op geen enkele manier van de openlijke aanwezigheid van deze neonazi's en het geweld bij hun vergadering. Sterker nog, de NVB presenteerde hen als helden: 'Hierbij wil het bestuur van de N.V.B. de spontane dappere verdedigers van het zaaltje hartelijk danken voor hun inzet.' Twee weken na deze knokpartij deed partijvoorzitter Beaux bovendien aangifte tegen AFA wegens verstoring van de vergadering.

Maar de echte problemen waren er pas op de dag zelf: rond de veertig NVB'ers verzamelden zich op een plein in Amsterdam. Maar voordat zij konden lopen werden ze aangevallen door voetbalhooligans en buurtbewoners. Er werd door enkele NVB'ers nog stevig teruggeslagen met meegebrachte vlaggenstokken, maar dat mocht niet baten. De demonstratie werd vanwege de ongeregeldheden verboden door de burgemeester.
Twee maanden na deze deceptie wilde de NVB opnieuw demonstreren in Amsterdam. Nu was de wijk Slotervaart uitgekozen. Het thema van de demonstratie was de onrust in die wijk in de maanden daarvoor. Na overleg werd deze locatie verboden en de NVB werd een manifestatieplek aangeboden buiten de wijk. De NVB weigerde deze optie en blies de demonstratie vervolgens af.

Wim Beaux, demonstratie Den Haag, 12 juli 2008
  Wim Beaux  
Opnieuw bleef het daarna een tijd stil rond de NVB. Toen in februari 2008 Gerard de Wit plotseling kwam te overlijden, was dat de zoveelste klap voor de NVB in korte tijd. De Wit zette bijeenkomsten en acties op poten, zorgde voor de website en deed de ledenadministratie. Hij was kortom de man die in zijn eentje de ruggengraat van de NVB vormde. Na de arrestaties in Uitgeest en de twee mislukte demonstraties viel hiermee ook nog de belangrijkste organisator van de organisatie weg..

Toekomst
Daarmee leek de toekomst voor de NVB ten einde. Een geplande bijeenkomt werd afgeblazen, de website en het blad van de organisatie kwamen zo goed als tot stilstand. Leden kregen verder niets te horen van verdere plannen. Deze situatie werd nog versterkt doordat de resterende bestuursleden van de NVB door hun lange geschiedenis binnen allerhande extreemrechtse organisaties en afsplitsingen veel vijanden binnen het wereldje hadden gekregen. Daarmee was samenwerking met anderen ook niet direct aan de orde. De organisatie leek ten dode opgeschreven.
Recent gaf de NVB echter toch weer wat tekenen van leven. Op een demonstratie die in juli door het webforum Holland Hardcore werd georganiseerd was een kleine delegatie van de NVB aanwezig. De demonstratie richtte zich tegen de strafrechterlijke vervolging van extreemrechtse en discriminerende activiteiten. Meer verbazing wekte de deelname van een aantal prominente NVB'ers aan de recente NVU-demonstratie in Zwolle. Dit terwijl de NVU en de NVB zich meerdere malen zeer negatief uitlieten over elkaar. Bovendien schreef NVU-voorzitter Constant (over de doden niets dan goeds) Kusters een uitgebreid roddel- en scheldstuk over Gerard de Wit na diens dood.
Vooralsnog lijkt de NVB geen potten te zullen breken, maar helemaal verdwenen zijn ze ook niet, al zijn ze vooralsnog een kleine speler op het extreemrechtse veld. .

Dietse Kameraden

(uit: Alert!, nummer 3, oktober 2008. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)