cultuur

Zoeken naar Europese identiteit

John Postma

Tony Wakeford, zanger van Sol Invictus, Utrecht, 9 augustus 2008
Tony Wakeford

Verval
Europa is in verval! Dit verval wordt door Sol Invictus bezongen in het nummer 'Death of the West', wat een zinspeling is op het boek "Untergang des Abendlandes" van de Duitser Oswald Spengler. Deze 'revolutionaire conservatieve' denker was in de beginjaren van de vorige eeuw van mening dat Europa richting een zelfmoord marcheerde, wat uiteindelijk het einde van de Europese cultuur zou betekenen. Spengler ziet cultuur en civilisatie als een cyclisch proces. Cultuur is de eerste stap die zich manifesteert via kunst. Civilisatie is de laatste stap en manifesteert zich via technologie. De samenleving wordt als een cyclisch (biologisch) geheel gezien waarin iets tot leven komt, groeit en bloeit totdat het uiteindelijk weer afsterft. Nieuwrechtse denkers zien een dergelijk doemscenario geschieden in de Westerse samenleving. De frontman van Sol Invictus Tony Wakeford verklaart zich nader: "De waarden die we momenteel hebben zijn niet-spiritueel en niet-magisch. Het huidige systeem is gebaseerd op rationaliteit en materialisme. Ik houd eigenlijk niet van deze wereld zoals deze momenteel is. We hebben ons contact verloren met de natuur, wat ons beweegt en motiveert. We hebben God vervangen door geld en wetenschap."

Anti-cultuur

Spiritualiteit
Sol Invictus geeft in 1988 zijn eerste mini album uit onder de titel 'Against the Modern World'. De titel is een afgeleide van het boek "Revolta contro il mondo moderno" (Opstand tegen de moderne wereld) van de extreemrechtse Italiaanse cultuurfilosoof Julius Evola. In dit boek beschrijft Evola dat de moderne wereld de oorzaak is van verval van tradities en spiritualiteit. Teksten op het album keren zich tegen de vercommercialisering van de wereld waarin geen plaats meer is voor spiritualiteit. Volgens de band gaat de wereld ten onder aan decadentie. In plaats van de moderne wereld ziet Sol Invictus liever een oeroud heidens en natuurreligieus Europa. "Wanneer terugkeer naar de spirituele waarden niet plaatsvindt, die magisch zijn en wortels in de natuur en in de natuurlijke ordening van de dingen hebben, dan moet Europa ondergaan net zoals alle grote culturen en volkeren van de wereld, als zij niet het wezenlijke, waar zij uit bestaat, terug zal vinden." Sol Invictus stelt, net zoals Julius Evola dat heeft gedaan, dat niet de natie of het volk centraal staat, maar de geestelijke eenheid van Europa. Als overtuigd heiden heeft Tony Wakeford geen hoge pet op van het joods-christelijke geloof, maar ondanks dat rekent hij het christendom niet tot het grootste gevaar voor de Westerse cultuur. In zijn optiek is de christelijke leer slechts een uitdrukking van het probleem. God wordt vervangen door massacultuur en materialisme en dat vormt volgens hem een veel groter gevaar voor de toekomst van Europa.

Woeker
"Gold is king and the wind blows misery. Gold is king and the wind blows usury". In het nummer 'Gold is King' staat de 'usura'-gedachte van de Amerikaanse schrijver, dichter en antisemiet Ezra Pound centraal. 'Usura' is het Latijnse woord voor woeker. Pound besteedde een groot deel van zijn leven aan het kenbaar maken van de relatie tussen geld, banken en woeker (geld met te hoge rente verhandelen). Niet onderbelicht mag blijven dat Pound overtuigd was dat joden een grote vinger in de pap hadden in het geldwezen. In vele geschriften keerde Pound zich tegen joden, zoals in het blad 'Blast'. "Let us be done with jews and jobbery". Het laatste woord is een zelfverzonnen samentrekking van het Engelse woord Jew en Robbery. Sol Invictus gebruikt in het nummer 'Gold is King' een voordracht van Ezra Pound uit zijn gedicht 'Canto XLV'. Dit gedicht gaat over het woekeren met geld. Echter, Wakeford ziet de bui al hangen en bedenkt zich dat hij afgerekend kan worden op het gebruik van citaten van de Hitler- en Mussolini-bewonderaar Ezra Pound. In diverse interviews neemt Wakeford afstand van Pounds opvattingen over Hitler en Mussolini, maar hij rept met geen woord over Pounds conspiratieve mening over joden en hun verbintenis met woekeraars. Pound loopt als een rode draad in het concept van Sol Invictus. Op de cd 'The Blade', in het nummer 'From the Wreckage', gebruikt de band wederom enkele zinsneden uit het werk van Ezra Pound.

Sociaaldarwinisme

Ontplooiing

Omslag

(uit: Alert!, nummer 3, oktober 2008. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)