cultuur

Fascistische kreten in Tivoli

John Postma

Een Italiaanse generaal, waarschijnlijk generaal Enrico Caviglia, spreekt tot zijn troepen. Veel soldaten zijn al dood en een deel deserteert. Hij verzoekt de soldaten om opnieuw stelling te nemen en sterk te wezen. Alle Italianen zullen trots op hen zijn. Caviglia is de generaal die op 24 december 1920 de havenstad Fiume aanvalt en vijf dagen later in bezit neemt. Marsritmes aangevuld met andere instrumenten bepalen de sfeer in de zaal. Ianva zet het nummer 'XII-IX-MCMXIX di nuovo in Armi!' in. Het is de datum, 12 september 1919, waarop de havenplaats Fiume door het prototype fascist en dichter Gabriele D'Annunzio samen met 2000 Italiaanse nationalisten werd ingenomen. Met zijn actie dwingt hij de Amerikaanse, Franse en Engelse bezettingsmacht tot terugtrekking van hun militaire eenheden. D'Annunzio startte in de havenplaats een vrijstaat. Hoewel 'vrijstaat' hier een misplaatst begrip is.

Corporatisme
In Fiume, dat tegenwoordig Rijeka heet, werd de kiem gelegd voor het Italiaanse fascisme. D'Annunzio en syndicalist Alceste de Ambris schreven samen een soort van grondwet voor Fiume. Op basis van deze grondwet wordt een corporatistische staat gevestigd met negen corporaties die de verschillende sectoren, zoals economie, vertegenwoordigen. Het corporatisme is zowel een staatsleer, zich richtend op de politieke organisatie van het land, als een maatschappijleer, die zich richt op de sociaal-economische ordening. Het centrale uitgangspunt is het streven naar harmonie, in tegenstelling tot het centraal stellen van conflict. Vooral in katholieke kringen, maar ook onder fascisten, kreeg deze stroming veel aanhang.

Wieg
D'Annunzio staat ook aan de wieg van andere fascistische kenmerken, zoals de Romaanse groet, het gebruik van religieuze symboliek en de retorische interactie met het volk. Ook het tonen van emotionele nationalistische publieke rituelen, discipline, eenheid en het gebruik van geweld tegen politieke opponenten werden door D'Annunzio gebruikt. De laatste drie voorbeelden komen met name tot uitdrukking in zijn leger van dissidenten, de Arditi. Zij dragen allen een zwart hemd en een dolk in plaats van een zwaard. Het zwarte hemd is later door de eenheden van Mussolini overgenomen. "Eia, eia, eia! Alala!, Eia, eia, eia! Alala!", galmt het door de zaal van Tivoli. De fascistische strijdkreet van D'Annunzio en zijn Arditi wordt handig verwerkt in een nummer op de cd 'Disobbedisco' van Ianva. Het is overigens niet voor niets dat deze cd 'Disobbedisco' heet. Ianva heeft namelijk de naam bewust gekozen, want vrij vertaald betekent dit woord 'Ik weiger'. Met dit woord alleen troeft de protofascist het verzoek van de Italiaanse koning af om Fiume weer te verlaten.

De band Ianva in Tivoli, Utrecht 15 augustus 2010
De band Ianva in Tivoli
Verwijzing

Roots

Bezinning Een wedergeboorte van alle mensen die bewust zijn van hun eigen Europese wortels. Dat is waar Ianva voor staat. Het geheel komt over als een nieuwrechtse gedachte. Het volkseigen karakter moet behouden en beschermd blijven en vreemde invloeden, die deze eigenschappen kapot maken, moeten buiten de deur worden gehouden. Een beroep op de oude vormen van nationalisme ziet de band niet zitten. Men zinspeelt meer op een spirituele vorm waarin de eigen volkse karakters altijd aanwezig zullen zijn. Het is jammer dat programmeurs slechts naar muziek luisteren en niet kijken naar uitspraken van bands, of onderwerpen, die ze zonder enige vorm van distantie aan de man brengen. De band heeft nota bene vooraf aangegeven dat ze trots is op hun Italiaanse roots. Wederom speelde er op het Summer Darkness-festival een band die te rekenen is tot de nieuwrechtse muziekscene.

Noot:
Naast de Italiaanse band Ianva heeft ook de Oostenrijkse nieuwrechtse band Allerseelen op het Summer Darkness-festival in Utrecht opgetreden.

(uit: Alert!, nummer 3, september 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)