alert!Gewelddadige neonazi's veroordeeld tot gevangenisstraffen

Kafka

Op 5 oktober is in de rechtbank te Dordrecht een aantal neonazi's veroordeeld wegens poging tot doodslag - zware mishandeling en het aanzetten tot haat en discriminatie. Van spijt is geen sprake. Politieke vrienden zijn een solidariteitscampagne gestart.

Vrijheid voor Michael Krick, meegedragen op een demonstratie van de NVU
  poster  
Arrestatie
Nadat het slachtoffer op maandag 22 mei aangifte heeft gedaan bij de politie start er een onderzoek naar het incident. Na identificatie van de daders worden zes betrokkenen gearresteerd. Groeneveld, Verkooyen en Krick zitten als vermoedelijke hoofddaders uiteindelijk drie maanden in voorarrest. De anderen staan weer snel op vrije voeten, maar blijven verdacht. Dat heeft, naast hun aanwezigheid bij de mishandeling, ook te maken met spullen die gevonden zijn bij de diverse huiszoekingen; stapels nazistische T-shirts en verschillende wapens. Intussen start het Racial Volunteer Force (RVF), een radicale vleugel van het neo-nazistische Blood&Honour netwerk, een solidariteitscampagne voor Groeneveld en Krick. Zij worden door hen beschouwd als politieke gevangenen. Men kan via de postbus van RVF-leider Eite Homan brieven aan hen sturen. Homan bezoekt ook samen met onder andere Alwin Walther van Jeugd Storm Nederland de rechtszitting. Daarnaast roept men op geld te storten op een girorekening van Michael Krick.

Robbie Groeneveld
  Groeneveld  
Robbie Groeneveld kent net als Krick de binnenkant van de gevangenismuren al langer. In 2001 is hij al eens veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf wegens poging tot doodslag. Dit heeft te maken met zijn activiteiten voor het Stormfront Nederland. Tijdens een bijeenkomst van deze groepering werd een willekeurige zwarte man op straat neergestoken. Hier was Groeneveld bij betrokken. Na zijn vrijlating heeft hij gewerkt aan het oprichten van het Aktiefront Zuid Holland Zuid (AFZHZ). Naar eigen zeggen een "kleine groep doelbewuste activisten" die streeft naar "het bestrijden van volksvreemde eigenschappen binnen ons land". Nu is hij veroordeeld tot 21 maanden wegens poging tot zware mishandeling, bezit van wapens en discriminerende T-shirts.

Margot van Trienen, NVU activiste en de vriendin van Krick, is veroordeeld tot drie maanden wegens wapenbezit en het bezit van discriminerende t-shirts. Deze straf is opmerkelijk te noemen. Haar veroordeling is bijna geheel gebaseerd op het bezit van een voorraad T-shirts met de teksten "Combat 18, Whatever it Takes" en "Destroy Zionism".

Racisme
Al met al zijn er relatief zware straffen uitgedeeld. De reden hiervoor ligt in het feit dat dit geen veroordelingen zijn voor een 'normale' vechtpartij, maar voor een politiek gemotiveerde. De Antilliaanse man is aangevallen omdat hij niet blank is, maar wel in Nederland leeft. En dat beschouwen activisten van de NVU, het RVF en het AFZHZ als een volksvreemde situatie, die bestreden dient te worden. De rechtbank doorzag dat racistische motief en heeft dit als een strafverzwarende omstandigheid mee laten wegen. Ook het ter verspreiding voorhanden hebben van een voorraad T-shirts met teksten als 'Destroy Zionism' en 'Combat 18, Whatever it Takes' heeft de rechtbank aangemerkt als discriminerend en heeft mede bijgedragen aan de veroordeling van Van Trienen, Krick en Groeneveld. De verspreiding van deze T-shirts heeft als opzet de Joodse gemeenschap angst in te boezemen, te krenken, te discrimineren en aldus met een racistisch motief jegens hen (anderen) aan te zetten tot haat. Dit dient met kracht te worden tegengegaan, aldus de rechter.

Deze mening staat in schril contrast met de houding van burgemeesters die te maken hebben met NVU-demonstraties in hun gemeentes. De demonstraties van deze partij, die enkele keren per jaar plaatsvinden, zijn het beste te kenmerken als vrijhavens voor het verheerlijken van nationaal-socialisme. De hierboven beschreven T-shirts, en vergelijkbare kledingstukken, spandoeken en tatoeages, zijn ruim vertegenwoordigt onder de deelnemers. Daarnaast hebben leuzen als "Ruhm und Ehre der Waffen SS" en "Deutschland Erwache" net zo goed de opzet angst in te boezemen, te krenken, te discrimineren en aan te zetten tot haat en racisme. Burgemeesters grijpen echter keer op keer niet in tegen deze strafbare feiten. Het voorkomen van escalaties tussen de extreemrechtse deelnemers en het publiek of de politie hebben doorgaans ruim voorrang boven de bescherming van de samenleving tegen racisme, antisemitisme en haat. Mogelijk biedt deze rechterlijke uitspraak inzicht en mogelijkheden voor de toekomst.

terug naar inhoud