alert!After The Fire & John Van Prooijen

AFA-Utrecht

Dit dossier over John van Prooijen en After The Fire, een Utrechtse nazi-skin en een band deels uit Utrecht, is samengesteld om aan te tonen dat we hier niet te maken hebben met 'racistische kwajongens' of een onschuldig a-politiek Oi-bandje.

Utrecht, 8 mei 2005

Vrijheid van meningsuiting?

De band

Rick Huijting en John van Prooijen (uiteraard rechts)
  Van Prooijen en Huijting  

CD, JFN, de hele rimram
Daarnaast is Van Prooijen ook actief in de extreemrechtse parlementaire wereld; zo staat hij in 1989 kandidaat voor de Centrum Democraten tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement en de Tweede Kamer, in 1995 is hij kandidaat gemeenteraadslid voor de CD in Wijk bij Duurstede en in 1998 zet hij zijn ondersteuningshandtekening voor de CD in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Als Janmaat in 2002 overlijdt, is Van Prooijen op zijn begrafenis aanwezig.

Racistisch geweld!

Skrewdriver
Tot 1989 woonde Van Prooijen in een berucht nazi-skinheadpand op de Adelaarstraat, samen met een hoop geestverwanten. De overlast is niet van de lucht in die tijd, totdat het pand ontruimd moet worden in verband met renovatie. Van Prooijen wordt actief in de skinhead-organisatie Hou Kontakt en organiseert feestjes, gaat naar bijeenkomsten en wordt lid van de security bij concerten van Hou Kontakt. In 1992 geeft hij een geruchtmakend interview aan de Krant Op Zondag, waarin hij zegt dat 'alle buitenlanders moeten oprotten' en hij kondigt rassenrellen aan. Hiervoor wordt hij tot een gevangenisstraf veroordeeld.
Ook verkocht hij muziek met racistische en fascistische teksten en was hij goed bevriend met Ian Stuart Donaldson, de beruchte en in 1994 overleden zanger van de Britse band Skrewdriver. Van Prooijen zingt nog regelmatig als gastzanger liedjes van deze band en heeft mede hierdoor een groot aanzien onder jonge neonazi's. Hij bezoekt nog altijd regelmatig concerten van de neonazistische Blood & Honour beweging in Duitsland, Vlaanderen en Engeland. B & H is een neonazistische groepering die via muziek jongeren tot nationaal socialisme te bekeren. Volgens eigen zeggen probeert Van Prooijen opnieuw in Nederland om een beweging rond muziek en concerten op te bouwen.

John van Prooijen op de IJzerbedevaart in 1996
  Van Prooijen  
En gaat hij regelmatig naar de zogeheten Kameraadschapsavonden voorafgaand aan de IJzerbedevaart in Diksmuide, Belgie. Op deze avonden komt het 'neusje van de zalm' van neonazistische geweldplegers bij elkaar. In 2003 was hij nog bij een 'Hitler'-herdenking in Nederland. Van Prooijen was een tijde chauffeur en roadie van de band Best Wishes, waar zijn jongere broer Marcel in speelt. Marcel probeert al jaren, vooral in de jaren negentig, zijn bonehead-imago van zich af te schudden, maar dit lijkt hem niet te lukken.

Jeroen Borgers alias Sskinhead uit IJsselstein op de nationaal-socialistische Hess-mars in Wunsiedel op 16 augustus 2003
  Borgers  
Internet
Op internet is Van Prooijen ook actief; zo postte hij als 'Combat 18' (een Britse neonazi-knokploeg) of 'John88' (88 staat voor Heil Hitler en zeker niet voor zijn geboortejaar) regelmatig op het neonazi-forum Stormfront.org, waar afbeeldingen van hakenkruisen je om de oren vliegen en Hitler-vereerders prominent aanwezig zijn. Samen met zijn Utrechtse maatje 'Sskinhead' (Jeroen Borgers uit IJsselstein) gaat hij onder andere tekeer tegen joden in Nederland. Hier een voorbeeldje van zo'n posting:

-- begin citaat --

COMBAT 18
Location: utrecht

geef mij dan maar de pleps en herman berkien
en ik heb en hekel als ik in utreg in de kroeg zit en ik hoor steeds die
kanker joden muziek en die homo van en frans bauwer.
forza utreg

SSkinhead
Location: GERMANIA

met landser op en een jood als barhoer

-- einde citaat --

Flyer van het concert 26 maart in Hannover
  ATF Flyer  
Concert Hannover 26 maart 2005
Om te beginnen met Lions Pride; een Vlaams-patriottische band, volgens eigen zeggen. Ze speelden een keer op een memorial concert voor Ian Stuart Dondaldson, de al eerder genoemde zanger van de neonazi-band Skrewdriver, georganiseerd door de muzikale afdeling van de fascistische bende Blood & Honour Vlaanderen. Gunther Theys is de baas in Lions Pride en is ook frontman van Ancient Rites. Meer hierover vind je op afa.home.xs4all.nl/alert/3_8/kb38.html.

After The Fire een neutraal OI!-bandje? Laat ons niet lachen!

Geen ruimte voor racisme!
Geen excuses voor Hitler-vereerders!

Woensdag 11 Mei 2005

De reactie van John van Prooijen op dit dossier

Binnen een dag na het publiceren van het bovenstaande dossier reageerde John van Prooijen met een dreig-email naar ons adres.

-- begin citaat --

Van: john van prooijen
Onderwerp: 88

he links kanker tuig

mooi stukje, dat geef me weer een aanlijding om een paar van jullie goed de kanker te trappen jullie weten waar ik zit kom gerust eens langs,anders komen we wel en keer by jullie langs
en vergeet voortaan niet om goed achterom te kijken.

john 14/88
hail C 18

-- einde citaat --

terug naar inhoud