logo

belachelijk dat scholen Lonsdale verbieden
Stel je voor: je hebt net in de stad nieuwe kleren gekocht. Vol trots kom je op school. Je laat je vrienden jouw nieuwe Lonsdale-kleding zien, maar de stemming slaat om. Voordat de lessen beginnen krijg je een brief in handen waarin staat dat de directie van school het merk 'Lonsdale' verboden heeft. 'Vanwege de spanningen op school mag met ingang van morgen het merk Lonsdale NIET meer op school gedragen worden' aldus de brief. Daar sta je dan met je Lonsdale-kleding. Alles net nieuw gekocht en je mag er niet meer mee pronken. 'Zijn die lui gek geworden?' en 'belachelijk dat die lui ons kledingmerk verbieden'. Het zijn slechts enkele reacties van scholieren. Je baalt stevig. Het merk wordt ineens het gesprek van de dag en zelfs de kranten schrijven erover.

Lonsdale
In de kranten wordt het merk geassocieerd met extreemrechts. Scholieren die Lonsdale ten onrechte misbruiken als racistisch kledingmerk hebben van het woord Lonsdale een afkorting gemaakt: Laat Ons Nederlanders Samen De Allochtonen Langzaam Executeren. Veel jongeren dragen het kledingmerk omdat het mooi is maar vooral erg cool. Natuurlijk zijn er mensen die het als een uiting van extreemrechts gedachtegoed zien. In Duitsland dragen vele racistische skinheads het merk vanwege de letters 'N.S.D.A.' (een verwijzing naar de Tweede Wereld Oorlog: National Sozialistische Deutsche Arbeiter). Echter, het kledingmerk Lonsdale wil niets met racisme te maken hebben. Onlangs heeft de fabrikant een 'Racism Beat it Festival' gesteund, om van het extreemrechtse imago af te komen. De media en verschillende schoolbesturen willen daar weinig van weten. Zij blijven het merk associëren met extreemrechtse ideeën.

  Lonsdale jas  
Verbod op kleding
Het Eijkhagencollege in Landgraaf kwam in 2004 als eerste in het nieuws met het instellen van een Lonsdale-verbod. Het argument van de directie was dat enkele leerlingen zich bedreigd voelden door sommige Lonsdale-dragers. In het kader van veiligheid op school werd het verbod ingesteld. Een school in Uithoorn maakte het nog bonter. Zij schorste een scholier omdat hij het Lonsdale-verbod aan zijn 'kisten' lapte. De scholier heeft de school voor de rechtbank gedaagd en de rechtbank heeft hem uiteindelijk gelijk gegeven. Toch deed de rechtbank een vreemde uitspraak: de combinatie van legerkisten, Lonsdale-kleding en een kale kop kan gezien worden als een uiting van extreemrechts.

Lonsdale-dragers tegen racisme
Een subcultuur met bepaalde kledingcodes verbieden heeft geen zin. Er zullen altijd subculturen van jongeren zijn, met hun eigen codes en regels. Ook extreemrechts gebruikt codes: neonazi's in Duitsland mochten op een gegeven moment niet meer met kisten op demonstraties verschijnen. Het gevolg was dat de neonazi's op New Balance sportschoenen gingen lopen, waarbij de 'N' als afkorting voor Nazi werd gelezen. Een schoolbestuur moet wel erg gestoord zijn om deze sportschoenen te verbieden. Dat gaat niet. Een gedachtegoed en een subcultuur verandert echt niet als een directie jouw jas of schoenen afpakt. Door alle heisa in de media heeft Lonsdale een wrange smaak gekregen. Inhoudelijk is er nog niets veranderd, uiterlijk des te meer. Op het Eijkhagencollege in Landgraaf heeft een groep van dertig scholieren, die ook Lonsdale-kleding draagt, een protestactie ondernomen tegen het verbod. De groep legt in een brief aan de directie uit waarvoor Lonsdale staat en waarom het geen racistenmerk is. Volgens de jongeren heeft Lonsdale een reputatie opgebouwd als sponsor van de kansarmen. Het merk wordt volgens hen gedragen door liefhebbers van de housecultuur. Daarnaast verklaart de groep ook achter de ideeën te staan van 'Gabbers tegen racisme en fascisme'.

Oude koeien
Het lijkt alsof de geschiedenis zich herhaalt. Schoolbesturen stappen snel en makkelijk over tot het verbieden van kleding. De discussie over kledingverboden is echter al begin jaren negentig gevoerd. Diverse scholen in Nederland hebben toen een kledingverbod ingesteld. De bomberjas met de Nederlandse vlag werd tot verboden kledingstuk verklaard. Ook toen werd gesteld dat de dragers van dergelijke kleding extreemrechts zijn. Voor een deel zal dat ook wel kloppen, maar voor een deel ook niet. Het vlaggetje op de bomberjas trok namelijk de aandacht van school en de media. Niets is provocatiever als een dergelijke vlag op je jas. Jongeren van toen hadden dezelfde houding als de jongeren van nu: "Ach wat kan mij het nou schelen wat anderen ervan denken, als ik Lonsdale wil dragen dan doe ik dat. Wat een ander ervan zegt is zijn probleem." Jongeren slaan hiermee de spijker op de kop. Het dragen van bepaalde kleding is verbonden met de subcultuur waar jij je in thuis voelt. Kleding alleen heeft weinig van doen met extreemrechtse gedachtes.

pijl