logo

belachelijk dat scholen Lonsdale verbieden
Extreemrechts heeft zolang ze bestaan een obsessie voor symboliek gehad. Hier een overzicht van oude en nieuwe symbolen die vandaag de dag door extreemrechts wordt gebruikt.

hakenkruis

Hakenkruis (HK) of Swastika:
(ook omgedraaid of negatief): Dit is verreweg het meest shockerende teken uit de moderne geschiedenis. Heel vroeger was het een godsdienstig symbool uit onder andere China en India, maar sinds Hitlers NSDAP het misbruikte, staat het hakenkruis voor dood en verderf, vergassing en vernietiging. Het hakenkruis betekent "De Missie voor de Strijd voor de Overwinning van de Arische Mensen". Het is trouwens strafbaar om ermee rond te lopen.

keltisch kruis

Keltenkruis of White Power-teken:
Uit de Keltische cultuur, maar als je het op straat of op iemands jas ziet, heeft het niets te maken met de Kelten. In de Tweede Wereldoorlog gebruikten vooral Franse en Belgische fascisten het Keltenkruis, en ook in Denemarken en Noorwegen werd het gebruikt. Hitlers soldaten van de Wehrmacht schilderden het Keltenkruis op hun kazernes.

Cijfercodes:
Extreemrechtsen kunnen tot 10 tellen en kennen de plaats van de letters in het alfabet. Deze twee kwaliteiten weten zij goed te combineren. Let maar eens op. Tel welke letter bij welk cijfer hoort.

  192 is Adolf Is Back, naar de plaats van de letters in het alfabet.

  88 (en 44x2 en 87+1) is de kreet Heil Hitler, die door de nazi's in het Derde Rijk werd gebruikt om Hitler te begroeten. Nu een onzinnige groet geworden, Hitler is immers dood?!

  14 staat voor de Engelstalige leus 'We Must Secure the Existence of our People and a Future for White Children'. Het is een citaat van de Amerikaanse nazi David Lane, die wegens moord in de gevangenis zat. Hij is inmiddels overleden.

  18 staat voor Adolf Hitler.

  28 staat voor Blood & Honour, de muziekbeweging die concerten voor fascistische bands organiseert en muziek verkoopt. 168:1 staat voor het aantal doden (168, waaronder 19 kinderen) die de neonazi Timothy McVeigh veroorzaakte in 1995 toen hij een kantoor van de FBI in Oklahoma opblies. McVeigh kreeg in 2001 de doodstraf.

  C18 staat voor Combat 18, de gewapende tak van Blood & Honour. De Britse leider van C18 zit in de gevangenis omdat hij tijdens een ruzie over geld en macht een ander lid van C18 doodschoot.

  2YT4U: Te Blank Voor Jou.

ZOG:
Zionist Occupation Government. Het waanbeeld van neonazi's dat de wereld wordt geregeerd door Zionisten. Een onmogelijk iets, dat zie je alleen al aan het feit dat het nooit vrede is in Israël en Palestina zelf, de heilige landen voor Zionisten. Als je de wereld regeert, dan regel je dat toch even?

acab

ACAB:
All Cops Are Bastards. Een leus die onder bijna alle jongeren in Nederland wel populair is. In ieder geval onder krakers, actievoerders, skaters, antifascisten, punks en Gabbers.

RaHoWa (Racial Holy War):
Oproep voor rassenrellen. Komt van de Amerikaanse neonazi-organisatie World Church of the Creator (WCOTC). In de jaren 90 was er ook een band uit Amerika die Racial Holy War heette.

ss

SS-teken (ook enkele S):
en het doodshoofd: Sigrune, door de Schutzstaffel gebruikt tijdens de periode van het Derde Rijk. De SS werd in 1925 opgericht en was de belangrijkste organisatie van het Derde Rijk. De SS bestuurde de concentratie- en vernietigingskampen, waar miljoenen mensen systematisch werden vergast of uitgehongerd. De SS zag zichzelf als de elite van het Derde Rijk. Een klein doodskopje was hun symbool.

sa

SA-teken: Sturm Abteilung
Dat waren Hitlers knokploegen in nazi-Duitsland. Zij voerden de terreur uit op straat. Maar toen Hitler eenmaal aan de macht was, had hij ze niet meer nodig en liet hij ze achterbaks vermoorden door de SS. De nacht waarin dit gebeurde staat ook wel bekend als de 'Nacht van de Lange Messen'.

Gau-driehoek:
Een opnaaier van de NSDAP of de Hitlerjugend, die aangaf uit welk gebied je kwam. Wordt in Nederland nog gebruikt door obscure groepjes als het in Duitsland verboden ANS. Het ANS wil de NSDAP heroprichten, maar bestaat al sinds jaren uit dezelfde paar personen.

triskel

Drievoet (Triskel):
Ook een oud zonnerad, net als het hakenkruis, alleen nu met 3 voetjes. Wordt ook gebruikt door de Afrikaander Weerstand Beweging, die nog steeds aanhanger zijn van de apartheid in Zuid Afrika. De apartheid (tot 1991 bestond dat) gaf alle macht en economie aan een klein groepje rijke blanken en sloot de zwarte bevolking, die daar al eeuwen woonden, op in 'thuislanden', zeer arme gebieden.

hamer en zwaard

Hamer en Zwaard:
Deze tekens zouden de arbeiders en de soldaten samen moeten brengen. In 1929 werd het symbool gebruikt door de NSDAP en daarna door de Hitlerjugend. Nu wordt het door neonazi's in Duitsland gebruikt om stemmen te trekken bij arbeiders, door net te doen of zij opkomen voor hun rechten. Ook in Nederland zie je de vlag wel eens bij neonazi-demonstraties.

hammerskins

Hammerskins:
Speciale groep onder Skinheads, opgericht in de VS in 1986. Gebruiken geen drugs en geen alcohol, vinden zichzelf beter dan alle andere Skinheads. Als onderlinge groet gebruiken ze HFFH (Hammerskins Forever, Forever Hammerskins).

odalrune

Odalrune, Odalrune met voetjes:
Symbool voor 'Bloed en Bodem', in het Derde Rijk vooral gebruikt door de Hitlerjugend en boeren. In Nederland gebruikt door de neonazi-partij Nederlandse Volks-Unie.

levensboom

Levensboom:
Stelt een mens voor die zijn armen strekt naar de Goddelijke Almachtigheid. Wordt ook gebruikt als geboortesymbool en als je hem omdraait heb je een symbool voor als iemand sterft. In Nederland door Voorpost gebruikt.

Thors Hamer:
Een symbool uit het Heidendom of de Noordse religie. Het staat voor een anti-christelijke en anti-semitische houding. Volgens neonazi's is Thors Hamer de reinigende kracht, "die het volk zal behouden van de ondergang".

WPWW (White Pride World Wide):
Wereldwijde Witte Trots. Klinkt als reclame voor een wasmiddel. Wereldwijd gebruikt door neonazi-groepen om aan te geven dat ze trots zijn op zichzelf.

ijzeren kruis

IJzeren Kruis:
Duitse militaire medaille ten tijde van de oorlog tegen Napoleon van de Pruisen in 1813. Staat symbool voor mannelijkheid.

kkk

Ku Klux Klan:
(Zuidelijke Vlag, bloeddruppel in kruis): De KKK, die ooit een afdeling in Nederland had, gebruikt de Zuidelijke vlag om aan te geven dat zij nog steeds achter de slavernij van zwarten staat. In de Amerikaanse burgeroorlog wonnen de Noordelijken van de Zuidelijken en werd de slavernij afgeschaft. Het kruis met de bloeddruppel is volgens de KKK het kruis waaraan Jezus Christus is gestorven en het bloed wat hij voor de mensheid heeft gegeven.

Brigade M:
Nederlandse band. Voelen zich de leraren van de Nederlandse extreemrechtse beweging. Zingen als ze zien dat je op Internet actief bent met extreemrechts dat ze je in de gaten houden en met je af zullen rekenen. Vaak ruzie en willen dat je altijd Nederlands spreekt. Email is E-post en computer kan ook niet.

Stormfront:
Stormfront Nederland (door extreemrechts ook wel Strontfront genoemd) bestaat eigenlijk niet meer, het was een groep fascistische Gabbers die ten onder ging aan ruzie, wapenbezit, coke-snuiven en teveel gezuip.

pijlkruis

Pijlkruis:
Wordt gebruikt door Hongaarse en Roemeense neonazi-groepen.

landser

Landser:
In de Tweede Wereldoorlog betekende dit Duitse woord infanterist, dat wil zeggen een soldaat te voet. Nu wordt het door neonazi's in Duitsland gebruikt om net te doen alsof Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog lieverdjes waren. Ook is het een Duitse band, verboden wegens het aanzetten tot rassenhaat.

hess

Rudolf Hess:
Hij was de plaatsvervanger van Adolf Hitler, maar vloog in 1941 plotseling naar Schotland om over vrede te praten, in een oorlog die ze zelf waren begonnen. Hij werd daar gevangen genomen. Hess pleegde zelfmoord in een Berlijnse gevangenis in 1987.

Zwarte Zon:
Een typisch kunstproduct van de nazi's van Hitler. Het staat symbool voor de "eigen kunst en het eigen wereldbeeld".

wolfsangel

Weerwolf, Wolfsangel:
Een sprookje waarin mensen bij volle maan in een bloeddorstige wolf veranderen. De SS gebruikte het echter als naam van een aparte groep die achter de linies van de vijand aanslagen pleegde. Nu de naam van groepen die hun politieke tegenstanders willen vernietigen. De Wolfsangel wordt veel gebruikt door Weerwolf-groepen. De Wolfsangel werd door de NSB, de Nederlanders die hun volk verraden door met de Duitse bezettingsmacht samen te werken, tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt.

WAR:
White Aryan Resistance. Naam voor kleine groepjes neonazi's die met wapens aanslagen willen plegen.

WAW:
Hetzelfde als WAR, maar dan in het Duits.

fred perry

Fred Perry:
3-voudige Wimbledonwinnaar. De Lauwerkrans werd in de Skinheadscčne symbool voor overwinning. Vooral truien, T-shirts en Capuchontruien zijn populair, maar de echte originele Fred Perry's zijn de korte mouwen T-shirts met 3 knoopjes van boven en een kraagje. De firma Fred Perry wil niets te maken hebben met neonazi's die er nu mee rondlopen en geeft geld aan antiracisme campagnes. Volgens veel neonazi's hing Fred Perry trouwens het joodse geloof aan.

Ben Sherman:
Deze Canadese man werd de God van de Mods-jongerencultuur in Engeland in de jaren 60 en later werden zijn blouses door de Skinheadbeweging gedragen. Heeft geen politieke lading, behalve als er op het hemd gegoocheld wordt met getallen als 88 of letters als B&H.

consdaple

Consdaple:
Ontworpen door neonazi's. Natuurlijk vanwege de letters NSDAP in het logo. Het woord is afgeleid van het Engelse 'Constable', wat bewaker betekent.

Alpha

Alpha Industries:
Het logo van Alpha lijkt op dat van de SA en is dan ook populair onder neo-nazi's. Het Alpha kledingmerk levert ook de kleren van de soldaten van het Amerikaanse leger.

new balance

New Balance:
Omdat neonazi's in Duitsland niet op Doc Martens mogen demonstreren vanwege de stalen neuzen, zochten ze een gympiesmerk. De N op de zijkant van New Balance zou in hun ogen voor Nazi staan, maar het Amerikaanse bedrijf New Balance heeft in zeer duidelijke woorden gesteld dat ze niks te maken willen hebben met neonazi's.

renee

Renee, skingirl:
Zo worden vrouwelijke Skinheads (Skinettes) genoemd. Ze vallen op door hun typische kapsel van lange en korte haren door elkaar, het schijnt het ideale schoonheidsbeeld van het Derde Rijk te zijn geweest.

pijl