logo

WO 2
Sinds 1933 was Adolf Hitler met zijn politieke partij, de NSDAP, aan de macht in Duitsland. De NSDAP ging uit van de ongelijkwaardigheid van mensen. Het 'arische ras' was volgens hen uitverkoren boven andere 'rassen'. Om meer leefruimte voor ariŽrs te creŽren viel Duitsland vanaf 1940 andere landen in Europa binnen. Onder andere Joden, antifascisten, Roma & Sinti, 'asocialen' en vakbondsleden werden gedeporteerd naar werk- en vernietigingskampen. Bijna iedereen die in zo'n kamp werd opgesloten heeft dat niet overleefd. Zes miljoen Joden zijn hier op een stelselmatige manier vermoord. Velen bezweken onder de extreem slechte omstandigheden in de kampen, maar de meeste zijn in gaskamers om het leven gekomen.

Wat is er volgens jou gebeurd in de Tweede Wereldoorlog?

Cindy
"Ehm, een hele hoop rotzooi. Mensen die gewoon niet logisch nadenken over elkaar. De partij van Hitler wilde gewoon veel macht. Verder ben ik niet zo goed in geschiedenis."

Cindy

Rein
"Hitler was een nazi. Hij had zo zijn ideeŽn over hoe de wereld moest zijn. En dat er 1 soort mens moest zijn en dat er 1 iemand moest zijn die het land moest regeren en dat was hij. Hij vond vooral Joden en gehandicapte mensen enzo slecht, die moesten dood."

Niek en een vriend
"Toen werden alle Joden afgeschoten enzo. Door Adolf Hitler. Hij vond de Joden mongolen, hij vond ze niet slim. En hij vond dat hij zelf de beste was. Dat zijn volk beter was dan alle andere volken."

Hasret
"Nou, ik ben half Duits en half Turks. Ik vind het een moeilijke vraag. Ik kan me wel voorstellen dat de Duitsers achter Hitler aanliepen. Het land had het moeilijk. Iedereen dacht dat Hitler het land zou helpen. Maar de Joden werden vermoord. En hij heeft gelogen."

Hasret
Robbert
"Joden werden vervolgd, in kampen gestopt en vermoord. Kleurlingen ook. Heel veel landen werden ingenomen en dat was allemaal niet leuk meer. Het was een grote slachtpartij. In het begin was het allemaal.nog een beetje normaal, toen deden de Duitsers nog een beetje normaal tegen iedereen. Maar het werd steeds erger, toen kwam er een opstand van Joden. Toen hebben ze heel veel Joden vermoord. Meer weet ik ook niet echt."

Maouscha
"Ja, ehm. Er werd onderscheid gemaakt tussen zwart en wit. Qua mensen. En dat is heel erg uit de hand gelopen en dat merk je nu nog steeds. Niet meer zo heel erg, maar toch. Gekleurde mensen, donkere mensen, mensen die gewoon anders waren als Nederlanders, dat kon niet. Dat hoorde gewoon niet bij wat zij met hun land wilden. Het was hun land en dat wilden ze zo houden en niemand anders mocht daarbij."

pijl