logo

wat wil extreem-rechts van je
In Nederland heb je verschillende extreemrechtse of neonazistische partijen en organisaties; de NVU, de NVB, Voorpost, Blood & Honour, Combat 18, Jeugd Storm Nederland en dan nog vele heftige websites waar meestal maar 1 mannetje achter zit. Er zijn partijtjes die nauwelijks meer aanhangers hebben dan het aantal letters in hun naam. Er zijn wel wat verschillen, maar 1 ding is hetzelfde; ze hebben geen macht, geen geld en niemand wil met ze samenwerken, zelfs met elkaar willen ze niet samenwerken!

Extreemrechtse politieke partijen willen je geld, je energie, je vrije tijd en je stem. Andere partijen ook, maar extreemrechts nog meer. Extreemrechts, racisten, hebben haat en wraak als startpunt en zullen je daarom helemaal opvreten. Haat hebben ze meestal omdat ze zichzelf haten, zichzelf als mislukkeling zien. Kijk maar naar wie het zijn, die lui van extreemrechts. Ze maken ook altijd ruzie met elkaar.

Ze willen van jou enkel dat je in hun kamp staat, dat ze groter zijn dan die anderen. Maar dat lukt ze nooit, want wat ze willen kan niet. Niemand kan aan hun verknipte wereldbeeld voldoen. Nergens op de wereld bestaat een maatschappij die zij willen. Nergens op de wereld zijn ze aan de macht.

Racisme is een groot en belangrijk onderdeel van extreemrechts. Racisme gaat er vanuit dat je zelf superieur bent aan een ander, enkel en alleen vanwege je afkomst. Een Marokkaan is dus meer dan een Turk, een Chinees meer dan een Japanner. Dat dit niet werkt en simpelweg niet zo is, dat ziet iedere kleuter. Mensen zijn allemaal verschillend, maar hebben het recht om gelijk behandeld te worden. That's it.

Extreemrechts wil de verschillen groter maken en daar een soort waarde aan geven. Zodat je gaat denken in hokjes, in zwart-wit. Terwijl je beter kan zoeken naar de overeenkomsten tussen mensen en daar iets mee doen.

Extreemrechts wil je vrijheid afpakken, je in een keurslijf stoppen. Je mag enkel omgaan met de mensen uit je eigen hokje. Je leven wordt voorgeprogrammeerd, je leven wordt een rooster. Dat is wat er gebeurd als extreemrechts het voor het zeggen krijgt.

Als je werk zoekt, dan heb je ook geen reet aan extreemrechts. Zij willen meer flex-contracten, zodat je makkelijker ontslagen kan worden. Zij willen ook geen vakbonden, die opkomen voor hoger loon of betere werkomstandigheden.

Op school wil extreemrechts meer aandacht voor de Vaderlandse geschiedenis. Ze willen elke ochtend het volkslied zingen en tijdens de lessen ook Nederlandse liedjes als 'Hop Marjanneke, stroop in het Kanneke' en 'Waar de blanke top der duinen..' zingen. Ken je die liedjes?

Identiteit. Dat is iets heel heftigs voor extreemrechts. Zij beweren dat je identiteit komt van de plek waar je geboren bent. In Friesland geboren? Dan ben je stug en stil. In Brabant gezellig, in Amsterdam brutaal en in Groningen een boer. Iedereen ziet dat dit onzin is. Je identiteit vorm je voor een groot gedeelte zelf, door de mensen waar je mee omgaat, door de ideeŽn die je zelf bedenkt. Dus niet door ideeŽn die extreemrechts je door de strot wil duwen.

Wat is een Nederlander eigenlijk? Iemand die hier woont? Of die hier geboren is? Of die hier woont en hier geboren is? Uit Nederlandse ouders? Of 1 Nederlandse ouder? En waaruit zijn die Nederlandse ouders geboren eigenlijk? Inderdaad, uit mensen die je nu buitenlander zou noemen. Franse Hugenoten, Duitse huurlingen, Spaanse overheersers, Indonesische migranten, Joodse vluchtelingen, Italiaanse arbeiders, Belgische protestantenÖ

Extreemrechts heeft ook iets met geweld. Geweld gebruikt extreemrechts vaak, juist omdat ze geen argumenten meer hebben. De ideeŽn die ze hebben, die voortkomen uit haat en wraakgevoelens, veroorzaken ook gewelddadigheden. Waar extreemrechts is, is ruzie, gescheld en geweld.

Extreemrechts neemt zichzelf veel te serieus. Ze zeggen altijd dat ze niet zeggen hoe groot hun beweging is. "Daar laat ik mij niet over uit". Waarom niet? Bang dat je niks voorstelt? Waarom zo geheimzinnig? Wat hebben ze te verbergen?

Nederland is vol zegt extreemrechts. Inderdaad. Vol met snelwegen, auto's, golfbanen en lege kantoorpanden. Sommige buurten in de grote steden zijn druk, maar de rest van Nederland is erg leeg. Rij maar met de trein van Rotterdam naar Groningen en je ziet enkel weilanden en bossen. Als iemand uit Parijs of New York hier komt kijken, vindt-ie het leeg en erg rustig in onze grote steden.

De grenzen moeten dicht. Dat is wat extreemrechts wil. Iedereen moet op de plek in de wereld blijven waar-ie geboren is. Daar hoort ie thuis. Als je dat consequent volhoudt, dan kan je zelf ook geen kant meer op. Als je om je politieke ideeŽn vervolgd wordt in Nederland, of je wordt telkens in elkaar geslagen door antifascisten op extreemrechtse demonstraties en je hebt het helemaal gehad en je wilt een ander leven opbouwen in het buitenland. Kan dus niet.

Vluchtelingen? Je huis is door een orkaan weggeblazen. Gelukkig was je niet thuis. Je stereotoren, je TV en al je kleren zijn met een overstroming weggespoeld. Het halve land is in chaos. Je besluit te vluchten om ergens anders een bestaan op te bouwen. Kan niet. Je mag Soedan niet in. Of Nederland. De grenzen zijn dicht.

Oorlog. Op tientallen plaatsen in de wereld zijn grotere en kleinere oorlogen aan de gang. Naast doden en gewonden, wordt tijdens een oorlog ook het land vernietigd. Landbouw is onmogelijk door mijnen en bommen, huizen en kantoren worden gesloopt, wegen onbegaanbaar. Er is geen stroom en schoon water. En mensen vluchten dus. Wat zou jij doen?

Koop Nederlandse producten. Dat wil extreemrechts. Bijvoorbeeld de Nationale Beweging. Philips is zo'n echt Nederlands bedrijf. Koop daar je CD's (straalschijfjes volgens de Nationale Beweging) en je stereo. Maar van het totaal aantal werknemers van Philips werkt 85% in het buitenland. Hoezo Nederlands?

Drugs. Af en toe best lekker. Van extreemrechts mag het niet. Ze willen zelfs de doodstraf voor drugsdealers. Discipline staat voorop. Volgens de Nederlandse Volks-Unie (NVU) mag een echte nationaal-socialist nooit dronken zijn of drugs gebruiken. Ook mag je je vriendin geen lid maken van die partij; koppels zijn verboden!

Van de Nationale Beweging en de band Brigade M mag je niet roken, geen alcohol drinken en geen vlees eten. Dat laatste is misschien wel gezond, maar alles bij elkaar lijkt het een ontzettend saai zootje! Wat doen ze op een feestje dan? Of als ze gaan stappen?

Muziek. Er wordt een hoop geld verdiend door de extreemrechtse beweging door muziek te verkopen. Nu wordt die poen vaak in eigen zak gestoken en wordt er flink ruzie over gemaakt. In Engeland en Zweden ging extreemrechts zelfs zo ver dat ze bompakketten naar hun concurrenten gingen sturen! In Duitsland bleek onlangs dat de CD's die extreemrechts verkoopt door spionnen van de Duitse politie worden gemaakt en verzonden!

Cultuur. Extreemrechts wil het behoud van de Nederlandse cultuur. Prima! Maar wat is het eigenlijk? Boerenkool met worst? Om 6 uur eten? Respect voor elkaar? Vrijheid van meningsuiting? Democratie? De Nederlandse geschiedenis? Nederland is opgebouwd met de roof van andere landen, zoals IndonesiŽ, en nu nog laten Nederlandse bedrijven 'onze' producten in het buitenland in elkaar zetten voor zeer weinig loon. Is dit slim of is dit diefstal?

Schoenen. Let op! De dress-code in extreemrechtse kringen, zeker bij skinheads, is erg strak. Je Doc Martins moeten het liefst zwart of kersenrood zijn en meiden mogen alleen de '3-gaats' Docs dragen, mannen moeten '10 of 14-gaats' Docs dragen, hoe meer gaten om je veters doorheen te rijgen, hoe meer extreemrechts je waardeert. Wat er gebeurt als je '8 of 12-gaats' draagt is onbekend.

Style. En vergeet je schoenpoets niet, ook een merk van Doc Martin. Je Docs moeten namelijk altijd glimmen, ook al bagger je door de weilanden op de vlucht voor de politie of sta je tot je enkels in het bier in de mosh-pit. Effe pauzeren om te poetsen!

En dan de kleur van je veters! Weer opletten. Witte veters zouden binnen de skinheadscene voor 'White Power' staan. Rode veters zouden dan linkse skinheads zijn, maar veel rechtse skinheads dragen ze ook onder het motto 'Rooien trappen', linksen trappen dus. En de zwarte veters zouden voor anarchistische skinheads zijn. Maar niemand die het precies weet. Vertrouw dus nooit een skinhead op zijn veters!

  New Balance  
New Balance. In Duitsland moeten extreemrechtsen als ze gaan demonstreren hun Doc Martins uittrekken. Dus lopen ze op gympies van New Balance (overigens geen Nederlands of Duits merk). Volgens geruchten staat de scheve N op de zijkant van de gympies symbool voor het teken van de Duitse gaskamerontkenner Zundel, die in Canada woont. Anderen zeggen dat de scheve N als N moet worden gelezen en voor 'Nazi' staat.

Je jas. Dat kan een bomberjas of pilotenjack zijn, al is dat allemaal niet echt Nederlands. Over de kleuren zijn veel misverstanden, daarom kiezen een hoop extreemrechtsen toch maar voor een zogeheten houthakkersjas, zo'n zware blouse met een rits en een warme vulling van binnen.

Je broek. Een legerbroek is altijd goed, maar veel skinheads dragen die niet omdat ze liever een strakke spijkerbroek hebben, zodat het lijkt of ze van boven heel breed zijn (serieus!). Dus dragen zij bijvoorbeeld Levis, al valt dat bij andere binnen extreemrechts weer niet goed omdat dat bedrijf zou zijn opgezet door Joden.

pijl